27.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nina Firsova).
Ak hľadáte dokonalé letné osvieženie, určite vyskúšajte gazpacho. Tento španielsky chladivý pokrm je naozaj jednoduchý na prípravu – nič sa nemusí variť. Polievka sa skladá z niekoľkých čerstvých ingrediencií a chutí skvele najmä počas horúcich dní.

Foto: shutterstock/Nina Firsova
Nedávno som sa vrátila z dovolenky v Španielsku a stále nemôžem zabudnúť na lahodnú chuť gazpacha. Táto chladivá polievka zo surových paradajok, papriky a uhoriek je viac ako len klasická polievka na leto. Pre mňa v sebe ukrýva horúce slnko, pohodu a aromatickú kuchyňu Andalúzie. Ešte v lietadle domov som premýšľala, ako si ju pripraviť doma. Podarilo sa mi to a o svoj kulinársky zážitok sa chcem podeliť s ostatnými. Dúfam, že sa gazpacho stane aj vašou obľúbenou večerou v horúcom počasí.
Gazpacho – andalúzsky chladený pokrm
Pokrm Gazpacho som jedla prvýkrát na Slovensku, ale chutil úplne inak ako ten, ktorý som nedávno ochutnala v Španielsku. Narazila som naň náhodou, keď som sa rozhodla uchýliť pred horúčavou do jednej z miestnych reštaurácií. Čašník priniesol chladnú polievku s intenzívnou oranžovočervenou farbou. Nemusí sa variť, neparí sa v nej jazyk a nevyžaduje si ťažko zohnateľné ingrediencie.
Gazpacho pochádza z Andalúzie, regiónu na juhu Španielska. Táto oblasť je známa svojím horúcim podnebím a aromatickou kuchyňou. Kedysi bola táto polievka jedlom chudobných – pripravovala sa len zo starého chleba, cesnaku, olivového oleja a octu rozmiešaného na kašu. Paradajky sa v recepte objavili oveľa neskôr, až v 16. storočí.
Odvtedy sa gazpacho začalo meniť, až vznikol dnešný recept – obohatený aj o papriku a uhorky. Zaujala ma nielen hlboká a výrazne zeleninová chuť. Prekvapila ma aj sviežosť pokrmu a jeho štruktúra. Polievka nebola vodnatá, ale skôr pripomínala zamatový krém. Napriek tomu bola dokonale osviežujúca a hydratujúca. Hoci mi gazpacho podávali v malej miske, viem, že Španieli ho rovnako často pijú z pohára ako paradajkový džús.

Foto: shutterstock/Anastasia Kamysheva
Andalúzsky poklad má ďalšiu dôležitú vlastnosť – je veľmi zdravý. Kombinácia surovej zeleniny a olivového oleja pôsobí protizápalovo, podporuje trávenie a dopĺňa chýbajúce vitamíny. Je to ideálne jedlo na leto – je ľahké, sýte a bohaté na vodu. Ukázalo sa, že gazpacho sa v mojej kuchyni dá ľahko pripraviť. Teraz vždy, keď cez okno prihreje slnko, okamžite si pripravím túto jednoduchú polievku. Niekedy dokonca nechávam zvyšky v džbáne, aby som ich mal dobre vychladené na ďalší deň.
Gazpacho – pôvodný recept
Dospela som k záveru, že základom gazpacha sú najmä šťavnaté a sladké paradajky. Dozrievajú na juhoeurópskom slnku, takže majú výraznú chuť a veľa šťavy. U nás sa v letnom období najlepšie osvedčili paradajky „byvlie srdce“ lebo „malinové zázračné paradajky“. Neodporúčam používať konzervované paradajky, pretože neposkytnú toľko chuti ako čerstvá zelenina. Na prípravu gazpacha je potrebné kúpiť aj papriku. Mala by mať pevnú, ale nie príliš hrubú šupku. Červená pôjde do polievky, ale zelenú použite ako prílohu. Výborne vyváži chuť pokrmu a dodá mu trochu viac chrumkavosti. V tradičnom gazpachu nemôže chýbať ani čerstvá uhorka. Rada ju pridávam nielen do pokrmu, ale aj ako osviežujúcu prílohu. Takto mi gazpacho podávali v Španielsku – pokvapkané olivovým olejom, s uhorkou a paprikou v samostatnej miske (na dozdobenie).
Ingrediencie:
- 5 paradajok,
- červenú papriku,
- 1/3 zelenej papriky,
- veľkú zelenú uhorku,
- malú cibuľu,
- kúsok bagety (asi 200 g),
- 3 strúčiky cesnaku,
- 3 lyžice olivového oleja,
- 30 ml jablčného octu,
- soľ a korenie (podľa chuti).
Postup:
Paradajky sparíme a ošúpeme. Nakrájajte ich na štvrtiny a odstráňte semienka. Zvyšnú dužinu nakrájajte na malé kocky. Umyte a veľmi jemne nakrájajte papriky (červenú a zelenú). Zelenú papriku si nechajte na neskôr. Uhorku ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Jednu lyžicu nakrájanej uhorky si odložíme na neskôr. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na rovnako malé kocky. Do mixéra vložte paradajky, červenú papriku, väčšinu uhorky a cibuľu. Bagetu namočte do vody a tiež pridajte k ostatným prísadám. Pridajte olivový olej a jablčný ocot.
Cesnak ošúpeme, rozdrvíme nadrobno a vložíme do mixéra. Všetky prísady rozmixujte na hladký krém. Podľa chuti dochuťte soľou a korením. Hotový pokrm nalejte do hrnca a nechajte v chladničke odstáť aspoň dve hodiny. Gazpacho nalejte do misiek a ozdobte zvyšnou uhorkou a zelenou paprik.u Nakoniec ozdobte lyžičkou olivového oleja. Môžete pridať aj niekoľko na polovicu rozkrojených cherry paradajok.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rýchla a krémová polievka, ktorá zasýti na dlhú dobu. Ostatné polievky sa jej nemôžu rovnať
Sezóna tejto zeleniny je v plnom prúde. Pripravte si z nej lahodnú krémovú polievku
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.