29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/congerdesign).
S pribúdajúcim vekom sa výživové potreby nášho tela menia. Metabolizmus sa spomaľuje, svalová hmota klesá a tráviaci systém sa stáva citlivejším. Preto je pre starších ľudí také dôležité začať deň výživnými a vyváženými raňajkami. Je to prvé jedlo, ktoré ovplyvňuje hladinu energie, koncentráciu, náladu a dokonca aj imunitu. Tu sú tri návrhy raňajok, ktoré sú nielen chutné, ale aj prispôsobené potrebám seniorov. Sú ľahké, výživné a jednoduché na prípravu, určite budú zaujímavým doplnkom denného jedálneho lístka.

Foto: Pixabay/congerdesign
Dobre naplánované raňajky môžu zlepšiť kvalitu života každého seniora. Dodajú im energiu, posilnia imunitu a zabránia nedostatkom. Zaraďte do jedálnička pestrosť a používajte sezónne produkty, pričom jedlá musia byť jednoduché a chutné.
Čo by mali seniori jesť na raňajky a prečo?
Strava seniorov by mala byť bohatá na bielkoviny, vlákninu, vitamíny a minerály, ako je vápnik, horčík a železo. S vekom sa zvyšuje riziko osteoporózy, svalovej slabosti alebo anémie. Preto má zmysel siahnuť po výrobkoch, ktoré podporujú kostrový a obehový systém. Dobré raňajky pre starších ľudí by mali dodať energiu, ale zároveň nepreťažiť tráviaci systém. Preto je najlepšie vyhnúť sa mastným, vyprážaným alebo ťažko stráviteľným jedlám. Treba sa vyhnúť miešaným vajíčkam na masle, horúcim klobásam alebo vyprážanej slanine.
Ideálnou voľbou pre seniorov sú celozrnné obilniny, vajcia, chudé mliečne výrobky, zelenina, ovocie, semená a orechy. Je tiež vhodné zabezpečiť prítomnosť omega-3 mastných kyselín (napr. z ľanových semienok) a dostatočnú hydratáciu. Namiesto silnej kávy by bol vhodnejší bylinkový čaj, obyčajný čaj alebo voda s citrónom. Nasledujúce recepty kombinujú tieto prvky v jednoduchých každodenných jedlách, ktoré si seniori môžu pripraviť sami alebo s pomocou príbuzných.
Tvaroh s reďkovkami, pažítkou a ľanovým semienkom
Jednoduché, klasické a veľmi zdravé raňajky. Tvaroh je ľahko stráviteľný, dodáva vápnik a dobre sa kombinuje so zeleninou. Je tiež zdrojom ľahko stráviteľných bielkovín pre seniorov, tak cenných na posilnenie svalov.
Zloženie:
- 100-150 g polotučného tvarohu,
- 2 PL prírodného jogurtu,
- 2-3 reďkovky,
- hrsť pažítky,
- 1 čajová lyžička mletého ľanového semienka,
- soľ a korenie podľa chuti.
Príprava:
Tvaroh roztlačte vidličkou a spojte s jogurtom. Pridáme nakrájané reďkovky a nasekanú pažítku. Podľa chuti dochuťte, pridajte ľanové semienka a dôkladne premiešajte. Podávajte s celozrnným chlebom a čerstvou zeleninou.

Foto: shutterstock/PawelKacperek
Ovsená kaša s opekaným jablkom, škoricou a orechmi
Ovsená kaša s opekaným jablkom sú hrejivé raňajky, ktoré sa hodia najmä na jeseň a v zime. Je šetrná k žalúdku, sýta a plná vlákniny. Táto kombinácia podporuje činnosť čriev, dodáva zdravé tuky a má nízky glykemický index.
Zloženie:
- 1 šálka mlieka (obyčajného alebo rastlinného),
- 1 jablko,
- štipka škorice,
- 1 čajová lyžička medu (voliteľne),
- 1 čajová lyžička mletého ľanového semienka,
- hrsť nasekaných vlašských orechov.

Foto: shutterstock.com/Joanna Grabowska-Kowalska
Príprava:
V hrnci priveďte mlieko do varu a vsypte ovsené vločky. Varte niekoľko minút, kým nezhustne. Jablko prekrojíme na polovicu, odstránime jadrovník a vložíme do rúry na 10 – 15 minút pri teplote 180 °C. Posypeme škoricou a trochou medu. Hotové ovsené vločky preložíme do misky, pridáme pečené jablko, ľanové semienka a orechy.
Vajcia na toaste s avokádom a paradajkami
Vajcia sú zdravou náhradou tradičných miešaných vajec. V kombinácii s chlebom a zeleninou vytvoria ľahké, bielkovinami nabité raňajky ideálne pre seniorov, ktorí dbajú na kardiovaskulárny systém.
Zloženie:
- 1 vajce,
- 1 plátok celozrnného chleba,
- ½ zrelého avokáda,
- 1 plátok paradajky,
- citrónová šťava,
- soľ a korenie podľa chuti,
- 1 PL octu na varenie vajca.

Foto: shutterstock/Oksana Mizina
Príprava:
V hrnci priveďte vodu s octom do varu. Znížte teplotu, vodu premiešajte lyžicou a opatrne vlejte vajce. Varte 2-3 minúty. Medzitým si opečieme krajec chleba. Avokádo roztlačte vidličkou, pokvapkajte citrónovou šťavou a osoľte. Na toast položte avokádo, plátok paradajky a uvarené vajce. Posypte korením a prípadne bylinkami.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Seniori by mali zjesť hrsť denne. Zlepšujú koncentráciu a podporujú srdce
Zabudnutý superhrdina vašej kuchyne: Hrach vás zasýti na hodiny a chráni vaše srdce!
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.