29.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Elena Shashkina).
Placky zo zemiakov a cukety sú bohatšou variantou tradičných zemiakových placiek. Chuťou sa od nich mierne líšia, ale majú vyššiu výživovú hodnotu a pri správnom vyprážaní sú aj aromatickejšie a chrumkavejšie. Ideálne na obed alebo večeru.

Foto: shutterstock/Elena Shashkina
Hľadáte nápad na obed alebo večeru? Urobte placky zo zemiakov a cukety – tento recept sa vždy osvedčí, v lete ho robím veľmi často. Veľmi mi chutí chuť týchto placiek a ich univerzálnosť. Môžete ich podávať tak, ako máte radi, so smotanou, šalátom alebo dokonca s mäsovým gulášom. Vždy budú chutné a sýte.
Placky zo zemiakov a cukety – ingrediencie
- 500 g zemiakov
- 2 cukety
- 2–3 lyžice hladkej múky
- 2 vajcia
- 2–3 strúčiky cesnaku
- soľ, korenie (podľa chuti)
- masť (na vyprážanie)
Spôsob prípravy:
- Ošúpte zemiaky a cukety. Zeleninu potom nastrúhajte na strednom strúhadle. Premiešajte.
- Posypte soľou a preložte do cedníka. Postavte ho nad misku. Zeleninu nechajte tak aspoň štvrťhodinu.
- Opatrne vylejte z misy šťavu, ktorú zelenina pustila. Zachovajte škrob, ktorý sa usadil na dne.
- Preložte zemiaky s cuketou do misy so škrobom. Pridajte potom dve vajcia a pretlačené strúčiky cesnaku. Všetko vymiešajte.
- Pridajte k zeleninovej zmesi múku – toľko, aby sa z hmoty dali formovať placky, ale aby nebola aj príliš hustá.
- Cesto na placky potom dochuťte soľou a korením.
- Na panvici rozpáľte malé množstvo sadla. Naneste 2-3 porcie cesta (každá pozostávajúca z 2-3 lyžíc) a vytvorte oválne placky. Vyprážajte do zlatohneda, približne 2 minúty z každej strany.
- Vyprážané placky preložte na tanier vyložený papierovou utierkou, aby absorbovala prebytočný tuk. Takto vyprážte celé cesto.
Placky zo zemiakov a cukety môžete podávať rovnako ako bežné zemiakové placky – s kopečkom smotany, cesnakovým dipom, gulášom, podľa vašej chuti.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Česi pridávajú niečo, na čo Slováci ani nepomyslia. Zemiakové placky voňajú po celom dome.
Recept na zemiakové placky. Zemiaky nastrúhajte metódou 1:1. Budú tenké a veľmi chrumkavé.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.