7.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Liliya Kandrashevich).
Tradičná karfiolová polievka je chutný nápad na večeru. Ako dosiahnuť najlepšiu chuť a hustú štruktúru? Objavte tajomstvo receptu, ktorý sa v mnohých slovenských rodinách dedí z generácie na generáciu.

Foto: shutterstock/Liliya Kandrashevich
Karfiol je zelenina, ktorá vznikla z kapusty alebo brokolice a ktorej pôvod siaha až do starovekého Grécka a Ríma. Vzhľadom na krajinu pôvodu sa karfiol pôvodne nazýval cyperská kapusta. Práve sa dozviete, ako pripraviť vynikajúcu karfiolovú polievku s použitím tých najlepších surovín. Bude chutiť rovnako ako tá babičkina (alebo ešte lepšie!).
Recept na karfiolovú polievku. Najlepší prvý chod na horúci deň
Karfiolová polievka je veľmi zdravá, pretože dodáva telu plnohodnotné bielkoviny, vitamíny (vrátane A, C, K, D a vitamínov skupiny B), minerály ako železo, vápnik, zinok a draslík, ako aj vlákninu, zdravé tuky a antioxidanty. Čo budete potrebovať na jeho prípravu? Nižšie nájdete zoznam ingrediencií a spôsob prípravy.
Karfiolová polievka – prísady:
- 1/2 stredne veľkého karfiolu
- 4 stredne veľké zemiaky
- 1 kuracie stehno
- 2 mrkvy
- 2 petržleny
- 1/4 koreňa zeleru
- 2 bobkové listy
- 4 zrnká nového korenia
- 4-5 zrniek čierneho korenia
- 1 PL nasekaného kôpru
- 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
- 200 g 18% smotany
- soľ a korenie podľa chuti
- PL múky (navyše)
Karfiolová polievka – ako ju pripraviť:
Vložte kuracie stehno do hrnca a zalejte ho asi 1,5 litrom vody. Pridáme bobkový list, nové korenie, zrnká čierneho korenia a štipku soli. Všetko varte na miernom ohni asi 30 minút, pričom z povrchu zbierajte usadeniny. Potom ošúpeme a nakrájame na kocky zemiaky, mrkvu, petržlen a zeler. Pridajte ich do vývaru a varte ďalších 15 minút. Karfiol rozdeľte na ružičky a pridajte do hrnca. Varte ďalších 10-15 minút, kým všetka zelenina nezmäkne.
Je čas na zahustenie polievky. Zmiešajte smotanu s lyžicou múky a trochou horúcej polievky na zahustenie. Zmes nalejte do hrnca a stále miešajte. Všetko varte na miernom ohni ešte 2 – 3 minúty, bez toho, aby ste privádzali do varu. Nakoniec polievku podľa chuti osolíme a okoreníme čerstvo mletým korením a pridáme nasekaný kôpor a petržlenovú vňať.

Foto: shutterstock/Fascinadora
Karfiolová polievka ako od babičky – ako podávať?
Karfiolová polievka sa najlepšie podáva horúca, posypaná čerstvou petržlenovou vňaťou alebo kôprom a doplnená chlebom, napríklad plátkom chleba, krutónmi alebo žemľou. Na obohatenie chuti môžete pridať lyžičku masla alebo polovicu natvrdo uvareného vajíčka. Táto polievka sa výborne hodí ako prvý chod na obed alebo ľahkú večeru.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rýchla a krémová polievka, ktorá zasýti na dlhú dobu. Ostatné polievky sa jej nemôžu rovnať
Sezóna tejto zeleniny je v plnom prúde. Pripravte si z nej lahodnú krémovú polievku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.