30.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Alexandr Shevchenko).
Pizza je jedlo, ktoré zriedka necháva ľudí ľahostajnými. Niektorí sa pri samotnej vôni rozžiaria, iní majú výčitky svedomia ešte pred prvým sústom. Ostáva jedna otázka. Ak sme na diéte, je pizza absolútne „nie“, alebo ju možno aj bez výčitiek svedomia zakomponovať do jedálnička? Nie je to vôbec také jednoznačné.

Foto: shutterstock/Alexandr Shevchenko
Pizza je už roky symbolom kulinárskeho hriechu – rovnako ako hamburgery a hranolky. V kultúre diét a zdravého stravovania sa často dostáva na čiernu listinu a je označovaná za vinníka nadbytočných kilogramov. Problémom však nie je samotná pizza, ale spôsob jej prípravy a to, ako často po nej siahame.
Namiesto toho, aby sme démonizovali toto kultové jedlo s omáčkou a syrom, stojí za to pozrieť sa naň novým pohľadom. A s pomocou dietológov zistiť, že aj na diéte si môžeme dovoliť pizzový kompromis. Veď je to najobľúbenejšie jedlo na svete.
Môžete jesť pizzu, keď ste na diéte?
Odborníci na výživu sa zhodujú. Kľúčom je zloženie a proporcie.
- Talianska klasika je založená na jednoduchých ingredienciách – tenkom ceste, paradajkovej omáčke a troche mozzarelly. Takáto verzia, napriek zdaniu, nie je vôbec kalorická bomba.
- Navyše je pripravená zo zdravých a kvalitných surovín.
- Horšie je to vtedy, keď sa pizza stane nositeľom ťažko stráviteľného syra, mastného mäsa a hrubého cesta typického pre fast foody (ako je to často v prípade pizze na telefón).
Ak si chcete byť istí, že vaša pizza je na strane dobra, hľadajte originálnu pizzu alebo si ju pripravte sami.
- Určite sa oplatí vyhnúť sa (nielen pri diéte) nadýchaným a hrubým cestám, pretože majú vysoký glykemický index a veľa kalórií. A to nikdy nikomu neprospieva.
- Komerčné pizze sú často plné sodíka, nezdravých prísad, kypriacich látok a konzervačných látok. Aj tým je lepšie sa vyhnúť.
- Takéto produkty obsahujú veľa nasýtených mastných kyselín a sú vysoko spracované potraviny.
Najzdravšie cesto je to, ktoré ste miesili vlastnými rukami.
Môžete tiež experimentovať v kuchyni a pizzu ešte viac odľahčiť. Odborníci odporúčajú zdravé úpravy:
- cesto z celozrnnej múky (alebo dokonca na spodku z karfiolu)
- omáčka bez cukru
- veľa zeleniny
- ľahký zdroj bielkovín (napr. kuracie mäso, tofu)
- menej syra – ak už, najlepšie použiť kvalitný, ako je mozzarella.
Vtedy môže byť pizza prekvapivo vyváženým jedlom – bohatým na vlákninu, bielkoviny a antioxidanty. Takže nemusíte sa vzdať pizze, ak dbáte o svoju postavu.
Stačí, ak zmeníte prístup – z fast foodu na smart food. Kľúčom je ako vždy rozum a miernosť. Potvrdzujú to aj odborníci. A ešte jedna vec. Pizza chutí najlepšie, keď si ju vychutnávate a nekárate sa za každý sústo!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Chudnutie bez večere? Odborníci sa zhodujú – len pod jednou podmienkou
Toto musíte vedieť, než začnete užívať horčík. Väčšina ľudí robí zásadnú chybu!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.