Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Za socializmu sa pri tejto myšlienke každému zbiehali slinky, no dnes sme na to už zabudli. Ako sa robia takéto kotlety? Len z tohto mäsa

29.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hlphoto). Jedlá z čias socializmu sa v súčasnosti netešia veľkej úcte a niektoré sú dokonca odsudzované. Dnes vám však pripomenieme pokrm z tohto obdobia,...

29.6.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/hlphoto).

Jedlá z čias socializmu sa v súčasnosti netešia veľkej úcte a niektoré sú dokonca odsudzované. Dnes vám však pripomenieme pokrm z tohto obdobia, na ktorý mnohí neprávom zabudli, čo je veľká škoda, pretože pred niekoľkými desaťročiami bol celkom luxusný. Ako sa táto hovädzinka pripravuje? Vyberte si konkrétne mäso.

Ako urobiť hovädzinku s cibuľou s čias socializmu
Foto: shutterstock/hlphoto

V mysliach dnešných mladých ľudí je kuchyňa éry socializmu jednoduchá, niekedy dokonca chudobná a pozostáva z vecí, na ktoré je nepríjemné sa aj pozerať, nieto ich s chuťou jesť. Ako príklad si zoberme bravčové vnútornosti, želé alebo mliečnu polievku. A hoci sa mnohí ľudia pri tejto myšlienke mračia, sú aj takí, ktorí na jedlá z tohto obdobia spomínajú s láskou.

Jedným z takýchto jedál socialistickej kuchyne je pečená hovädzia kotleta, ktorý sa povinne podáva s dusenou cibuľou alebo hubami. Táto hovädzinka sa mohla pripraviť na dva spôsoby – ako jeden kus dobre opečeného mäsa alebo ako rezeň vytvorený z nasekaného mäsa. V tých časoch to bola skutočná pochúťka a hoci sa v tom čase jedlo pomerne málo hovädzieho mäsa, bol to pokrm, ktorý sa podával doma pri významných príležitostiach a v reštauráciách si ho vychutnávala elita. Najlepšie na tento recept je hovädzie mäso, a hoci existuje aj bravčová verzia, nemožno poprieť, že hovädzina chutí výborne. Je čas osviežiť tento recept, ktorý si naši starší príbuzní vychutnávali na večierkoch a v reštauráciách.

Ikonické jedlo z čias socializmu. Ako ho pripraviť?


Ingrediencie:

  • 1 kg kvalitného hovädzieho mäsa, najlepšie zo sviečkovej alebo stehna,
  • soľ a korenie,
  • 3-4 stredne veľké cibule,
  • tuk na vyprážanie,
  • pšeničná múka,
  • vajce – nepovinné.
Grilovaný hovädzí steak z rebier podávaný s hubovou omáčkou, šalátom a zemiakovými hranolčekmi
Foto: shutterstock/Paul Cowan


Pečená hovädzina – ako na to:

  1. Hovädzie mäso osušíme a nakrájame nadrobno – ako na tatarák. Ak nechcete strácať čas, môžete hovädzie mäso pomlieť na hrubom mlynčeku, ale rozhodne chutnejšie rezne vzniknú z nakrájaného mäsa.
  2. Do nakrájaného mäsa môžete rozšľahať vajce, aby sa spojilo. Potom ho ochutíme soľou a korením. Môžete pridať aj polovicu nastrúhanej cibule. Celú zmes premiesime rovnako ako pri mletých mäsových guľkách. Ak použijete tučnejšie hovädzie mäso, vajce nie je potrebné.
  3. Z mäsovej zmesi vytvarujte okrúhle, sploštené rezne. Potom ich obaľte v pšeničnej múke. Medzitým si na panvici rozohrejte veľké množstvo tuku. Tuk by mal pokryť celý povrch panvice.
  4. Hovädzie kotlety opečte na pomerne silnom horáku z oboch strán. Nesmažte ich však príliš dlho, aby neboli tvrdé.
  5. Osmažené kotlety vyberte z panvice, pridajte trochu oleja a pridajte cibuľu nakrájanú na kolieska. Znížte výkon horáka a opečte cibuľu do zlatista. Môžete pridať štipku cukru a trochu soli.

Hovädzie kotlety podávajte so zemiakovou kašou alebo pohánkovými krúpami a dusenou cibuľou. Môžete pridať aj opečené huby – z takéhoto jedla nebude nikto sklamaný, a ak si niekto myslí, že kuchyňa v socializme bola chudobná a mdlá, po ochutnaní tohto jedla zmení názor.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Kedysi bolo zakázané variť polievku počas búrky. Babičky hovoria, že stará múdrosť skrýva pravdu

Švajčiarske zemiakové placky sú iné ako tie naše. Vďaka tejto metóde sú šialene chrumkavé


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Zelený okraj na vajíčku po uvarení. Vysvetlíme, či to znamená niečo zlé a odkiaľ to pochádza

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie vajec natvrdo sa zdá byť jednoduchou úlohou. Dosiahnutie dokonalého výsledku môže byť zložité. Zelený prstenec okolo…

Najrýchlejší koláč na svete. Vezmite ovocie z linky, niekoľko prísad a premiešajte. O zvyšok sa postará rúra

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/A_Lein). Túžite po niečom sladkom ako dezerte, ale do cukrárne to máte ďaleko? Alebo máte chuť na domáci koláč,…

Slabosť a neustála únava? Jedzte šalát 2-3-krát týždenne, rýchlo získate späť energiu.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/voloshin311). Cítite sa ako zombie aj po ôsmich hodinách spánku? Denná káva vám už nepomáha a energie máte len…

Obľúbená víkendová večera mojej rodiny. Tajomstvo je v marináde

30.4.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/RESTOCK images). Kuracie mäso v bylinkovej marináde je nielen jemné, ale aj aromatické. Výborne sa hodí ako klasická večera…

Auto Trendy

Škoda zavádza nové ekologické palivo, ktoré mení pravidlá hry!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda opäť prekvapuje! Český výrobca automobilov prichádza s revolučným riešením – novým dieselovým palivom HVO, ktorý výrazne znižuje emisie a stáva sa udržateľnejšou alternatívou k…

Keď zhasne svet, zastaví sa aj svet motorov: Blackout ukázal zraniteľnosť našej mobility

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - V Španielsku, Portugalsku a južnom Francúzsku sa odohrala situácia, ktorú si nikto neželá zažiť – masívny výpadok elektriny, ktorý ochromil celé regióny. Na prvý pohľad…

Bezalkoholové pivo a volant? Pozor, môže vás zastaviť alkohol tester!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - A máme tu predĺženým májový víkend a Slováci plánujú výlety, grilovačky a stretnutia s rodinou či priateľmi. Mnohí vodiči si preto pri podobných príležitostiach radi…

Spaľovací motor a elektromobil v dokonalej harmónii

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Zdalo sa, že spaľovacie motory sú odsúdené na zánik, no nemecká spoločnosť ZF ukázala, že benzín má stále svoje miesto! Nový systém elektrického predĺženia dojazdu,…

Nový vesmírny rekord: Šesť rakiet za 24 hodín!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Vesmírna história sa prepisuje! Počas 28. a 29. apríla sme boli svedkami rekordného počtu raketových štartov v priebehu 24 hodín. Šesť rakiet, množstvo satelitov a…

Noc v oblakoch: Najvyššie položená hotelová izba na Slovensku vás dostane do kolien

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa ráno zobudíte vo výške 2634 metrov nad morom, otvoríte oči a prvé, čo uvidíte, sú majestátne štíty Tatier zaliate zlatým svetlom…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov