3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/zoryanchik).
Čokoládový zvodca je – ako už názov napovedá – naozaj silne čokoládový koláč. Je o niečo nadýchanejší ako brownie, ale stále ťažký, vlhký a len tak pokvapkaný čokoládou. Nechajte sa ním zviesť a nebudete ľutovať. Je ideálny na väčšie príležitosti, ale aj jednoducho, ku káve.

Foto: shutterstock/zoryanchik
Ak máte radi koláčiky, tento koláč musíte vyskúšať. Čokoládový zvodca je vyššia verzia tejto klasiky. Zamiluje si ho každý mlsný jazýček a môže sa podávať klasicky, posypaný práškovým cukrom, ale aj so sezónnym ovocím alebo kopčekom zmrzliny.
Čokoládový zvodca – zoznam ingrediencií
- 180 g masla
- 250 g horkej čokolády (70 % kakaa)
- 4 vajcia (veľkosť M)
- 250 g hnedého cukru
- 2 lyžičky vanilkového extraktu
- 100 g celozrnnej múky
- 1 lyžička prášku do pečiva
- štipka soli
- práškový cukor na ozdobu
Čokoládový zvodca – recept
- V hrnci rozpustite na miernom ohni maslo. Pridajte doň rozdrobenú čokoládu. Po chvíli odstavte z horáka.
- Keď sa čokoláda v horúcom masle rozpustí, vymiešajte ingrediencie na hladkú zmes. Nechajte vychladnúť (zmes by mala zostať tekutá, ale nie horúca).
- Vajcia izbovej teploty vyšľahajte s cukrom a vanilkovým extraktom. Nešľahajte príliš dlho (len kým sa cukor nerozpustí), aby ste cesto neprevzdušnili – malo by byť pevné a vláčne.
- Vajcia zmiešajte s vychladnutou čokoládovou zmesou. Do cesta preosejte múku spolu s práškom do pečiva a štipkou soli. Vymiešajte na hladké cesto.
- Cesto nalejte do formy s rozmermi 23×23 cm vyloženej papierom na pečenie.
- Formu vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte približne 30-35 minút. Upečený koláč by mal mať pevnú kôrku. Dužina by však mala byť mäkká a vláčna. Jeho stav môžete skontrolovať paličkou – nesmie sa prilepiť na surové cesto, ale po vybratí nesmie byť úplne suchý.
- Upečený koláč odložte bokom, aby vychladol. Pred podávaním ho môžete poprášiť práškovým cukrom a podávať napríklad s vanilkovou zmrzlinou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Cesto „3 šálky“ zvládne upiecť aj amatér. Upečte ho raz a recept si zapamätáte na celý život.
Najchutnejšie jablkové lievance. S týmto nápojom sú úžasne nadýchané
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.