30.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rustle).
Sú prirodzené, chutné a podľa niektorých vedcov aj predlžujú život. Probiotiká – živé mikroorganizmy, ktoré nájdeme nielen v jogurtoch, ale aj v kapuste, kvase či domácom chlebe – môžu podporiť trávenie, imunitu a celkové zdravie.

Foto: shutterstock/Rustle
Čo sú probiotiká a ako fungujú?
Probiotiká sú živé baktérie alebo kvasinky, ktoré majú preukázateľne pozitívny vplyv na zdravie, najmä na črevný trakt a imunitný systém. Pomáhajú:
- udržiavať rovnováhu črevnej mikroflóry,
- podporujú trávenie a vstrebávanie živín,
- posilňujú bariérovú funkciu čriev, čím chránia pred zápalmi a chorobami,
- a dokonca môžu ovplyvniť aj telesnú hmotnosť a psychickú pohodu.
Aby mohla byť baktéria označená ako probiotikum, musí byť prirodzene prítomná v ľudských črevách, odolná voči žalúdočným kyselinám, schopná priľnúť k črevnej stene a jej účinok musí byť vedecky potvrdený.
Môžu predĺžiť život?
Myšlienku, že probiotiká pomáhajú k dlhšiemu životu, vyslovil už Ilja Mečnikov, nositeľ Nobelovej ceny, ktorý verne konzumoval kyslé mlieko. Predpokladal, že starnutie súvisí s premnožením škodlivých baktérií v črevách a pravidelné pitie fermentovaných produktov môže proces starnutia spomaliť.
Jeho teórie sa stali základom modernej probiotickej vedy. Dnes vieme, že črevné zdravie má vplyv nielen na trávenie, ale aj na metabolizmus, imunitu a zápalové procesy, ktoré sú spojené s mnohými civilizačnými chorobami.
Na čo všetko probiotiká pomáhajú?
- Zlepšujú trávenie – pomáhajú rozkladať potravu a udržiavajú optimálne pH v črevách.
- Zmierňujú zápaly – chránia črevo pred prenikaním škodlivín, čím znižujú zápalové markery.
- Posilňujú imunitu – až 70 % imunitného systému sa nachádza v črevách.
- Zmierňujú infekcie – pomáhajú pri hnačkách, antibiotickej liečbe či cestovateľských problémoch.
- Podporujú psychiku – črevá a mozog sú prepojené, probiotiká môžu pomôcť pri úzkosti či depresii.
- Pomáhajú pri syndróme dráždivého čreva (IBS) aj pri niektorých mykózach.
Kde všade ich nájdeme? Nielen v jogurte!
Mliečne produkty:
- Jogurt – s aktívnymi kultúrami (pozor: nie všetky komerčné jogurty ich obsahujú).
- Kefír a acidko – obsahujú viac druhov baktérií aj kvasiniek.
- Niektoré syry – hlavne tie, ktoré zrejú dlhšie (napr. gouda, čedar).
Fermentované potraviny:
- Kyslá kapusta a kyslé uhorky – najmä nepasterizované, plné baktérií mliečneho kvasenia.
- Kimchi – kórejská verzia pikantnej kvasenej zeleniny.
- Zakvas z červenej repy – bohatý na probiotiká aj antioxidanty.
- Kombucha – fermentovaný čaj s jemne perlivou chuťou a množstvom živých kultúr.
- Kvas chlebový (kvás) – najmä nepasterizovaný, obsahuje baktérie rodu Lactobacillus.
Pečivo na kvásku:
Chlieb z prírodného kvásku je síce po upečení sterilný, no fermentácia pred pečením vytvára bioaktívne látky, ktoré:
- znižujú obsah fytátov (čím zvyšujú vstrebateľnosť minerálov),
- zlepšujú trávenie lepku,
- pôsobia priaznivo na imunitu vďaka metabolitom baktérií.
Ako zaradiť probiotiká do jedálnička?

Foto: shutterstock.com/Dani Vincek
Nemusíte hneď siahať po doplnkoch stravy. Vyskúšajte jednoduché kroky:
- Dajte si kyslú kapustu ako prílohu k obedu.
- Nahraďte klasický jogurt kefírom alebo acidkom.
- Pite zakvas z repy alebo kombuchu ako osviežujúci nápoj.
- Zvoľte kváskový chlieb namiesto bežného.
- Občas si pripravte domáce kyslé uhorky.
Redakcia Vášeň v tebe
Súvisiace články:
Najlepšie raňajky na zlepšenie funkcie čriev. Jedna zložka je nevyhnutná
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.