3.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Kalashnikov Dmitrii).
Tvrdé, suché, gumové mäso? Ak vám to znie povedome, máme pre vás riešenie. Nech už pripravujete guláš alebo omáčku, vďaka tomuto jednoduchému triku bude mäso vždy mäkké a šťavnaté. Stačia dve lyžice.

Foto: shutterstock/Kalashnikov Dmitrii
Je známe, že prvým krokom pri príprave mäsovej omáčky alebo gulášu je opraženie kúskov mäsa, aby sa „uzavreli“. Nezáleží na tom, či pripravujete maďarský guláš, bravčové alebo len dusíte mäso na obed, jedna chyba môže spôsobiť, že namiesto toho, aby ste boli nadšení, budete sklamaní. Pozrite sa, ako tomu predísť.
Čo robiť, aby dusené mäso sa rozplývalo na jazyku? Vyberte správne
Začnime od začiatku. Na guláš alebo omáčku je najlepšie vybrať mäso, ktoré je jemne prešpikované.
- Pokiaľ ide o bravčové mäso, najlepšie je zvoliť plece, krkovičku a sviečkovicu, ktorá je o niečo chudšia.
- Lepšie je nevyberať karé – to nechajte na rezne alebo pečienku.
- Pokiaľ ide o hovädzie mäso, skvele sa hodí plece, stehno (to je o niečo chudšie, ale veľmi chutné), roštenka a krk.
Bez ohľadu na to, aké mäso dusíte, keď sa už „uzavrie“, pridajte do panvice trochu jablčného octu.
Prečo je to dôležité?
- Kyselina obsiahnutá v octe dodatočne „spojí“ vlákna mäsa, vďaka čomu šťavy nebudú vytekať.
Ale prečo pridávať ocot, keď mäso by už malo byť opečené?
- Pri miešaní a neskôr varení sa kúsky mäsa pohybujú. Ocot spôsobí, že šťavy obsiahnuté v kúskoch začnú vrieť vo vnútri, vďaka čomu bude mäso oveľa chutnejšie a jemnejšie.
Čo urobiť, aby guláš alebo omáčka boli aromatickejšie? Zabudnite na samotnú vodu
Niektorí sa možno obávajú, že keď bude mäso tak „uzavreté“, neprevedie svoju chuť do jedla. Niet sa čoho obávať.
- V prvom rade si treba uvedomiť, že guláš a omáčka nie sú len mäso, sú to aj iné zložky a koreniny.

Foto: shutterstock/Iryna Pospikh
- Po druhé – voda nie je najlepšou voľbou, ak chceme mäso po dusení podliať. Najlepšie je použiť bujón alebo ľahký vývar. Môže to byť aj vývar zo zeleniny alebo húb, dôležité je, aby bol aromatický.
Nezkazí ocot chuť? Nemáte sa čoho obávať.
Samozrejme, že nie.
- Jablčný ocot má jemnejšiu chuť ako liehový ocot a má príjemnú vôňu. Pri dusení sa však takmer úplne odparí.
Ako teda využiť tento trik, aby ste dosiahli kulinársky úspech?
- Mäso nakrájajte na väčšie kúsky, očistite od prípadných blán a marinujte vo svojich obľúbených koreninách. Dávajte si však pozor na soľ. Tá totiž vyťahuje vodu. V závislosti od receptu, ktorý používate, mäso marinujte v chlade niekoľko hodín až 2 dni.
- Pred plánovaným smažením mäso včas vyberte z chladničky, aby dosiahlo izbovú teplotu. Potom ho obaľte v múke a hoďte na poriadne rozpálený tuk.
- Keď už hodíte mäso na panvicu, nechajte ho v pokoji. Miešaním vytečie šťava. Opečte ho pokojne z každej strany a jednotlivé kúsky najlepšie obracajte kliešťami.
- Keď je mäso opečené z každej strany, pridajte dve až tri lyžice octu, v závislosti od množstva mäsa. Jemne premiešajte a znížte výkon horáka. Duste, kým vôňa octu nezmizne.
- Potom pridajte ostatné ingrediencie. Cibuľu, papriku, šampiňóny, huby a všetko, čo máte v recepte.
- Potom zalejte celok vývarom, pridajte koreniny a duste na miernom ohni, kým nie je mäso hotové.
- Na konci varenia pridajte smotanu alebo zahustite múkou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Namiesto zalievania vodou použite túto tekutinu. Mäso bude zakaždým mäkké.
Nakrájala som a namarínovala ako steak. Hostia neverili, čo som dala na gril.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.