1.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Sergii Koval).
Nemáte kuchynskú váhu? Nevadí. Overený recept na jogurtový koláč vám umožní odmerať ingrediencie bežným pohárom. Je to jednoduché, rýchle a vždy sa podarí, aj keď pečiete len na sviatky. Z rúry vyberiete voňavý a nadýchaný dezert.

Foto: shutterstock/Sergii Koval
Toto cesto nazývam „3 šálky“, pretože práve toľko múky odmeriam bežným obalom od jogurtu. Nie je potrebná váha, nie je potrebná kalkulačka, stačí trocha chuti a niekoľko ingrediencií z kuchynskej skrinky. Milujem do neho pridávať sezónne ovocie ako čučoriedky, maliny, ríbezle a v zime dokonca mrazené čerešne. Toto cesto sa vždy podarí a jeho príprava trvá menej času ako vypitie kávy. Ideálne na lenivé popoludnie, piknik alebo nečakanú návštevu hostí.
Nadýchané jogurtové cesto. Klasické pečivo v ovocnej verzii
Toto cesto nadchne svojou štruktúrou, je ľahké, mäkké a jemne vláčne. Vďaka pridanému jogurtu si dlho zachováva čerstvosť a ovocie mu dodáva sladkosť a farbu. Môžete ho podávať s práškovým cukrom, citrónovou polevou alebo jednoducho bez ničoho.
Zložky:
- 360 g pšeničnej múky (3 šálky po 120 g)
- 120 g prírodného jogurtu
- 100 ml repkového oleja
- 120 g cukru
- 3 vajcia
- 2 rovné čajové lyžičky prášku do pečiva
- čajová lyžička vanilkového extraktu
- kôra z jednej citróna
- 200 g bobúľ (čerstvých alebo mrazených)
- štipka soli
Vláčne jogurtové cesto s ovocím. Recept krok za krokom
Toto cesto je klasika v rýchlej verzii. Nevyžaduje mixér, váženie ingrediencií ani špeciálne zručnosti. Stačí jedna miska, lyžica a pohárik od jogurtu. A výsledok? Zmizne rýchlejšie, ako sa upečie.
Spôsob prípravy:
Všetky ingrediencie by mali mať izbovú teplotu, preto ich vyberte z chladničky minimálne 30 minút pred pečením.
- Bobule opláchnite a potom osušte, ak používate mrazené, nerozmrazujte ich vopred, ale jemne ich posypte múkou.
- Do veľkej misy nalejte jogurt, pridajte vajcia, olej, vanilkový extrakt a aj citrónovú kôru. Dôkladne premiešajte metličkou alebo lyžicou. Potom pridajte cukor, múku, prášok do pečiva a soľ. Miešajte len dovtedy, kým sa zložky spoja, nerobte to príliš dlho, aby sa cesto nenaplnilo vzduchom.
- Plech vyložte papierom na pečenie. Nalejte potom polovicu cesta a rovnomerne ho rozotrite. Na vrch posypte polovicu bobúľ. Nalejte zvyšok cesta a znovu posypte zvyšnými ovocím.
- Vložte do rúry vyhriatej na 180 °C a pečte 40-45 minút, kým povrch nezhnedne a špajdľa zapichnutá do stredu nevyjde suchá.
- Po upečení nechajte koláč úplne vychladnúť. Pred podávaním posypte práškovým cukrom alebo polejte citrónovou polevou. Ak máte radšej dezertnú verziu, môžete pred pečením pridať posýpku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zmiešame jednoduchý krém a zalejeme jahody. Dezert hodný kráľovského dvora
Najchutnejšie jablkové lievance. S týmto nápojom sú úžasne nadýchané
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.