Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Najlepšia polievka na horúce dni. Pripravujem ju podľa tradičného receptu z Andalúzie

27.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nina Firsova). Ak hľadáte dokonalé letné osvieženie, určite vyskúšajte gazpacho. Tento španielsky chladivý pokrm je naozaj jednoduchý na prípravu – nič sa nemusí variť....

27.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Nina Firsova).

Ak hľadáte dokonalé letné osvieženie, určite vyskúšajte gazpacho. Tento španielsky chladivý pokrm je naozaj jednoduchý na prípravu – nič sa nemusí variť. Polievka sa skladá z niekoľkých čerstvých ingrediencií a chutí skvele najmä počas horúcich dní.

Najlepšia polievka na horúce dni. Pripravujem ju podľa tradičného receptu z Andalúzie.
Foto: shutterstock/Nina Firsova

Nedávno som sa vrátila z dovolenky v Španielsku a stále nemôžem zabudnúť na lahodnú chuť gazpacha. Táto chladivá polievka zo surových paradajok, papriky a uhoriek je viac ako len klasická polievka na leto. Pre mňa v sebe ukrýva horúce slnko, pohodu a aromatickú kuchyňu Andalúzie. Ešte v lietadle domov som premýšľala, ako si ju pripraviť doma. Podarilo sa mi to a o svoj kulinársky zážitok sa chcem podeliť s ostatnými. Dúfam, že sa gazpacho stane aj vašou obľúbenou večerou v horúcom počasí.

Gazpacho – andalúzsky chladený pokrm

Pokrm Gazpacho som jedla prvýkrát na Slovensku, ale chutil úplne inak ako ten, ktorý som nedávno ochutnala v Španielsku. Narazila som naň náhodou, keď som sa rozhodla uchýliť pred horúčavou do jednej z miestnych reštaurácií. Čašník priniesol chladnú polievku s intenzívnou oranžovočervenou farbou. Nemusí sa variť, neparí sa v nej jazyk a nevyžaduje si ťažko zohnateľné ingrediencie.

Gazpacho pochádza z Andalúzie, regiónu na juhu Španielska. Táto oblasť je známa svojím horúcim podnebím a aromatickou kuchyňou. Kedysi bola táto polievka jedlom chudobných – pripravovala sa len zo starého chleba, cesnaku, olivového oleja a octu rozmiešaného na kašu. Paradajky sa v recepte objavili oveľa neskôr, až v 16. storočí.

Odvtedy sa gazpacho začalo meniť, až vznikol dnešný recept – obohatený aj o papriku a uhorky. Zaujala ma nielen hlboká a výrazne zeleninová chuť. Prekvapila ma aj sviežosť pokrmu a jeho štruktúra. Polievka nebola vodnatá, ale skôr pripomínala zamatový krém. Napriek tomu bola dokonale osviežujúca a hydratujúca. Hoci mi gazpacho podávali v malej miske, viem, že Španieli ho rovnako často pijú z pohára ako paradajkový džús.

Španieli ho rovnako často pijú z pohára ako paradajkový džús.
Foto: shutterstock/Anastasia Kamysheva

Andalúzsky poklad má ďalšiu dôležitú vlastnosť – je veľmi zdravý. Kombinácia surovej zeleniny a olivového oleja pôsobí protizápalovo, podporuje trávenie a dopĺňa chýbajúce vitamíny. Je to ideálne jedlo na leto – je ľahké, sýte a bohaté na vodu. Ukázalo sa, že gazpacho sa v mojej kuchyni dá ľahko pripraviť. Teraz vždy, keď cez okno prihreje slnko, okamžite si pripravím túto jednoduchú polievku. Niekedy dokonca nechávam zvyšky v džbáne, aby som ich mal dobre vychladené na ďalší deň.

Gazpacho – pôvodný recept

Dospela som k záveru, že základom gazpacha sú najmä šťavnaté a sladké paradajky. Dozrievajú na juhoeurópskom slnku, takže majú výraznú chuť a veľa šťavy. U nás sa v letnom období najlepšie osvedčili paradajky „byvlie srdce“ lebo „malinové zázračné paradajky“. Neodporúčam používať konzervované paradajky, pretože neposkytnú toľko chuti ako čerstvá zelenina. Na prípravu gazpacha je potrebné kúpiť aj papriku. Mala by mať pevnú, ale nie príliš hrubú šupku. Červená pôjde do polievky, ale zelenú použite ako prílohu. Výborne vyváži chuť pokrmu a dodá mu trochu viac chrumkavosti. V tradičnom gazpachu nemôže chýbať ani čerstvá uhorka. Rada ju pridávam nielen do pokrmu, ale aj ako osviežujúcu prílohu. Takto mi gazpacho podávali v Španielsku – pokvapkané olivovým olejom, s uhorkou a paprikou v samostatnej miske (na dozdobenie).

Ingrediencie:

  • 5 paradajok,
  • červenú papriku,
  • 1/3 zelenej papriky,
  • veľkú zelenú uhorku,
  • malú cibuľu,
  • kúsok bagety (asi 200 g),
  • 3 strúčiky cesnaku,
  • 3 lyžice olivového oleja,
  • 30 ml jablčného octu,
  • soľ a korenie (podľa chuti).

