Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Tento recept na lososa som dostala od kamarátky. Pridala som dve ingrediencie a neľutujem

03.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view). Losos s javorovým sirupom je obľúbené kanadské jedlo. Sirup dodáva rybe charakteristickú sladkosť. Recept som sa naučila vďaka mojej...

03.07.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/from my point of view).

Losos s javorovým sirupom je obľúbené kanadské jedlo. Sirup dodáva rybe charakteristickú sladkosť. Recept som sa naučila vďaka mojej kamarátke, no vzhľadom na moju lásku k ázijskej kuchyni som si ho trochu spestrila, pridala nejaké korenie a príchuť umami. Klasický recept na lososa je kombináciou javorového sirupu, pomarančovej šťavy, soli a korenia. K tej mojej som pridala aj štipľavú čili papričku a sójovú omáčku.

Tento recept na lososa som dostala od kamarátky.
Foto: shutterstock/from my point of view

Losos je cenený najmä pre vysoký obsah omega-3 kyselín, ktoré priaznivo ovplyvňujú činnosť srdca, mozgu a nervovej sústavy. Toto je jedna z rýb, ktorú Slováci jedia najčastejšie. Výber dobrého produktu je rozhodujúci pre každé jedlo. Ako skontrolovať, či je filet z lososa, ktorý kupujeme, čerstvý?

Ako kúpiť dobrého lososa? A ako spoznať čerstvú rybu?

  • Najdôležitejšia je farba – mala by byť jednotná, jemne ružová. Vyhnite sa rybám, ktoré majú viditeľné sfarbenie alebo tmavé škvrny.
  • Mäso z lososa by malo byť elastické – pri dotyku prstom by sa malo vrátiť do pôvodného tvaru a jemne voňať po mori.
  • Stojí za to vybrať lososa s kožou, ktorá by mala byť vlhká a lesklá.

Čerstvé ryby môžete skladovať 1-2 dni v chladničke v tesne uzavretej nádobe.

Javorový sirup je chutným doplnkom mnohých jedál, ale aj zdrojom zinku, mangánu a vápnika, ktoré podporujú fungovanie imunitného a kostného systému. Napriek týmto výhodám má javorový sirup stále vysoký obsah cukrov a hoci je zdravšou alternatívou cukru, stále by sa mal konzumovať s mierou.

Pri výbere javorového sirupu dbajte na krajinu pôvodu a zloženie. Ten pravý má len jednu ingredienciu – javorový sirup a pochádza z Kanady alebo niektorých štátov USA. Vyhnite sa výrobkom, ktoré obsahujú prísady, ako je kukuričný sirup alebo cukor.

Recept na pečený losos. Ako marinovať rybu?

Losos sa zvyčajne posype kôprom, pridá sa plátok citróna a pečie sa. Tento recept si vyžaduje určitý čas na marinovanie rýb, aby ryba rozvinula svoju chuť.

Vo veľkej miske zmiešajte 2/3 šálky javorového sirupu, šťavu z 2 pomarančov, 4 polievkové lyžice sójovej omáčky, ½ čajovej lyžičky soli, 2 čajové lyžičky bieleho korenia a nadrobno nakrájanú čili papričku. Pred pridaním papriky ochutnajte malý kúsok, aby ste zhodnotili, ako je pikantná, a rozhodnite sa, koľko chcete pridať. Podľa toho, aký stupeň štipľavosti preferujete, môžete pridať celé korenie alebo odstrániť semienka, ktoré sú najpálivejšie. Aj keď mám rada pikantné jedlá, v tomto prípade väčšinou odstránim semienka, aby bolo jedlo len jemne pikantné.

Marinádu miešajte, kým sa soľ nerozpustí a všetky ingrediencie sa nespoja. Nalejte polovicu marinády do panvice a kúsky lososa ponorte do druhej polovice a marinujte asi 30 minút.

Foto: Shutterstock/AxOst

Recept na lososa v rúre. Ako piecť rybu?

Zvyšné pomaranče nakrájajte na plátky a poukladajte na dno pekáča. Marinovaného lososa položíme na pomaranče kožou nadol. Na vrch nalejeme polovicu marinády z misky a vložíme do rúry predhriatej na 200 stupňov. Pečieme asi 14-18 minút (podľa hrúbky ryby) a v polovici pečenia opäť polejeme marinádou.

Kým sa ryba pečie, zredukujte marinádu predtým naliatu do panvice na strednom ohni. Vytvorí sa hustá omáčka, ktorou môžete rybu po upečení poliať. Perfektným doplnkom k takto pripravenej rybe bude jazmínová ryža alebo ryžové rezance.

Recept na pečený losos. Najčastejšie chyby

Stáva sa, že losos vyjde z rúry suchý. Dokonale upečený by mal byť ružový a v strede jemne priehľadný. Aby sa ryba nevysušila, kontrolujte proces pečenia.

Ak máte kuchynský teplomer, môžete skontrolovať vnútornú teplotu rýb na konci doby pečenia. Mala by dosahovať približne 60-63 stupňov.

To či je ryba hotová môžete skontrolovať aj vidličkou – vpichnite ju do najhrubšej časti filé a mierne pootočte. Mäso hotových rýb by sa malo ľahko oddeliť na vločky. Dobrým spôsobom, ako udržať rybu vlhkú, je piecť ju s kožou a marinovať.

Recept na lososa v rúre. Ako skladovať ryby?

Pečený losos chutí najlepšie hneď po vybratí z rúry. Ak vám však po večeri kúsok zostane, skladujte ho v chladničke v tesne uzavretej nádobe maximálne tri dni.

