29.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dew scienartist).
Sú známe už viac než 10-tisíc rokov a kedysi sa pestovali ako úžitkové rastliny. Dnes sú pistácie pochúťkou, ktorú si doprajeme skôr príležitostne, hoci majú mnoho priaznivcov – a našťastie. Obsahujú veľa vitamínu E, draslíka, fosforu a sú výborným zdrojom energie. Odporúčajú sa najmä ľuďom s oslabenou imunitou, vysokým cholesterolom a tým, ktorí sú na… diéte! Zaujímavosťou je, že kedysi sa používali proti bolesti zubov alebo pri ochoreniach pečene. Ako teda pistácie ovplyvňujú zdravie? Tu sú odpovede.

Foto: shutterstock/Dew scienartist
Pistácie s priaznivým účinkom na zdravie
Pistácie sú zelené orechy v tvrdej škrupine, ktoré kedysi patrili len na kráľovské stoly. Bežní ľudia si ich nemohli dovoliť, no neskôr sa rozšírili po celom svete a v 19. storočí dorazili do USA. Dnes sú najväčšie pistáciové plantáže v USA, Turecku a Iráne, a tieto orechy sa považujú za skutočnú lahôdku.
Ich účinky poznali už dávno – pistácie sa používali ako prostriedok proti bolesti zubov a verilo sa, že pomáhajú pri liečbe pečene.
Pistácie – výživové vlastnosti
Pistácie sú kalorické orechy – v 100 gramoch je až 560 kalórií. Táto kalorickosť však nie je nevýhodou, pretože na priaznivý účinok stačí už malá denná dávka. Pistácie sú najmä výborným zdrojom vitamínu E – 5,2 mg na 100 gramov. Obsahujú tiež draslík a fosfor, ktoré prospievajú svalom.
Tieto orechy ďalej obsahujú:
- bielkoviny,
- kyselinu listovú,
- horčík,
- vitamín C,
- vitamíny skupiny B.
Pistácie znižujú vysoký cholesterol
Zelené orechy by mali byť stálicou v jedálničku ľudí s vysokým cholesterolom. Konzumácia pistácií pozitívne ovplyvňuje hladiny tukov v krvi a udržiava triglyceridy na nízkej úrovni.

Foto: shutterstock/Yevhen Prozhyrko
Pistácie pre diabetikov
Výskumy potvrdzujú, že konzumácia 50 gramov pistácií denne znižuje hladinu cukru v krvi až o 9 %. Látky obsiahnuté v pistáciách pozitívne ovplyvňujú črevnú mikroflóru, zlepšujú imunitu a podporujú činnosť čriev.
Pistácie pre zdravé oči
Pravidelná konzumácia pistácií priaznivo ovplyvňuje hladinu luteínu v organizme. Ten je nevyhnutný pre správne fungovanie zraku a pôsobí aj ako prirodzený UV filter, ktorý chráni oči pred slnečným žiarením.
Pistácie spomaľujú starnutie
Zelené orechy sú bohaté na antioxidanty, ktoré spomaľujú proces starnutia. Vysoký obsah vitamínu E pozitívne pôsobí na vzhľad a kondíciu pokožky. Pravidelné jedenie pistácií podporuje liečbu kožných ochorení, ako je napríklad akné.
Pistácie posilňujú svaly a kosti
Vysoký obsah bielkovín a vápnika priaznivo ovplyvňuje stav svalov a kostí. Pistácie sa odporúčajú pacientom s osteoporózou, ale aj ľuďom, ktorým sa lámu zuby. Horčík obsiahnutý v orechoch podporuje činnosť nervovej sústavy a zabraňuje napríklad svalovým kŕčom. Netreba zabúdať, že aj srdce je sval, ktorý k správnej činnosti potrebuje práve horčík a draslík.
Pistácie znižujú stres a upokojujú nervy
Prítomnosť vitamínu B6 robí z pistácií vhodnú potravinu pre ľudí, ktorí sú denne vystavení stresu. Vitamín B6 sa podieľa na syntéze serotonínu – neurotransmiteru, ktorý reguluje psychickú pohodu. Jeho nedostatok v strave sa prejavuje podráždenosťou, únavou, hyperaktivitou a dokonca agresivitou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je ťažké tomu uveriť, ale takáto voda pomáha chudnúť. Pri diéte si namiesto bežnej vody vyberte túto
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.