Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Naučila som sa piecť kváskový chlieb. Je taký chutný, že som zabudla, kde je pekáreň.

30.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pbd Studio). Každý z nás miluje chlieb, pečenie je pre mnohých z nás slabosťou, a keď prídeme domov a zacítime krásnu vôňu čerstvého chleba,...

30.5.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/pbd Studio).

Každý z nás miluje chlieb, pečenie je pre mnohých z nás slabosťou, a keď prídeme domov a zacítime krásnu vôňu čerstvého chleba, zbiehajú sa nám slinky. Nemusíte chodiť do pekárne – ten najlepší chlieb si môžete bez problémov pripraviť doma. Všetko, čo potrebujete, je kvások, správna múka a trochu trpezlivosti.

Každý z nás miluje chlieb, pečenie je pre mnohých z nás slabosťou, a keď prídeme domov a zacítime krásnu vôňu čerstvého chleba
Foto: shutterstock/pbd Studio
(ilustračné foto)

Kváskový ražný chlieb je ideálny nápad, ako do svojho jedálnička vniesť trochu zdravia a chuti. Každý má rád pšeničný chlieb, ale nie každému vyhovuje – najmä ľuďom, ktorým nevyhovuje prebytok sacharidov. Celozrnný ražný chlieb má oveľa nižší glykemický index ako pšeničný chlieb, má aj viac vlákniny, a keď k nemu pridáte svoje obľúbené semienka a jadierka, nepotrebujete k spokojnosti oveľa viac. Ak si chcete naplno vychutnať staropazovský kváskový ražný chlieb, vyberte si správnu múku. Ja uprednostňujem celozrnu.

Domáci recept na chlieb – kvások nie je všetko

Ingrediencie:

  • 130 g hustého, rafinovaného kvásku z ražnej múky,
  • 400 g celozrnnej ražnej múky,
  • 200 g celozrnnej špaldovej múky,
  • pol čajovej lyžičky medu,
  • 2 šálky vlažnej vody,
  • vrchovatá čajová lyžička soli,
  • obľúbené semienka a semienka, odporúčam slnečnicu a rascu.
Ak si chcete naplno vychutnať staropazovský kváskový ražný chlieb, vyberte si správnu múku. Ja uprednostňujem celozrnu.
Foto: shutterstock/Tanya Dol
(ilustračné foto)

Kváskový chlieb – ako ho pripraviť:

  1. Pripravte si misu a nasypte do nej ražnú a špaldovú múku. Pridáme soľ a premiešame. Potom pridajte vodu a začnite miešať drevenou stierkou.
  2. Potom pridajte ražný kvások, med a pokračujte v miešaní špachtľou, kým sa ingrediencie nespoja. Zmes bude trochu lepkavá, taká by mala byť. V tejto fáze pridajte aj svoje obľúbené semienka.
  3. Misku prikryte utierkou a odložte na približne 45 minút, aby kvások vykysol. Po tomto čase by malo cesto vykysnúť.
  4. Potom cesto opäť premiešajte a preložte ho do formy vymastenej maslom alebo olivovým olejom. Vrch zarovnajte a odložte, aby opäť vykyslo, tentoraz asi na 5 hodín.
  5. Po tomto čase uvidíte, ako veľmi cesto vykyslo. To je čas na pečenie. Predhrejte rúru na 200 stupňov. Pečte hodinu, každú chvíľu môžete vrch chleba potrieť vodou.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Na dva týždne sa vzdajte konzumácie pšeničného chleba. Toto sa stane s vaším telom

Najhoršie miesto na skladovanie chleba. Do druhého dňa je zatuchnutý


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Babičkin nápoj pre krásne vlasy, pleť a nechty. V ČSR ho pila pravidelne každá žena

01.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ZCOOL HelloRF). Tento nápoj je spôsobom, ako zlepšiť vzhľad vlasov, pokožky a nechtov. Tieto jednobunkové huby sú výborným zdrojom…

Čierna fazuľa a cícer podporujú boj proti chorobám. Srdce z toho bude mať úžitok

01.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/beats1). Odborníci na stravu a zdravie tvrdia, že šálka čiernej fazule alebo cíceru denne môže zrýchliť váš metabolizmus a…

Najlepší syr, aký som kedy jedla. Jednoducho si ho pripravíte doma. Hodí sa na sendviče aj do cheesecaku.

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Leila.hijazi). Labneh je syr, ktorý pochádza z Libanonu, ale konzumuje sa aj v iných krajinách Blízkeho východu a tiež…

Používajte počas menopauzy. Suché, lámavé vlasy už nebudú problémom.

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Monkey Business Images). Správna starostlivosť, podpora zvnútra a každodenná starostlivosť o pokožku hlavy môžu skutočne zlepšiť vzhľad a kvalitu…

Cesto „3 šálky“ zvládne upiec aj amatér. Upečte ho raz a recept si zapamätáte na celý život.

1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sergii Koval). Nemáte kuchynskú váhu? Nevadí. Overený recept na jogurtový koláč vám umožní odmerať ingrediencie bežným pohárom. Je to…

Auto Trendy

Historická diskriminácia ľavákov a jej vplyv na modernú automobilovú bezpečnosťĽaváci za volant

1.7.2025 Redakcia Auto trendy Historicky boli ľaváci diskriminovaní - v stredovekej Európe bolo ľaváctvo považované za znamenie diabla, v 18. a 19. storočí boli deti za používanie ľavej ruky fyzicky…

Múzeum nákladných automobilov Tatra v Kopřivnici: 80 vozidiel a Slovenská strela na jednom mieste

1.7.2025 Redakcia Auto trendy Múzeum nákladných automobilov Tatra sa nachádza v Kopřivnici na juhozápadnom okraji areálu automobilky Tatra v priestoroch bývalej zliarne. Je zamerané na nákladné, vojenské a špeciálne automobily…

Muži vs. ženy: Kto je agresívnejší za volantom?

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Čo znamená byť zdvorilý na ceste? Po prvé byť vodičom predvídateľným, nie chaotickým a plným emócií. Po druhé dodržiavať pravidlá cestnej premávky. Ale tým to…

Čierny prach na diskoch? Zistite, kedy sa treba obávať

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Brzdový prach je častý jav na diskoch áut, ale málokto z vodičov presne rozumie, co znamená a kedy sa stáva problematickým. Objavuje sa ako jemný…

Mechanici odhaľujú pravdu: Výrobcovia áut sa proti nám sprisahali!

01.07.2025 Redakcia Auto trendy - Až 72 percent mechanikov nemá pochybnosti o tom, že výrobcovia automobilov im úmyselne sťažujú prácu pri novších vozidlách. Takéto údaje pochádzajú z prieskumu medzi majiteľmi…

Vulcan Point Island: Najkomplikovanejší geografický systém na Zemi

2.7.2025 Redakcia Auto trendy Viete o tomto ostrove, ktorý sa nachádza vnútri jazera, ktoré sa nachádza vnútri iného ostrova, ktorý je sám obklopený iným jazerom? Môže to znieť neuveriteľne, ale…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov