30.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ungvar).
Mysleli ste si, že tajomstvo dokonalej slepačej polievky spočíva v kvalitnom mäse a zelenine? Chyba! Kľúčový je moment, kedy pridáte soľ. Tento jednoduchý trik môže premeniť vašu priemernú polievku na kulinársky zážitok.

Foto: shutterstock/ungvar
Slepačia polievka patrí medzi najobľúbenejšie polievky na Slovensku. Pozná ju každý, no nie každý vie, ako ju správne dochutiť. Najčastejšia chyba sa týka momentu pridania soli. Zdanlivo maličkosť, ktorá však mení všetko.
Soľ môže zničiť vašu polievku: Kedy ju rozhodne nepridávať
Soľ kraľuje v každej kuchyni. Bez nej nám jedlá pripadajú mdlé a bez chuti. Slepačiu polievku však nesoľte hneď po zovretí mäsa. Týmto krokom zablokujete uvoľňovanie chuti z ostatných ingrediencií. Navyše, polievka bude nielen nevýrazná, ale aj bledá. Soľ totiž bráni uvoľňovaniu tuku z mäsa a spôsobuje, že sa vlákna uzavrú.
Zlaté pravidlo našich babičiek: Presný moment pre pridanie soli
Naše babičky jednomyseľne potvrdia, že soľ pridávame vždy na konci, presnejšie asi 10 minút pred koncom varenia. Nezáleží na tom, či varíte kráľovskú polievku (hovädzie, kuracie a kačacie mäso), kuraco-hovädzí vývar alebo polievku z diviny. Toto pravidlo platí vždy.
Inak je to v prípade ostatných korenín. Bobkový list, celé čierne korenie či nové korenie je dobré variť vo vývare od samého začiatku, aby odovzdali všetku svoju arómu.

Foto: shutterstock/Angelika Heine
Ďalšie tajomstvá dokonalej slepačej polievky
Okrem správneho načasovania solenia existujú aj ďalšie triky:
Začnite so studenou vodou: Mäso vždy vkladajte do studenej vody a nechajte ju pomaly zovrieť.
Zbavte sa peny: Keď polievka začne vrieť, na povrchu sa vytvorí pena. Túto penu dôkladne odstráňte.
Varte na miernom ohni: Slepačia polievka potrebuje čas. Varte ju pomaly, aby sa všetky chute postupne uvoľnili.
Správne ingrediencie: Tradičná slepačia polievka obsahuje mrkvu, petržlen, zeler, cibuľu a pór.
Nabudúce, keď budete variť slepačiu polievku, nezabudnite: soľte až 10 minút pred koncom varenia. Vaša polievka bude chutná, aromatická a zlatistá – presne ako tá od babičky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.