28.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/ROHE Creative Studio).
Sú ideálne na raňajky alebo ako dezert. Výborne sa hodia k sladkým omáčkam, javorovému sirupu a čerstvému ovociu. Reč je o japonských palacinkách, ktoré sú synonymom slova „nadýchané“. Ukazuje sa, že podľa niektorých sú dokonca chutnejšie ako tradičné slovenské.

Foto: shutterstock/ROHE Creative Studio
Nie je to len jedlo. Lievance v Japonsku sú kultúrou
Japonské lievance, často nazývané „Japanese fluffy pancakes“ alebo „soufflé pancakes“, sú kulinárskou lahôdkou, ktorá získala medzinárodnú slávu.
Nie je to prekvapujúce, pretože je ťažké nájsť jemnejšie a nadýchanejšie jedlo, ktoré svojou konzistenciou pripomína obláčik.
Hoci na prvý pohľad môžu vyzerať ako klasické lievance známe zo slovenských stolov, výrazne sa od nich líšia ako spôsobom prípravy, tak aj miestom v japonskej kulinárskej kultúre.
Japonské lievance sú skôr špecialitou módnych kaviarní a palacinkární vo väčších mestách ako Tokio, Osaka alebo Kjóto. Získali si osobitnú popularitu medzi mládežou a turistami, ktorí stoja v dlhých radoch, aby ochutnali tieto špeciality.
V Japonsku sa nepočíta len chuť, ale aj estetika – často sa podávajú s umeleckou precíznosťou, zdobené animovanými postavičkami.
V japonskej kultúre sa dezerty oslavujú úplne inak ako v Európe. Dôležitá je jemnosť, subtílnosť chuti a elegancia servírovania. Japonci očakávajú jemné zakončenie hostiny a tieto lievance sú ideálne na zavŕšenie jedla.
Môžete si ich pripraviť doma. Stačí trochu trpezlivosti.
Nemusíme však letieť do Japonska, aby sme ochutnali tieto nadýchané lahôdky. Takéto lievance si môžeme pripraviť aj v pohodlí domova.
Zložky:
- 2 vajcia (žĺtka a bielka oddelene)
- 2 lyžice kravského mlieka alebo 2 lyžice rastlinného nápoja (napr. ovseného)
- 3 lyžice pšeničnej múky (asi 30 g)
- 1/4 lyžičky prášku do pečiva
- 2 lyžice cukru
- olej alebo maslo na vyprážanie
- 1 lyžica vody na vytvorenie pary
Príprava:
- V miske zmiešajte len žĺtky s mliekom a miešajte, kým nevznikne hladká zmes.
- Preosejte múku s práškom do pečiva do mokrých zložiek a jemne premiešajte drevenou lyžicou.
- V druhej miske vyšľahajte bielka na tuhú penu, postupne pridávajte cukor, až kým hmota nebude tuhá a lesklá.
- Keď je pena vyšľahaná, jemne ju vmiešajte do vaječnej hmoty v niekoľkých dávkach, pričom sa snažte nezničiť štruktúru peny.
- Zohrejte panvicu s nepriľnavým povrchom a jemne ju potrite tukom.
- Cesto nanášajte vo forme vysokých kopčekov. Na panvici môžete použiť kovové formičky.
- Znížte teplotu, panvicu zakryte a na dno pridajte trochu vody, aby sa vytvorila para. Smažte 4-5 minút z každej strany pod pokrievkou.
Slovenské sa často používajú ako základ pre sladké alebo slané náplne. Japonské lievance, naopak vysoké, hrubé a nadýchané – pripomínajú skôr piškótový koláč alebo soufflé.
To je základný rozdiel medzi slovenskými a japonskými lievancami. Stojí za vyskúšanie túto orientálneho variantu, aby ste spestrili svoju kuchyňu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zmiešame jednoduchý krém a zalejeme jahody. Dezert hodný kráľovského dvora
Toto budú palacinky vášho života. Pridajte do cesta sladký prášok a už nikdy ich nebudete robiť inak
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.