28.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/svetlaya_strana_omsk).
Zber prvých uhoriek sezóny je pre záhradkára najväčšou radosťou. Často však zistíme, že plody z nášho vlastného záhonu nie sú osviežujúce a príjemnej chuti, ale strašne horké. Prečo sa to stáva? Ako zabrániť tomu, aby vaše uhorky boli horké? Tu je 6 jednoduchých rád, ktoré môžete uplatniť v praxi už dnes.

Foto: shutterstock/svetlaya_strana_omsk
Prečo sú uhorky horké?
Mnohí záhradkári sa tešia na chuť uhoriek zozbieraných z vlastných záhonov. Avšak letná úroda nie je vždy osviežujúca a jemnej chuti. Často sa ukáže, že uhorky sú také horké, že sú dokonca nevhodné na konzumáciu (nemusíte sa však obávať, že by vám uškodili – nie sú jedovaté). Takéto nepríjemné prekvapenie nám môže vziať všetku radosť z úrody. Čo spôsobuje tento problém?
Musíte vedieť, že horká chuť je u uhoriek úplne prirodzená. Spôsobuje ju prítomnosť cucurbitacinov, chemických zlúčenín, ktoré tieto rastliny produkujú na odpudzovanie škodcov. Staré odrody uhoriek sa vyznačovali oveľa vyšším obsahom týchto látok ako moderné odrody s označením F1, ktoré sú špeciálne selektované.
V dnešných odrodách uhoriek je gén zodpovedný za horkosť slabý, ale môže sa prejaviť, ak pri starostlivosti o tieto rastliny urobíme chyby. Aj relatívne odolné uhorky môžu mať nepríjemnú chuť, ak ich vystavíte stresu. Dlhé obdobia sucha, tepelný šok spôsobený zalievaním studenou vodou alebo prehnojenie sú hlavnými dôvodmi, prečo sú uhorky horké.
Ako zabrániť tomu, aby uhorky zhorkli?
Našťastie, správnym výberom odrôd a správnou starostlivosťou môžete zabrániť tomu, aby uhorky zhorkli, a urobiť ich šťavnatejšími a chrumkavejšími. Na čo musíte pamätať? Tu je 6 jednoduchých tipov, ako zabrániť tomu, aby vaše uhorky zhorkli:
- Časté zalievanie – keď uhorky dlho nemajú vodu, určite zhorknú. Preto ich nezabudnite často zalievať – v horúcom počasí dokonca denne. Používajte vodu s teplotou okolia. Pôda v pestovateľskej oblasti musí byť stále mierne vlhká, ale nie mokrá;
- Prihnojovanie kompostom – toto prírodné hnojivo sa oplatí oceniť, aby sa zabránilo horknutiu uhoriek. Nielenže im dodáva živiny, ale zároveň ich chráni pred stratou vody. Kompost okolo uhoriek rozhadzujte systematicky počas celého leta, napr. každé 2 – 3 týždne;
- Vyhnite sa nadmernému množstvu minerálnych hnojív – uhorky sú citlivé na zasolenie pôdy, ktoré spôsobuje ich horkosť. Z tohto dôvodu musíte dbať na to, aby ste im nedávali nadmerné množstvo minerálnych hnojív. Organické hnojivá budú fungovať oveľa lepšie;
- Zadržiavanie vody v pôde – k tomu najlepšie pomôže prírodný mulč, napríklad slama. Ak sa pôda udržiava stále mierne vlhká, riziko, že uhorky zhorknú, je oveľa nižšie;
- Poskytovanie draslíka – musíme pripomenúť, že tento prvok zohráva dôležitú úlohu pri využívaní vody uhorkami. Aby boli dobre vyživované a hydratované, pravidelne ich prihnojujte prírodnými hnojivami bohatými na draslík. Ideálna je hnojivo z kostihoja alebo z kozonohy;
- Systematický zber – uhorky zbierajte hneď, ako dosiahnu správnu veľkosť, skôr ako zožltnú a začnú v nich dozrievať semená. Mladé, čerstvé úrody bývajú menej horké.
Z horknutia uhoriek sa najčastejšie obviňujú chyby v starostlivosti. Dodržiavajte vyššie uvedené pravidlá, aby ste zbierali len šťavnaté plodiny vynikajúcej chuti.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Žltnú vám listy uhoriek? Moja babička ich zachraňuje touto zmesou. Zaplatíte len 1 euro
Pravidelne postriekajte nimi uhorky. Vošky a múčnatka nezničia vašu úrodu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.