01.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/beats1).
Odborníci na stravu a zdravie tvrdia, že šálka čiernej fazule alebo cíceru denne môže zrýchliť váš metabolizmus a podporiť zdravie srdca. Závery nového výskumu zverejnili počas konferencie „Výživa 2025“ v Orlande (USA).

Foto: shutterstock/beats1
Výskumy hovoria jasne – tieto produkty podporujú zdravie
Na 12-týždňovom výskume vedcov z Illinois Institute of Technology (USA) sa zúčastnilo 72 osôb s prediabetickým stavom.
Účastníkom, ktorí viedli bežný každodenný životný štýl, bolo náhodne pridelené konzumovanie 1 pohára čiernej fazule, cíceru alebo ryže (kontrolná skupina) počas 12 týždňov.
Vzorky krvi boli odobraté na začiatku, po 6 a po 12 týždňoch na sledovanie hladiny cholesterolu, zápalových stavov a cukru v krvi a testy glukózovej tolerancie boli vykonané na začiatku a na konci výskumu.
- V skupine konzumujúcej cícer celkový cholesterol výrazne klesol – z priemerne 200,4 miligramov na deciliter na začiatku výskumu na 185,8 miligramov na deciliter po 12 týždňoch.
- U osôb konzumujúcich čiernu fazuľu priemerná hladina interleukínu-6 – markera zápalu – predstavovala 2,57 pikogramov na mililiter na začiatku výskumu a výrazne klesla na 1,88 pikogramov na mililiter po 12 týždňoch.
Neboli pozorované žiadne významné zmeny v markerov metabolizmu glukózy.
„Osoby s prediabetickým stavom často vykazujú poruchy metabolizmu lipidov a chronický zápal nízkej intenzity, ktoré môžu prispievať k rozvoju patológií, ako sú srdcové ochorenia a cukrovka 2. typu“
– povedala Morganne Smith, doktorandka na Illinois Institute of Technology.
„Náš výskum ukázal, že konzumácia fazule pomohla výrazne znížiť hladinu cholesterolu a zmierniť zápal u osôb s prediabetickým stavom, hoci hladina glukózy sa nezmenila.“
– pokračuje Smith.
Jeden krok k zlepšeniu nášho zdravia
Podľa autorov môže byť zaradenie fazule do každodennej stravy jednoduchým, cenovo dostupným spôsobom, ako znížiť riziko chronických ochorení.
Zámena menej zdravých potravín za fazuľu – z konzervy, sušenú alebo mrazenú – je skvelým východiskovým bodom pri úprave stravy. Treba si však dať pozor na ďalšie zložky niektorých druhov konzervovaných fazúľ, ako je soľ alebo cukor.
„Náš výskum ukázal prínosy konzumácie fazule u dospelých s prediabetickým stavom, ale je to skvelá možnosť pre každého“
– zdôraznila Smith.
„Tieto zistenia môžu byť využité na vypracovanie výživových odporúčaní lekármi alebo programami verejného zdravia zameranými na prevenciu srdcových chorôb a cukrovky. Existuje mnoho spôsobov, ako zaradiť fazuľu do pravidelnej stravy ako efektívny spôsob podpory celkového zdravia a zníženia rizika chronických ochorení“
– uviedla výskumníčka.
„Môžete ňou zahustiť polievku, pridať ju ako prílohu do šalátov alebo kombinovať s ryžou či quinou.“
– dodáva Morganne Smith, cituje BBC Science Focus.
Čierna fazuľa aj cícer sú bežne konzumované, ale často prehliadané vo výskumoch zameraných na ich vplyv na hladinu cholesterolu a zápal u osôb ohrozených srdcovými ochoreniami alebo cukrovkou. Nový výskum je súčasťou väčšieho projektu skúmajúceho, ako konzumácia čiernej fazule a cíceru ovplyvňuje zápal a inzulínovú reakciu prostredníctvom aktivity črevného mikrobiómu.

Foto: shutterstock/Natjira Noodang
Treba mať na pamäti, že zhrnutia predstavené na konferencii Nutrition 2025 boli posúdené a vybrané komisiou odborníkov, ale zvyčajne neprešli takým istým recenzným procesom, aký je vyžadovaný na publikovanie v odbornom časopise. Z tohto dôvodu by sa prezentované zistenia mali považovať za predbežné, kým nebude sprístupnená recenzovaná publikácia.
V amerických kuchyniach používaný „typický pohár“ má o niečo menej než 240 mililitrov, zatiaľ čo v Európe – približne 250 ml, avšak nejde o významný rozdiel.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je ťažké tomu uveriť, ale takáto voda pomáha chudnúť. Pri diéte si namiesto bežnej vody vyberte túto
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.