Postup:

Paradajky sparíme a ošúpeme. Nakrájajte ich na štvrtiny a odstráňte semienka. Zvyšnú dužinu nakrájajte na malé kocky. Umyte a veľmi jemne nakrájajte papriky (červenú a zelenú). Zelenú papriku si nechajte na neskôr. Uhorku ošúpeme a nakrájame na malé kocky. Jednu lyžicu nakrájanej uhorky si odložíme na neskôr. Cibuľu ošúpeme a nakrájame na rovnako malé kocky. Do mixéra vložte paradajky, červenú papriku, väčšinu uhorky a cibuľu. Bagetu namočte do vody a tiež pridajte k ostatným prísadám. Pridajte olivový olej a jablčný ocot.

Cesnak ošúpeme, rozdrvíme nadrobno a vložíme do mixéra. Všetky prísady rozmixujte na hladký krém. Podľa chuti dochuťte soľou a korením. Hotový pokrm nalejte do hrnca a nechajte v chladničke odstáť aspoň dve hodiny. Gazpacho nalejte do misiek a ozdobte zvyšnou uhorkou a zelenou paprik.u Nakoniec ozdobte lyžičkou olivového oleja. Môžete pridať aj niekoľko na polovicu rozkrojených cherry paradajok.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:



Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Vezmite šupku a pretrite ňou listy. Po takomto SPA papraď narastie hustá a zelená ako nikdy predtým

27.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Berna Namoglu). Vaša izbová papraď vyzerá smutne a stratila svoj lesk? Zabudnite na drahé hnojivá. Tajomstvo bujnej a sviežej…

Maliny a ríbezle toto milujú. Výživné domáce hnojivo pre lepšiu úrodu

27.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Natalia Deriabina). Bohatá úroda šťavnatých plodov je snom každého záhradkára. Vedeli ste však, že kľúč k hojnej úrode sa…

Skladujete takto tvrdý syr? Niet divu, že plesnivie. Môžete sa tomu vyhnúť

27.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Zapylaiev Kostiantyn). V čom je najlepšie skladovať tvrdý syr? Na rozdiel od toho, čo si možno myslíte, nestačí ho…

V 16. storočí ho považovali za liek, v predvojnovom Slovensku bol luxusom. Dnes ho buď milujete, alebo nenávidíte

27.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/AtlasStudio). Sladká pochúťka, ktorá rozdeľuje verejnosť na dva tábory. Jedni ju zbožňujú pre jej výraznú mandľovú chuť, iní ju…

Majitelia týchto áut majú vyššie IQ. Vedci to odhalili podľa farby vozidiel!

27.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/oneinchpunch). Myslíte si, že farba vášho auta je len otázkou vkusu? Holandskí vedci dokázali, že výber farby vozidla môže…

Auto Trendy

Spánková paralýza: Prečo sa nemôžete pohnúť po prebudení

27.06.2025 Redakcia Auto trendy - Predstavte si, že sa prebudíte uprostred noci, chcete vstať, ale nemôžete sa pohnúť. Cítite tlak na hrudi, zachvacuje vás panika a okolo sa objavujú desivé…

Ako predĺžiť životnosť batérie elektromobilu: 6 rád

27.06.2025 Redakcia Auto trendy - Skeptici elektromobility často poukazujú na obmedzený dosah elektrických áut a obavy týkajúce sa trvanlivosti ich batérií. Vďaka správnym postupom môžete životnosť batérie výrazne predĺžiť.

Lekárka varuje vodičov: Studená sprcha pred jazdou v horúčavách je nebezpečná

27.06.2025 Redakcia Auto trendy - Vysoké teploty sú výzvou najmä pre vodičov, ktorí trávia hodiny v rozpálených autách. Mnoho šoférov sa pred jazdou snaží ochladiť studenou sprchou, aby lepšie zvládli…

AVTOVAZ vymyslel názov pre nový model: Lada Yarus je zaregistrovaná

27.06.2025 Redakcia Auto trendy - Ruský výrobca AVTOVAZ zaregistroval nový obchodný názov Lada Yarus. Registrácia je platná do roku 2035 a naznačuje prípravu nového modelu značky Lada.

Dacia Sandero dostane hybridný motor: Novinka pre najpredávanejší model

27.06.2025 Redakcia Auto trendy - Dacia Sandero, jeden z najobľúbenejších a najdostupnejších automobilov na európskom trhu, sa pripravuje na veľkú zmenu. Rumunský výrobca plánuje pre svoj vlajkový model zavedenie úplne…

Toto ti poisťovňa nikdy nepovie: Máš nárok na náhradné vozidlo zadarmo

26.06.2025, Redakcia Auto trendy Po nehode zostaneš bez auta a čakáš na opravu? Ak si nehodu nespôsobil, poisťovňa vinníka ti musí zo zákona zaplatiť náhradné vozidlo, ale nikdy ti o…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov