Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty,

Moja svokra robí najlepší koláč. Recept si pamätá dinosaury a dôležité je konkrétne ovocie

6.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova). Recept na najlepší koláč mojej svokry je celkom jednoduchý, koláč vyzerá krásne na tanieri a stavím sa, že ho každý pozná. Recept...

6.3.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova).

Recept na najlepší koláč mojej svokry je celkom jednoduchý, koláč vyzerá krásne na tanieri a stavím sa, že ho každý pozná. Recept je veľmi, veľmi starý a dôležité sú višne. Ako sa robia klasické dunajské vlny? Všetko vysvetlím.

Koláč „Dunajské vlny“ – nikto neodolá
Foto: shutterstock/Ingrid Balabanova

Vtipov a anekdot o svokrách je tu veľa. Niektoré sú viac, iné menej pravdivé, ale povedzme si na rovinu – aj svokra je „človek“ a v kuchyni má často veľké skúsenosti. A aj keby som si ju chcela doberať, nemôžem – je skvelá kuchárka a ešte lepšia v pečení koláčov. Jej charakteristickým receptom je už desaťročia nesmrteľný koláč Dunajská vlna. Používa na neho višne, ale v závislosti od typu hostiny si zakladá na dvoch druhoch, buď na kompótových, alebo sirupových, či likérových višniach. Už sa teším na najbližšiu rodinnú oslavu – tento koláč robí špeciálne pre mňa na veľký plech.

Recept na koláč dunajské vlny – najdôležitejšie sú višne
Foto: shutterstock/nada54

Výstavný koláč mojej svokry. Ako vytvoriť ikonické dunajské vlny?

Ingrediencie na pudingovú hmotu:

  • 500 ml mlieka, najlepšie tučného mlieka, 
  • 1 balenie vanilkového pudingu, 
  • 250 g masla, 
  • 2 neúplné lyžice cukru (ak puding neobsahuje cukor).

Ingrediencie na koláč:

  • 350 g hladkej múky typu 500, 
  • 1 plná polievková lyžica tmavého kakaa, 
  • 3/4 šálky oleja, 
  • 3/4 šálky mlieka, 
  • 160 g cukru, 
  • 3 stredne veľké vajcia, 
  • 2 vrchovaté čajové lyžičky prášku do pečiva. 

Ingrediencie na čokoládovú polevu:

  • 200 g tmavej čokolády,
  • 100 ml sladkej smotany,
  • lyžica masla.

Okrem toho približne 300 g višní z kompótu, sirupu alebo likéru.

Dunajské vlny – spôsob, ako ich pripraviť:

  1. Začnite s cestom. Vajíčka rozbijeme do misky a prisypeme cukor. Do ďalšej misky preosejte múku a zmiešajte ju s práškom do pečiva. Pomocou vysokorýchlostného mixéra šľahajte vajcia a cukor, kým nezblednú. Potom tenkým prúdom prilievajte olej.  Keď sa všetko spojí, striedavo pridávajte múku a mlieko. 
  2. Vzniknuté cesto rozdeľte na dve časti. Jednu z nich vylejte na plech vyložený papierom na pečenie. Do zvyšného cesta pridáme tmavé kakao a dôkladne premiešame. Potom ho opatrne nalejte na svetlé cesto. 
  3. Teraz je čas na višne. V sitku ich scedíme od tekutiny, ktorá by mohla koláč rozriediť. Potom ich položte na vrch tmavého cesta a prstom ich mierne zatlačte. Po upečení sa tak vytvoria krásne vzory pripomínajúce vlny. Potom vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečte približne 30-35 minút. 
  4. Kým sa koláč pečie, pripravte si pudingový krém. Do hrnca nalejte 350 ml mlieka a priveďte ho do varu. Do zvyšku studeného mlieka nasypte pudingový prášok a cukor. Dôkladne premiešajte a za stáleho miešania vlievajte do horúceho mlieka tenkým prúdom. Keď zmes zhustne, odstavte ju a nechajte vychladnúť. 
  5. Mäkké maslo vyšľaháme mixérom do bledej peny a po lyžiciach pridávame vychladnutý puding. Mixujte, kým nevznikne hustý, zamatový krém. Pudingový krém natrieme na vychladnutý upečený koláč a rozotrieme. 
  6. Potom si pripravíme čokoládovú polevu. Čokoládu rozdrobíme do misky a misku postavíme nad hrniec s horúcou vodou. Rozpustite ju vo vodnom kúpeli a potom pridajte smotanu a maslo. Zmiešajte a nalejte na koláč. Vrch zarovnajte a ak chcete, môžete na torte urobiť vzor pomocou lyžice alebo vidličky. Podávajte, keď poleva stuhne.

