Čerešne. Ovocie, ktoré pripomína leto. Sladké, pevné a šťavnaté, potešia svojou chuťou a lákavým vzhľadom. Ich ďalšou výhodou je vysoká výživná hodnota a priaznivý vplyv na zdravie. Kto by mal jesť čerešne a prečo sa oplatí po nich siahnuť?

Foto: shutterstock/Venediktov Vladimir
Čerešne – jedno z najviac očakávaných sezónnych plodov. A nie je to žiadne prekvapenie. Sú nielen mimoriadne chutné, sladké a šťavnaté. Vyznačujú sa aj vysokou nutričnou hodnotou a majú priaznivý vplyv na naše zdravie.
- Ich konzumácia môže podporiť činnosť tráviaceho ústrojenstva, zmierniť zápaly a pomôcť pri očisťovaní organizmu od toxínov.
Kto by mal jesť čerešne a aké sú ich najdôležitejšie vlastnosti? Odpovede na tieto a ďalšie otázky nájdete v tomto článku.
Aké vlastnosti majú čerešne?
Vlastnosti čerešní sú naozaj početné. Ich všestranné pôsobenie je zásluhou vitamínov, minerálov a aktívnych zlúčenín, ktoré obsahujú. Čo presne v nich nájdeme?
- Na tomto zozname nájdeme okrem iného niektoré vitamíny skupiny B, vitamín C, vitamíny K, E a A, ako aj draslík, meď, mangán a horčík.
- Pokiaľ ide o aktívne zložky, osobitnú pozornosť si zasluhujú fenolové kyseliny, vrátane hydroxycinnamovej kyseliny, antokyanov a flavonolov, najmä kvercetínu.
- V databáze vedeckých výskumov možno nájsť publikácie poukazujúce na priaznivý vplyv čerešní na obehový systém.
- V niektorých pozorovaniach prispeli k zníženiu krvného tlaku. A to ako systolického, tak aj diastolického. Tento účinok bol pripísaný vysokému obsahu draslíka a polyfenolov. Treba poznamenať, že hypertenzia je jedno z najčastejších ochorení srdcovo-cievneho systému. Môže viesť k mozgovej príhode, srdcovému zlyhaniu a infarktu.
Keď už hovoríme o čerešniach, nemožno nespomenúť ich protizápalový potenciál.
- Vo svete vedy sa ich konzumácia spája so znížením markerov zápalu, vrátane CRP. V tejto súvislosti je potrebné poznamenať, že chronické zápaly môžu zvyšovať riziko vzniku závažných ochorení, vrátane cukrovky 2. typu, ochorení obehového ústrojenstva a rakoviny.
- Čerešne majú tiež protinádorový potenciál. Vedci zistili, že výťažky z týchto plodov môžu inhibovať proliferáciu nádorových buniek. Takýto jav bol pozorovaný napríklad v prípade rakoviny prsníka, prostaty a hrubého čreva.
Keďže už viete, aké vlastnosti majú čerešne, stojí za to zistiť, kto by sa im mal vyhýbať. A to aj napriek ich prozdravotným účinkom.
- Nie sú vhodné pre ľudí, ktorí trpia alergiou alebo precitlivenosťou na tieto plody.
- Okrem toho by mali byť pri ich konzumácii veľmi opatrní pacienti s IBS. Obsahujú totiž značné množstvo FODMAP.
- Stojí za to mať na pamäti aj skutočnosť, že sú pomerne ťažko stráviteľné. Preto nie sú najlepšou voľbou pri vredoch žalúdka a dvanástnika.
Kto by mal jesť čerešne?
Môžu byť cennou súčasťou jedálnička mnohých ľudí, ale osobitne sa odporúčajú:

Foto: shutterstock/IRISLUK
- Seniorom, pretože podporujú činnosť obehového systému. Vďaka vysokému obsahu vitamínu C pomáhajú fungovaniu imunitného systému
- Ľuďom s vysokým krvným tlakom. Sú totiž bohaté na draslík a polyfenoly, ktoré pomáhajú regulovať krvný tlak
- Pacientom s dnou. Vedecké štúdie preukázali, že prispievajú k zníženiu hladiny kyseliny močovej v krvi a znižujú pravdepodobnosť výskytu záchvatov dny o 35 %
- Ľuďom trpiacim zápalovými ochoreniami, napr. artritídou. Vďaka prítomnosti polyfenolov majú protizápalové účinky.
Čerešňový džús na očistenie organizmu
Hľadáte produkt, ktorý zefektívni detoxikačné procesy vo vašom tele? V tom prípade stavte na čerešňový džús na očistenie organizmu. Môžete ho kúpiť v obchode alebo ho pripraviť doma. Okrem ovocia budete potrebovať cukor a citrón.
Ako pripraviť takýto nápoj? Je to veľmi jednoduché.
- Najskôr čerešne dôkladne umyte. Potom ich zbavte stopiek a vykôstkujte.
- Posypte ich cukrom, prikryte a nechajte 12 hodín na chladnom mieste, aby pustili šťavu.
- Po uplynutí tejto doby z nich vytlačte zvyšok tekutiny pomocou gázy.
- Pridajte k nim citrónovú šťavu a všetko potom priveďte do varu.
- Ak je šťava veľmi koncentrovaná, môžete ju zriediť vodou alebo pridať do koktailov.
Máte veľkú zásobu čerešní a neviete, čo s nimi okrem šťavy?
- Môžete sa rozhodnúť pre klasický čerešňový džem alebo čerešňovú marmeládu.
- Ak máte chuť na ovocný, jednoduchý dezert, vyskúšajte čerešne pod posýpkou.
- Ak si naopak neviete predstaviť víkend bez domáceho pečiva, dajte si koláč s čerešňami a želé.
- Alebo domáci koláč s čerešňami ako u babičky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pôsobia čerešne na organizmus? Seniori by ich mali jesť
Táto krvná skupina zvyšuje riziko skorého infarktu. Výskumy hovoria jasne
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.