11.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/OlgaBombologna).
Smotana je často kľúčovou zložkou mnohých dezertov. Problém nastáva, keď po nedeľnom obede všetci čakajú na sladké dobroty a tie sú preč, pretože smotana nejde vyšľahať. Namiesto paniky použite túto tajnú prísadu. Šľahačka bude dokonale tuhá.

Foto: shutterstock/OlgaBombologna
Šľahačka je lahodným, nadýchaným doplnkom zmrzliny, ovocia, želé, koláčov, sušienok a mnohých ďalších sladkých pokrmov. Môže sa podávať aj samostatne ako dezert, na ktorom si pochutná väčšina malých aj veľkých milovníkov sladkých jedál. Ale čo ak ste práve naplánovali podávať takýto dezert svojej rodine a krém sa odmieta vyšľahať a varí sa? Môžete urobiť jednoduchú chybu.
Smotana sa nechce vyšľahať? Dôvody nemusia byť zrejmé
Existuje niekoľko dôvodov, prečo sa smotana nechce vyšľahať. Skontrolujte, či sa niektorý z nich nevyskytuje. Nemusia byť zrejmé a účinne zničia plánovaný dezert. Prvou a najčastejšou chybou, pre ktorú sa smotana nevyšľahá, je, že nie je správne vychladená. Smotana by mala byť pred šľahaním až 12 hodín v chladničke. Aby ste zaistili úspešný koniec procesu, môžete schladiť aj nádobu, v ktorej šľaháte smotanu. Pred šľahaním ju jednoducho vložte na približne 10 minút do mrazničky.

Foto: shutterstock/New Africa
Je dôležité vedieť, že nie každý typ smotany je na to vhodný. Iba 30 % alebo 36 % smotana sa dá vyšľahať. Ak si vyberiete výrobok s nižším obsahom tuku, musíte počítať s tým, že nebude tvoriť nadýchaný, sladký oblak. Ďalšou chybou je použitie príliš vysokých otáčok mixéra. Našou motiváciou je pritom často rýchlejšie vyšľahanie smotany. Výsledkom je, že smotana skvasí a začne sa podobať na maslo. Preto je lepšie začať s nízkymi otáčkami a postupne ich zvyšovať.
Stačí pár kvapiek a šľahačka bude za chvíľu dokonale tuhá
Pri šľahaní smotany je veľmi dôležitá citrónová šťava. Stačí pridať niekoľko kvapiek do vychladnutej smotany. Vďaka šťave biela hmota zhustne a rýchlejšie sa vyšľahá. Zároveň zvýrazní sladkú chuť smotany. Ďalším doplnkom, ktorý sa oplatí pridať do smotany, je práškový cukor. Je dôležité, aby ste sladký prášok prisypali hneď na začiatku. Nielenže bude šľahačka sladšia, ale tiež sa vďaka nemu bude pri šľahaní ľahšie zahusťovať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.