28.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Agnes Kantaruk).
Je to najlepší krémový koláč, aký som kedy jedla. Chutí doslova ako sen. Po prvýkrát som ho ochutnala na dovolenke v Chorvátsku. Teraz tento vynikajúci dezert pravidelne pripravujem u seba doma. Všetci netrpezlivo čakajú, kedy ho zase upečiem.

Foto: shutterstock/Agnes Kantaruk
Kremšnite – chorvátsky krémeš
Ukázalo sa, že krémové torty sú populárne nielen na Slovensku. Tento jednoduchý a chutný dezert si radi pochutnávajú aj Chorváti.
- Na Balkánskom polostrove sa nazývajú „Kremšnite“ a pochádzajú konkrétne z mesta Samobor.
- Za autora tohto sladkého receptu sa považuje cukrár Duro Lukačić.
- Receptúru vyvinul v dvadsiatych rokoch 20. storočia a inšpiroval sa nemeckým dezertom „Cremeschnitte”.
Samoborské krémové koláče sa vyznačujú ľahkým žltým krémom. Je pripravený z vajec, mlieka, cukru a múky a uzavretý medzi dvoma krehkými plátmi francúzskeho cesta. Navyše pod hornou časťou cesta sa nachádza tenká vrstva šľahačky, ktorá dodáva ešte väčšiu jemnosť. Na koniec je celé posypané práškovým cukrom, čo dodáva ešte väčšiu sladkosť.
Chorvátsky krémeš Kremšnite – recept
Každý fanúšik tradičných krémových tort by mal aspoň raz ochutnať chorvátsky krémeš. Krémšnite som prvýkrát ochutnala na dovolenke. Prvý kúsok však rozptýlil moje pochybnosti. Žltý krém, ktorým je naplnená, má výnimočnú chuť. Dokonale ju dopĺňa jemná šľahačka. K tomu krehké lístkové cesto. Táto kombinácia je ako sen. Určite ju pripravte pre celú rodinu. Zaručujem, že budete nadšení.
Ingrediencie:
- 1 balenie lístkového cesta
- 50 g masla
- 750 ml mlieka
- 6 žĺtkov
- 50 g hladkej múky
- 50 g kukuričného škrobu
- 130 g cukru
- 15 g vanilkového cukru
- 250 ml 30 % smotany
- práškový cukor
Príprava:
- Listové cesto rozvaľkajte a rozkrojte potom na polovicu. Popichajte ho vidličkou a rozložte na 2 plechy vyložené papierom na pečenie. Cesto pečte 20 minút v rúre vyhriatej na 175 °C. Potom ho nechajte vychladnúť.
- Žĺtky vymiešajte so 100 g cukru na svetlú, nadýchanú hmotu. Pridajte k nej potom preosiatu múku, zemiakovú škrob a vanilkový cukor. Miešajte, kým sa zložky spoja. Prilejte 250 ml mlieka a znovu potom premiešajte mixérom.
- V hrnci zovrite zvyšné mlieko s maslom. Pridajte k nemu potom žĺtkovú zmes. Za stáleho miešania znova zovrite obsah hrnca. Krém nechajte potom vychladnúť.
- Jeden z upečených korpusov vložte do formy a nalejte naň vychladnutý krém. Formu vložte na 20 minút do chladničky.
- Na konci vyšľahajte smotanu so zvyšným cukrom do tuha.
- Koláč vyber z chladničky a na krém rovnomerne rozotrite vyšľahanú smotanu.
- Položte na neho druhý plátok lístkového cesta. Znovu vložte do chladničky na 20 minút.
- Pred podávaním koláč nakrájajte na štvorcové kúsky. Každý z nich posypte práškovým cukrom. Chorvátsky krémeš Kremšnite je pripravený na konzumáciu. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kyprý koláč s ríbezľami a maslovou omrvinkou. Ohromne chutný.
Tento čučoriedkový koláč pripravíte za 10 minút. Nepotrebujete ani mixér
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.