1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/JeniFoto).
Čo vegetariánskeho na grilovanie? Hostí môžete prekvapiť nielen klasickou zeleninou. Čoraz častejšie siahame po netradičných ingredienciách, ktoré na rošte nadobúdajú novú podobu. Jednou z nich je melón, ktorý sa mení na niečo úplne iné.

Foto: shutterstock/JeniFoto
Prvýkrát som grilovaný melón jedla trochu zo zvedavosti a trochu z nedostatku klasických ingrediencií. Mala som ovocie, olivový olej, koreniny a chuť urobiť niečo nové. A ukázalo sa, že pri vysokej teplote sa táto kombinácia úplne zmení. Získa hĺbku, konzistenciu podobnú tuniakovému steaku a navyše sa skvele hodí k pikantnejším prísadám. Ak chcete vyskúšať tento snack, hoďte melón na gril.
Grilovaný melónový steak. Alternatíva bez mäsa
Ak si myslíte, že melón je len dezert alebo prísada do limonády, je čas to zmeniť. Grilovaný melón získava štruktúru a chuť, ktorá pripomína grilovaný steak, ale je úplne rastlinný. Je to jedlo, ktoré vyzerá skvele, voňajúce dymom a rozpadá sa pod vidličkou ako klasický kus mäsa. Ideálne na vegetariánsky gril alebo ako doplnok tradičného menu.
Ingrediencie:
- 800 g melónu
- lyžica olivového oleja
- lyžica sójovej omáčky
- lyžička balzamického octu
- pol lyžičky údenej papriky
- štipka čierneho korenia
- lyžička medu alebo javorového sirupu
- čerstvé lístky mäty alebo bazalky
- trochu morskej soli
Ako grilovať melón? Nakrájajte ho na plátky, rozohrejte gril a posypte korením
Grilovanie melóna nie je len o tom, že ho hodíte na rošt, ale je to proces, ktorý vyžaduje trochu pozornosti. Kľúčové sú – správna marináda, čas grilovania a spôsob krájania. Vďaka tomu sa nerozpadne a jeho chuť získa nový rozmer.
Spôsob prípravy:
- Najprv začnite s dobre vychladeným, zrelým melónom. Nakrájajte ho na hrubé plátky, najlepšie v tvare trojuholníkov alebo obdĺžnikov, aby si zachovali štruktúru počas grilovania.
- Pripravte marinádu z olivového oleja, sójovej omáčky, balzamického octu a korenín a potom ňou jemne potrite každý kúsok melóna z oboch strán.
- Rozohrejte gril na stredne vysokú teplotu. Položte kúsky na rošt a grilujte približne 2-3 minúty z každej strany. Najlepšie až do momentu, kým sa neobjavia tmavé pruhy a ovocie sa jemne skaramelizuje. Nerobte to príliš dlho, lebo pustí šťavu a môže sa rozpadnúť.
- Na záver stačí ozdobiť čerstvou mätou a trochou morskej soli. Môžete pridať aj kozí syr alebo fetu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Melónová limonáda je ideálna na letné horúčavy. Pripravíte ju za 10 minút.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.