Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Tekutina, ktorú vylejete, robí na panvici zázraky. Mäso bude mäkké a šťavnaté ako nikdy predtým

21.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irina Meliukh). Čo sa dá urobiť, aby mäso na guláš nebolo tvrdé? Pravdepodobne ste sa nad tým niekedy zamýšľali, keď mäso vychádza ako podošva...

21.1.2024 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Irina Meliukh).

Čo sa dá urobiť, aby mäso na guláš nebolo tvrdé? Pravdepodobne ste sa nad tým niekedy zamýšľali, keď mäso vychádza ako podošva a sotva sa dá nabrať vidličkou. Dnes vám poradíme, ako pripraviť dokonale jemné a mäkké mäso na panvici, a to s pomocou tekutiny, ktorú polovica z nás vyleje.

Čo robiť, aby mäso na guláš nebolo tvrdé?
Foto: shutterstock/Irina Meliukh

Ak máte v pláne na večeru dusené hovädzie mäso, maďarský guláš, strogoňov alebo inú mäsitú špecialitu, už sa nemusíte obávať, že mäso bude tvrdé a gumové. Samozrejme, najproblematickejšie býva hovädzie mäso, ktoré sa veľmi ľahko prepečie. Problematické je aj bravčové pliecko a krkovička, ktoré často vyjdú gumené, zatiaľ čo hydina má tendenciu na panvici vysychať a niekedy sa dokonca postavíte na hlavu a mäso vyjde tvrdé a nechutné.

Gumové a tvrdé mäso dokáže pokaziť každý pokrm a bez ohľadu na to, koľko chutných príloh dáme do omáčky alebo ako veľmi ju okoreníme, keď narazíme na kus podrážky, ktorý nám hrozí vykloubiť čeľusť, všetka chuť na jedlo sa vytratí. A pritom to tak vôbec nemusí byť.

Gumové a tvrdé mäso dokáže pokaziť každý pokrm a pritom to tak vôbec nemusí byť.
Foto: shutterstock/Nicoleta Ionescu

Čo urobiť, aby bolo mäso šťavnaté a jemné? Hodí sa podceňovaná tekutina

Ak chcete pripraviť chutné mäso s omáčkou alebo guláš, musíte ho najprv opiecť, aby sa uzavrelo a zachovalo si všetku šťavu. Až potom pridajte vodu alebo vývar (samozrejme, horúci). Uprostred intenzívneho vyprážania je však dobré nejakým spôsobom „zapečatiť“ vlákna mäsa, ktoré sa síce vplyvom teploty spojili, ale počas miešania sa môžu odpečatiť. Na pomoc príde šťava z kyslých uhoriek. Prekvapení? Už sme vám povedali, o čo ide. Kyselina obsiahnutá v kyslej uhorkovej šťave rýchlo rozštiepi bielkoviny mäsa, ale len na miestach, ku ktorým má prístup, t. j. na vonkajšej strane kúskov. Tým sa zabezpečí, že všetka chuť zostane vnútri a mäso bude šťavnaté, jemné a plné chuti. Okrem toho šťava z kyslých uhoriek skvele zvýrazňuje chuť pokrmu bez toho, aby v ňom akokoľvek dominovala. Na 1 kg mäsa stačí 1/4 šálky kyslej šťavy.

Šťavu z kyslých uhoriek polovica z nás vyleje. A pritom pomáha pripraviť dokonale jemné a mäkké mäso.
Foto: shutterstock.com/Kinek00

Toto sú veci, ktoré by ste mali vedieť o smažení mäsa

Ani tá najkyslejšia šťava vám však nepomôže, ak pri príprave mäsa na guláš urobíte základné chyby. Po prvé, tuk, na ktorom chcete mäso opiecť, musí byť naozaj poriadne horúci. Dávať mäso do studeného tuku je takmer zločin a to vám povie každý kuchár. Ďalšou chybou, ktorej sa treba vyhnúť, je hádzanie studeného mäsa do panvice. Po vybratí z chladničky by sa malo zohriať na izbovú teplotu. Ďalšia vec, ktorú si málokto uvedomuje, je, že po vhodení mäsa do panvice by ste ho mali nechať odpočívať a nie ho každú chvíľu miešať. Neustále miešanie spôsobí, že mäso pustí veľa vody a nezachráni ho žiadna kyslá šťava.

