8.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Tatiana Volgutova).
Mäkké, pružné a výraznej chuti – domáce chleby Naan sú viac ako len občerstvenie na večierok. Táto pochúťka indickej a ázijskej kuchyne sa môže podávať s kari, namáčať do omáčok alebo dokonca obaľovať v grilovanom mäse. Výborne sa hodí ako rýchly predkrm s humusom. Urobte ich raz a určite sa stanú trvalou súčasťou vašich receptov.

Foto: shutterstock/Tatiana Volgutova
Čo je to Naan
Domáce chleby naan sú lahodné, mäkké a nadýchané pečivo s maslovým povrchom a nádychom koriandra. Výborne sa hodí ako príloha, ale aj na naberanie omáčok a dipov. Môžete ich podávať aj s cesnakom, sezamom a inými orientálnymi jedlami. Budú skutočnou pochúťkou pre každého milovníka indickej a ázijskej kuchyne. Ich veľkou výhodou je aj jednoduchosť a rýchlosť prípravy. Potrebujete len niekoľko surovín, ktoré máte určite doma.
Domáce chleby Naan – recept
Ingrediencie:
- 300 g pšeničnej múky,
- 100 ml teplého mlieka,
- 50 ml prírodného jogurtu,
- lyžica olivového oleja,
- 2 lyžičky cukru,
- 1/2 lyžičky prášku do pečiva, 1/2 lyžičky sódy bikarbóny, 1/2 lyžičky soli.
- Ďalšie:
- maslo na potretie, nasekaný koriander na posypanie.
Príprava:
Vo veľkej miske zmiešajte múku, prášok do pečiva, sódu bikarbónu, soľ a cukor. V strede urobíme jamku a vlejeme do nej jogurt, mlieko a olej. Miešajte, kým nevznikne pomerne homogénna hmota. Cesto hnetieme na pomúčenej pracovnej ploche asi 5 minút, kým sa nevytvorí hladká a pružná guľa. Cesto vložte do naolejovanej misy, prikryte vlhkou utierkou a odložte na teplé miesto na 1 – 2 hodiny. Cesto rozdeľte na 6 rovnakých častí a z každej vytvorte guľu.
Každú z nich rozvaľkajte na guľatú placku hrubú asi 0,5 cm. Rozohrejte suchú panvicu a položte na ňu vždy jednu placku. Pripravujte ju 1 – 2 minúty, kým nie je zlatistá, nadýchaná a miestami aj mierne spálená. Domáce chleby naan potrite maslom a posypte nasekaným koriandrom. Podávajte teplé s obľúbenými jedlami alebo dipmi.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept priamo z Turecka. Je to pravdepodobne najchutnejší letný šalát.
Najlepší syr, aký som kedy jedla. Jednoducho si ho pripravíte doma. Hodí sa na sendviče aj do cheesecaku.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.