Z takýchto zvyškov ľahko pripravíte aj studený šalát. Stačí rozdeliť lososa na malé kúsky a pridať ryžové rezance, obľúbenú zeleninu a trochu omáčky (napr. kombinácia limetky, chilli, javorového sirupu a trocha sezamového oleja). Vďaka tomu sa vyhnete nepríjemnému zápachu prihrievanej ryby a možno zo zvyškov pripravíte aj obed pre dve osoby.

Recept na pečený losos. Pikantný losos s javorovým sirupom

  • Počet porcií: 4
  • Čas prípravy: 30 minút + 30 minút marinovania

Ingrediencie:

  • 600 – 800 g lososa (štyri kusy filé s kožou),
  • 2/3 šálky javorového sirupu,
  • 4 pomaranče,
  • 4 polievkové lyžice sójovej omáčky,
  • chilli paprička (jemne nakrájaná, v závislosti od preferovanej úrovne pikantnosti môžete odstrániť semienka),
  • pol lyžičky soli,
  • 2 lyžičky bieleho korenia.

Spôsob prípravy:

  1. Vo veľkej mise zmiešame javorový sirup, šťavu z 2 pomarančov, sójovú omáčku, soľ, biele korenie a čili papričku.
  2. Marinádu miešajte, kým sa soľ nerozpustí a všetky ingrediencie sa nespoja. Nalejte polovicu marinády do panvice a kúsky lososa ponorte do druhej polovice a marinujte asi 30 minút.
  3. Zvyšné pomaranče nakrájajte na plátky a poukladajte na dno pekáča.
  4. Marinovaného lososa položíme na pomaranče kožou nadol a polejeme trochou marinády. Pečieme pri 200 stupňoch asi 14-18 minút (podľa hrúbky ryby) a v polovici pečenia opäť polejeme marinádou.
  5. Kým sa ryba pečie, zredukujte marinádu predtým naliatu do panvice na strednom ohni. Vytvorí hustú omáčku, ktorou môžete rybu po upečení poliať.

Pečený losos chutí perfektne s jazmínovou ryžou alebo ryžovými rezancami.

Páčil sa vám tento recept na pečený losos? Alebo možno máte otázky? Zanechajte komentár alebo nám napíšte na: info@vasenvtebe.sk.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

V Turecku ich milujú. Pripravte si ju doma a môžete sa nadobro rozlúčiť s talianskou pizzou.

Za socializmu sa pri tejto myšlienke každému zbiehali slinky, no dnes sme na to už zabudli. Ako sa robia takéto kotlety? Len z tohto mäsa


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Mokrý halloumi už nikdy viac! Šéfkuchárka odhalila trik pre dokonale chrumkavý syr

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/riazahmed124). Britská blogerka ukázala, ako premeniť obyčajný halloumi na chrumkavý zázrak pripomínajúci rezeň. Stačí jeden jednoduchý krok a výsledok…

Rozplýva sa v ústach a poteší každého. Čokoládový zvodca zvádza od prvého sústa.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zoryanchik). Čokoládový zvodca je - ako už názov napovedá - naozaj silne čokoládový koláč. Je o niečo nadýchanejší ako…

Dve lyžice na panvicu a stane sa zázrak. Mäso bude mäkké ako maslo.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kalashnikov Dmitrii). Tvrdé, suché, gumové mäso? Ak vám to znie povedome, máme pre vás riešenie. Nech už pripravujete guláš…

Pred pečením zemiaky namočte. Hranolky budú chrumkavé zvonku a jemné vo vnútri.

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/marta_dabrowska). Chrumkavá kôrka, maslová stredná časť - znie to ako sen? Aj hranolky z rúry môžu byť také. Čo…

Pridajte do vývaru na konci varenia. Bude zlatistý a číry ako nikdy predtým

3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar). Slováci milujú vývar, takže nie je divu, že sa veľmi často objavuje na našich stoloch. Lahodný zeleninovo-mäso vývar,…

Auto Trendy

Uber už nevozí len autami: Teraz si môžete rezervovať let vrtuľníkom aj luxusnú plavbu loďou

5.7.2025 Redakcia Auto trendy Uber mení pravidlá hry! Známa dopravná spoločnosť teraz ponúka nielen klasické jazdy autami, ale aj úžasné dobrodružstvá vo vzduchu a na mori. Viac ako 5 miliónov…

Varovné svetlo motorového oleja: Čo robiť, keď sa rozsvieti na palubnej doske

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Varovné svetlo motorového oleja na palubnej doske vášho auta môže byť signálom potenciálne vážneho problému. Je dôležité, aby ste varovné svetlo motorového oleja neignorovali -…

Elektrické autá: Batéria vydrží dlhšie ako sme predpokladali

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Nová štúdia odhaľuje pravdu o životnosti batérií elektrických áut a ich degradácii - údaj, ktorý zaujíma všetkých. Čoraz viac ľudí má elektrické auto a paralelne…

Šéf Xiaomi chváli Elona Muska: Nečakaný kompliment od najväčšieho rivala Tesla

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Elon Musk zažíva ťažké časy s Tesla, najmä na čínskom trhu. Práve v tomto období však dostal nečakaný kompliment od svojho najväčšieho rivala. Lei Jun,…

Kód 78 na vodičskom preukaze: Čo znamená a ako sa ho jednoducho zbaviť

05.07.2025 Redakcia Auto trendy - Ak ste robili autoškolu na aute s automatickou prevodovkou, máte na vodičskom preukaze kód 78. Táto európska direktíva vám zakazuje šoférovať autá s manuálnou prevodovkou.…

Ostrov hrôzy a ostrov smrti: Prečo sú tieto miesta uzavreté pre verejnosť

5.7.2025 Redakcia Auto trendy Zdalo by sa, že v roku 2025 už neexistujú žiadne miesta neprístupné pre vedcov a každý kút sveta bol dôkladne preskúmaný. To však nie je pravda.…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov