29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).
Ešte donedávna sme v našich kuchyniach nachádzali iba liehový ocot. Dnes sú populárne aj jablkový, malinový alebo levanduľový ocot. Používajú sa nielen do jedál, ale aj pre svoje zdravotné účinky a podporu chudnutia. Dnes sa bližšie pozrieme na ryžový ocot, ktorý poznáme zvyčajne z ázijských jedál. Ukazuje sa, že ryžový ocot môže mať tiež priaznivý vplyv na zdravie.

Foto: shutterstock/Pixel-Shot
Ak ste niekedy pripravovali domáce sushi, určite ste k ryži kúpili fľašu ryžového octu. V receptoch sa zvyčajne odporúča pridať len niekoľko lyžíc, preto sa môžete zamýšľať nad tým, ako spotrebovať zvyšok. Nie všetci vedia, že môže slúžiť ako doplnok stravy podporujúci chudnutie. Zistite, ako používať ryžový ocot na podporu vášho organizmu.
Je ryžový ocot zdravý?
Ryžový ocot sa vyrába z fermentovaného ryže a produkuje sa predovšetkým v Číne a Japonsku. Čínsky ocot má intenzívnejšiu chuť, zatiaľ čo japonský je menej kyslý a jemnejší.
- Podobne ako iné octy, aj ryžový ocot má baktericídne a antivírusové účinky, vďaka čomu podporuje organizmus v boji proti infekciám.
- Ryžový ocot obsahuje cenné antioxidanty, ktoré neutralizujú škodlivé účinky voľných radikálov, chránia organizmus pred oxidačným stresom a majú protizápalové, protistarnúce a protinádorové účinky.
Okrem toho môže ryžový ocot prispieť k zlepšeniu výsledkov vyšetrení.
- Pomáha znižovať vysokú hladinu „zlého“ cholesterolu v krvi a má tiež regulujúci účinok na hladinu cukru.
- Má tiež priaznivý vplyv na obehový systém, okrem iného pomáha udržiavať správny krvný tlak.
Tento produkt môže mať tiež pozitívny vplyv na proces chudnutia, pretože urýchľuje metabolizmus a znižuje chuť do jedla.
- Obsahuje octovú, jablčnú a citrónovú kyselinu, ktoré podporujú metabolizmus a spaľovanie tukov.
Je však potrebné poznamenať, že pitie ryžového octu nám nezaručí magické schudnutie. Pri chudnutí je najdôležitejšie udržiavať kalorický deficit, vyváženú stravu a zaviesť fyzickú aktivitu.
- Stojí za zmienku, že ocot môže zhoršiť ťažkosti súvisiace s tráviacim traktom. Ak trpíte refluxom alebo žalúdočnými vredmi, tento produkt môže dodatočne dráždiť sliznicu tráviaceho traktu. Tým sa nepríjemné ťažkosti ešte zhoršia.
Ako používať ryžový ocot?
Ryžový ocot, podobne ako iné octy, má široké využitie v kuchyni. Je samozrejme nevyhnutný pri príprave ryže na sushi. Stojí za to mať ho po ruke, keď pripravujete omáčky k ázijským cestovinám alebo jedlám na báze ryže, stačí len trocha, aby ste skvele zvýraznili ich chuť.

Foto: shutterstock/Pixel-Shot
Okrem toho sa skvele hodí ako zložka marinád na zmäknutie mäsa, ale aj ako súčasť dresingov na šaláty. Napríklad môžete zmiešať lyžicu ryžového octu s lyžicou medu, sójovou omáčkou, arašidovým maslom, strúhaným cesnakom a zázvorom. Takáto kombinácia sa hodí k surovej zelenine, ako aj k grilovanej alebo pečenej. Ryžový ocot môžete použiť aj pri príprave konzervovaných potravín, kde nahradí tradičný liehový ocot.
Ak chcete podporiť proces chudnutia, môžete si pripraviť nápoj s ryžovým octom.
- Stačí pridať jednu lyžičku octu do pohára vody.
Takýto nápoj môžete piť ráno, nielenže vás po noci hydratuje, ale aj zlepší trávenie a zrýchli metabolizmus.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.