A ak plánujete pripraviť jemné a šťavnaté hovädzie mäso, pridajte kvapku suchého červeného vína.
Foto: shutterstock/Zu Kamilov

Namiesto šťavy z kyslých uhoriek môžete použiť aj iné kyslé tekutiny. Výborne sa hodí aj šťava z kyslej kapusty alebo nakladaných paradajok. Citrónová šťava alebo zdravý a chutný jablčný ocot tiež nie sú na zahodenie. A ak plánujete pripraviť jemné a šťavnaté hovädzie mäso, pridajte kvapku suchého červeného vína.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Ako správne krájať mäso? Bežná chyba vám zničí každý guláš a dusené mäso

V kráľovských mletých rezňoch nie je miesto pre strúhanku. Skúste to a čoskoro na ňu zabudnete


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Jeden klik a problém je vyriešený: Tajná funkcia klieští na nechty, o ktorej ste netušili

10.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: instagram.com/@absolutegeniux). Tento jednoduchý trik vám ušetrí množstvo nepríjemných poranení a prekvapí vás, ako dlho ste žili bez tejto užitočnej…

Údajne najzdravší tuk na vyprážanie: Pripravíte si ho doma, ale dajte si pozor na jednu vec

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/sweet marshmallow). Hľadáte zdravšiu alternatívu na vyprážanie vašich obľúbených jedál? Prepustené maslo je považované za jeden z najzdravších tukov…

Zázračné kvapky pre vaše uteráky: Budú voňavé a mäkké ako v luxusnom SPA!

9.5.2025 Redakcia Vášeň v tebe (oto: shutterstock/OlegDoroshin). Unavení z tvrdých a nepríjemných uterákov po praní? Máme pre vás tajný trik, ktorý zmení váš každodenný rituál…

Aktivuje hnedý tuk a podporuje chudnutie. Málo známy vitamín môže pomôcť seniorom

09.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Flotsam). Vedci zistili, že rýchlosť metabolizmu zostáva relatívne stabilná približne do 60. roku života. U žien sa síce okolo…

Ako sa zbaviť mravcov vo vašej záhrade? Použite šupky z obeda

09.05.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Studioktb). Na jar sa v záhrade začínajú objavovať mravce. Predstavujú problém, keď ich je veľa. Potom spôsobujú škody na…

Auto Trendy

Pri náraze v rýchlosti 60 km/h zomriete? Expert: Je to ako pád zo 4. poschodia

10.5.2025 Redakcia Auto trendy - Mnohí vodiči si myslia, že pri nízkej rýchlosti nehrozí veľké nebezpečenstvo. Opak je však pravdou – aj bežná jazda mestom môže skončiť fatálne.

Volvo sťahuje takmer pol milióna áut: Jednoduchá chyba softvéru môže ohroziť bezpečnosť!

10.5.2025 Redakcia Auto trendy - Švédska automobilka Volvo oznámila jeden z najrozsiahlejších recall programov tohto roka. Problém so zobrazením cúvacej kamery ohrozuje bezpečnosť viac ako 450 000 vozidiel. Čo to…

Európa chráni svoje automobilky. Dôležité zmeny v predpisoch o CO2

10.5.2025 Redakcia Auto trendy - Európsky parlament sa rozhodol ustúpiť výrobcom automobilov a oficiálne podporil zmiernenie niektorých predpisov o emisiách CO2. Je to výsledok "strategického dialógu o budúcnosti automobilového priemyslu",…

Nová Zastava Yugo útočí na trón Dacie! Návrat legendy z Balkánu

10.5.2025 Redakcia Auto trendy - Kultová Zastava Yugo sa chystá na veľkolepý návrat. Nová generácia ikonického auta z bývalej Juhoslávie má ambíciu konkurovať úspešnej Dacii. Prvé návrhy sú na svete,…

Nová Toyota Corolla Cross: Novinka v mestskom teréne prichádza!

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Japonský výrobca prekvapil motoristickú verejnosť kompletnou modernizáciou svojho populárneho crossoveru. Okrem výrazného dizajnového osvieženia prináša aj športovú verziu GR Sport, ktorá sľubuje adrenalínové zážitky za…

Volkswagen priznal porážku: Elektromobily potrebujú benzínovú pomoc

9.5.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecká automobilka konečne priznala, že čisto elektrické vozidlá nie sú budúcnosťou, ktorú chcú zákazníci. Preto ponúkne hybridnú alternatívu, ktorá sa teší oveľa väčšiemu záujmu.

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov