27.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/freeskyline).
Bramboráky sú menej známa verzia obľúbeného jedla Slovákov. Hoci vyzerajú podobne, ich chuť môže prekvapiť aj najväčšieho fanúšika klasických zemiakových placiek. Tajomstvo spočíva v prísadách a spôsobe vyprážania, vďaka čomu sú viac než len miestnou variáciou.

Foto: shutterstock/freeskyline
V Česku toto jedlo pozná každý, či už z jarmokov, krčiem alebo domácej kuchyne babičky. Bramboráky sú podobné slovenským zemiakovým plackám, ale majú niekoľko vlastností, vďaka ktorým ich možno nazvať výnimočnými. Najdôležitejšie je prítomnosť rasce, intenzívneho cesnaku a vyprážanie na masti. Nie sú to obyčajné placky, majú byť chrumkavé, sýte a výrazné v chuti. Česi ich často jedia s kyslou smotanou alebo s pridaním mäsa, napr. šunky alebo klobásy. Vo vegetariánskej verzii sa výborne hodí prečistené maslo.
České zemiakové bramboráky. Recept s cesnakom, rascou a zlatou kôrkou
Tajomstvo placiek spočíva v koreninách a správnej konzistencii cesta. Oplatí sa zaobstarať dobré zemiaky a nešetriť cesnakom, ktorý im dodáva charakteristickú arómu. Môžete ich pripraviť ako rodinný obed, ale aj ako občerstvenie k domácim omáčkam.
Ingrediencie:
- 300 g múčnych zemiakov (typ C)
- 100 g celozrnnej múky
- 2 vajcia
- 3 strúčiky cesnaku
- lyžica mlieka
- pol lyžičky majoránu
- 1/4 lyžičky rasce
- soľ a korenie podľa chuti
- masť (alebo pre vegetariánsku verziu prepustené maslo).
Ako pripraviť české bramboráky? Skúste to raz a tie bežné zostanú v tieni
Bramboráky nie sú ťažké na prípravu, ale stojí za to dodržiavať niekoľko pravidiel, aby chutili ako u českej gazdinej.
- Kľúčové je správne vyžmýkanie zemiakov a výber správneho množstva múky, aby mala hmota hustú konzistenciu.
- Pred vyprážaním je dobré ochutnať malú porciu a prípadne dochutiť.
Spôsob prípravy:
- Začnite tým, že ošúpete zemiaky a nastrúhate ich na jemnom strúhadle. Potom z nich vytlačte prebytočnú vodu, najlepšie cez bavlnenú utierku alebo sitko.
- V miske zmiešajte zemiaky s rozpučeným cesnakom, rascou, majoránom, soľou a korením.
- Pridajte vajcia, nalejte mlieko a pridajte múku – začnite s polovicou dávky, potom prípadne pridajte viac, ak bude zmes príliš riedka. Celok by mal byť kompaktný, hustý, ale nie suchý.
- Na panvici rozpáľte silnú vrstvu sadla. Lyžicou naneste porcie cesta a jemne ich splošte.
- Smažte na strednom ohni, kým placky nebudú zlatisté z oboch strán, približne 2-3 minúty na stranu. Po usmažení nechajte odstáť na papierovej utierke a podávajte.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Recept na zemiakové placky. Zemiaky nastrúhajte metódou 1:1. Budú tenké a veľmi chrumkavé.
Keď ho chcem naozaj potešiť, upečiem mu toto bravčové koleno. Je mäkké, lepkavé a kľúčom je marináda
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.