Dobrú chuť!

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Úsmev svokry je dokonalý dezert na dnešný deň. Je sladký, krémový a vo vnútri skrýva prekvapenie

Tvarohový koláč bude chutiť ako sladký obláčik, ak použijete túto jedinú prísadu


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Ako pripraviť dokonalú grilovanú rybu? Hotové marinády sú takmer zločin, potrebujete len tri veci

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/DUSAN ZIDAR). Slováci radi grilujú a hneď ako sa začne otepľovať, stretávame sa s priateľmi pri vyhrievaných griloch a…

Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/A_Lein). Tento recept na lahodný tvarohový koláč sa pravdepodobne stane vaším obľúbeným. Koláč je veľmi zamatový a jemný a…

Zelený okraj na vajíčku po uvarení. Vysvetlíme, či to znamená niečo zlé a odkiaľ to pochádza

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Varenie vajec natvrdo sa zdá byť jednoduchou úlohou. Dosiahnutie dokonalého výsledku môže byť zložité. Zelený prstenec okolo…

Najrýchlejší koláč na svete. Vezmite ovocie z linky, niekoľko prísad a premiešajte. O zvyšok sa postará rúra

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/A_Lein). Túžite po niečom sladkom ako dezerte, ale do cukrárne to máte ďaleko? Alebo máte chuť na domáci koláč,…

Slabosť a neustála únava? Jedzte šalát 2-3-krát týždenne, rýchlo získate späť energiu.

1.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/voloshin311). Cítite sa ako zombie aj po ôsmich hodinách spánku? Denná káva vám už nepomáha a energie máte len…

Auto Trendy

Najvšestrannejší model Dacie má vo svojej ponuke aj naftový motor.

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Najpraktickejší model rumunskej značky skrýva tajomstvo, o ktorom mnohí slovenskí motoristi ani netušia. Dacia Jogger s dieselovým motorom existuje, no dostať sa k nemu bude…

Koncern musí stiahnuť 600 tisíc áut pre nebezpečnú chybu motora!

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Majitelia luxusných SUV a pick-upov General Motors sa musia pripraviť na neplánovanú návštevu servisu. Legendárne modely s motorom V8 majú vážnu poruchu, ktorá už spôsobila…

Dacia útočí na prémiové značky: Nové hybridné 4x4 a revolučné technológie

2.5.2025 Redakcia Auto trendy - Značka Dacia zažíva v posledných mesiacoch neuveriteľný úspech. Jej najnovší model Bigster prekonal všetky očakávania výrobcu a objednávky prevýšili plány o neuveriteľných 40 percent. No…

Škoda zavádza nové ekologické palivo, ktoré mení pravidlá hry!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - Škoda opäť prekvapuje! Český výrobca automobilov prichádza s revolučným riešením – novým dieselovým palivom HVO, ktorý výrazne znižuje emisie a stáva sa udržateľnejšou alternatívou k…

Keď zhasne svet, zastaví sa aj svet motorov: Blackout ukázal zraniteľnosť našej mobility

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - V Španielsku, Portugalsku a južnom Francúzsku sa odohrala situácia, ktorú si nikto neželá zažiť – masívny výpadok elektriny, ktorý ochromil celé regióny. Na prvý pohľad…

Bezalkoholové pivo a volant? Pozor, môže vás zastaviť alkohol tester!

1.5.2025 Redakcia Auto trendy - A máme tu predĺženým májový víkend a Slováci plánujú výlety, grilovačky a stretnutia s rodinou či priateľmi. Mnohí vodiči si preto pri podobných príležitostiach radi…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov