Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Hlavné jedlo, doplnok k chlebíku a dezert. V týchto receptoch dominuje mladá cuketa

15.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Timolina). Chrumkavé placky, aromatické koláče, torty na pare s krehkým základom alebo dokonca sladké muffiny. Na tieto a ďalšie jedlá môžeme použiť vhodne zrelú,...

15.8.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Timolina).

Chrumkavé placky, aromatické koláče, torty na pare s krehkým základom alebo dokonca sladké muffiny. Na tieto a ďalšie jedlá môžeme použiť vhodne zrelú, ale ešte mladú cuketu. Táto zelenina dokonale uspokojí potrebu organizmu po draslíku, horčíku, železe, vitamíne C alebo vitamínoch skupiny B. Hoci je v sezóne vhodná na konzumáciu v surovom stave, oplatí sa vyskúšať jej plný potenciál.

Cestovinový kastról s cuketou je perfektné jedlo na niekoľko dní
Foto: shutterstock/Timolina

Cestovinový kastról s cuketou

Výživné a rýchle obedy sú skvelé najmä v rušných dňoch, keď neviem, po čom siahnuť. V lete sa oplatí používať v receptoch sezónne ovocie a zeleninu, pretože v tomto ročnom období chutia určite najlepšie. Letným kulinárskym hitom sú jemné cukety, ktoré sa dajú ľahko skombinovať s cestovinami, dusenou šunkou a štedrou porciou syra. Výsledok uspokojí aj tie najnáročnejšie chuťové poháriky.

Ingrediencie na cestovinový nákyp s cuketou:

  • 1 veľká cuketa
  • 1 červená paprika
  • 1-2 strúčiky cesnaku
  • 250 g cestovín penne
  • 200 g dusenej šunky
  • 250 ml mlieka
  • 100 g tvrdého syra
  • 1 vajce
  • 2 PL olivového oleja

Príprava cestovín zapekaných s cuketou:

  1. Najprv naplňte hrniec vodou, potom doňho vhoďte cestoviny penne a uvarte ich podľa pokynov na obale. Na zapekanie sa najlepšie hodia hotové al dente.
  2. Keď sú cestoviny uvarené, prejdite na prípravu ostatných prísad. Šunku nakrájame na kocky, to isté urobíme s umytou a osušenou paprikou a cuketou.
  3. Cesnak ošúpeme, nakrájame nadrobno a orestujeme na časti horúceho olivového oleja. Po chvíli pridáme šunku a zeleninu a na miernom ohni smažíme približne 5 minút.
  4. Do veľkej misy nalejte mlieko a rozklepnite doň jedno vajce. Po premiešaní pridajte uvarené cestoviny, šunku a zeleninu.
  5. Celý pokrm vložte do dobre vymasteného plechu alebo žiaruvzdornej misy a vrch bohato posypte strúhaným syrom.
  6. Cuketový nákyp s cestovinami pečieme približne 25-30 minút v rúre vyhriatej na 200 °C.
  7. Pokrm je hotový, keď sa syr úplne roztopí a pekne zhnedne. Cuketový nákyp sa najlepšie podáva teplý. Dobrú chuť!
Cuketová plnka pre milovníkov tejto zeleniny
Foto: shutterstock/Grazyna Kownacka

Zeleninová cuketová paštéta na chlebíčky


Obľúbeným doplnkom sendvičov je syr, šunka, zeleninová pasta alebo sladké džemy. Ak ich budete jesť denne, môžu sa rýchlo stať nudnými. Pre tých, ktorí hľadajú nové chute a zaujímavé nátierky na chlieb, odporúčame cuketovú paštétu, ktorá sa rozplýva v ústach. Je to chutný doplnok denného menu, ktorý sa môže podávať aj v menej tradičnej podobe. Výborne sa hodí ako samostatné jedlo doplnené domácou bylinkovou alebo cesnakovou omáčkou.

Ingrediencie na zeleninovú cuketovú paštétu:

  • 3 veľké cukety
  • 2 mrkvy
  • 3 cibule
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1,5 šálky krupice
  • 3 vajcia
  • ½ šálky oleja
  • 1 PL tymiánu
  • 1 PL provensálskych bylín
  • soľ a korenie podľa chuti


Príprava zeleninovej paštéty z cukety:

  1. Mrkvu a cuketu dôkladne umyte a osušte, potom ich nastrúhajte na strúhadle s veľkými okami do dvoch samostatných misiek.
  2. Cukety posolíme a na niekoľko minút odložíme. Tekutinu, ktorá sa nazbierala na dne misky, vylejte.
  3. Cibuľu ošúpeme, nakrájame na drobné kocky a spolu so strúčikmi cesnaku osmažíme na oleji.
  4. Cesnak a cibuľu nechajte vychladnúť a pridajte ich k nastrúhanej cukete spolu so žĺtkami, krupicou, bylinkami, mrkvou, olejom a korením.
  5. Keď je zmes dôkladne premiešaná, prejdite k vyšľahaniu bielkov do tuhej peny. Keď sú hotové, opatrne ich spojte s ostatnými prísadami.
  6. Surovú zmes preneste do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a pečte vo vyhriatej rúre pri 200 °C jednu hodinu.
  7. Hotová cuketová paštéta je chutný sezónny pokrm, ktorý výborne nahradí syr a údeniny a hodí sa k čerstvému chlebu. Dobrú chuť!
Citrónový cuketový koláč porazí aj mrkvový koláč
Foto: shutterstock/kgb224

Citrónový cuketový koláč


Najobľúbenejším koláčom, v ktorom hrá zelenina hlavnú úlohu, je mrkvový koláč. Je dokonale mäkký a vlhký, plný orechov a korenia. Ukazuje sa, že táto obľúbená pochúťka môže dostať silnú konkurenciu. Hovoríme o intenzívne citrónovom koláči, ktorého základom je mladá cuketa. Dezert sa dá pripraviť bez mixéra alebo kuchynského robota. Stačí vám len lyžica alebo vidlička, aby ste všetky ingrediencie zmiešali dohromady. Hotovú pochúťku dozdobte domácou polevou alebo štedrou posýpkou z práškového cukru.

Ingrediencie na citrónový cuketový koláč:

  • 2 šálky jemne nastrúhanej cukety
  • 3 šálky pšeničnej múky
  • 3 vajcia
  • 1 šálka oleja
  • 1 PL citrónovej šťavy
  • kôra nastrúhaná z dvoch citrónov
  • 1 čajová lyžička soli
  • 1 čajová lyžička sódy bikarbóny
  • 1 čajová lyžička prášku do pečiva
  • 1,5 čajovej lyžičky vanilkového extraktu
  • 1,5 šálky cukru

Príprava citrónového cuketového koláča:

  1. Na začiatok si pripravíme dve misy. Do jednej pridáme múku, soľ, sódu bikarbónu a prášok do pečiva a dôkladne premiešame.
  2. V druhej miske zmiešame vajcia, olej, citrónovú šťavu a vanilkový extrakt. Po premiešaní pridáme mokré prísady k suchým a úplne na záver primiešame nastrúhanú cuketu.
  3. Hotová zmes by mala byť pomerne hustá a kompaktná. Surové cesto nalejte do dvoch tortových foriem a vložte do rúry vyhriatej na 160 °C na približne 60 – 65 minút.
  4. Ak zistíte, že vrch koláčov príliš hnedne, môžete ich chrániť alobalom.
  5. Hotové koláče nechajte vychladnúť asi 15 – 20 minút, potom ich vyberte z foriem a nechajte vychladnúť na mriežke.
  6. Cuketovo-citrónové koláčiky môžete poliať domácou polevou a ozdobiť citrónovou kôrou alebo posypať práškovým cukrom. Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kapustová polievka je jedna z najlepších polievok. Ja ju vylepšujem trochou ľahkej tekutiny

Nadýchaný koláč so slivkami. Predtým, ako ich vložíte do formy, urobte s nimi jednu vec


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako pripraviť dokonalú grilovanú rybu? Hotové marinády sú takmer zločin, potrebujete len tri veci

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR). Slováci radi grilujú a hneď ako sa začne otepľovať, stretávame sa s priateľmi pri vyhrievaných griloch a…

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Zelený okraj na vajíčku po uvarení. Vysvetlíme, či to znamená niečo zlé a odkiaľ to pochádza

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie vajec natvrdo sa zdá byť jednoduchou úlohou. Dosiahnutie dokonalého výsledku môže byť zložité. Zelený prstenec okolo…

Najrýchlejší koláč na svete. Vezmite ovocie z linky, niekoľko prísad a premiešajte. O zvyšok sa postará rúra

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/A_Lein). Túžite po niečom sladkom ako dezerte, ale do cukrárne to máte ďaleko? Alebo máte chuť na domáci koláč,…

Slabosť a neustála únava? Jedzte šalát 2-3-krát týždenne, rýchlo získate späť energiu.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/voloshin311). Cítite sa ako zombie aj po ôsmich hodinách spánku? Denná káva vám už nepomáha a energie máte len…

Auto Trendy

Dacia útočí na prémiové značky: Nové hybridné 4x4 a revolučné technológie

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Značka Dacia zažíva v posledných mesiacoch neuveriteľný úspech. Jej najnovší model Bigster prekonal všetky očakávania výrobcu a objednávky prevýšili plány o neuveriteľných 40 percent. No…

Škoda zavádza nové ekologické palivo, ktoré mení pravidlá hry!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda opäť prekvapuje! Český výrobca automobilov prichádza s revolučným riešením – novým dieselovým palivom HVO, ktorý výrazne znižuje emisie a stáva sa udržateľnejšou alternatívou k…

Keď zhasne svet, zastaví sa aj svet motorov: Blackout ukázal zraniteľnosť našej mobility

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - V Španielsku, Portugalsku a južnom Francúzsku sa odohrala situácia, ktorú si nikto neželá zažiť – masívny výpadok elektriny, ktorý ochromil celé regióny. Na prvý pohľad…

Bezalkoholové pivo a volant? Pozor, môže vás zastaviť alkohol tester!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - A máme tu predĺženým májový víkend a Slováci plánujú výlety, grilovačky a stretnutia s rodinou či priateľmi. Mnohí vodiči si preto pri podobných príležitostiach radi…

Spaľovací motor a elektromobil v dokonalej harmónii

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Zdalo sa, že spaľovacie motory sú odsúdené na zánik, no nemecká spoločnosť ZF ukázala, že benzín má stále svoje miesto! Nový systém elektrického predĺženia dojazdu,…

Nový vesmírny rekord: Šesť rakiet za 24 hodín!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmírna história sa prepisuje! Počas 28. a 29. apríla sme boli svedkami rekordného počtu raketových štartov v priebehu 24 hodín. Šesť rakiet, množstvo satelitov a…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov