26.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Dagmara Ponikiewska)
Cestoviny nie sú to isté ako cestoviny. Ukazuje sa, že niektoré výrobky sú skutočným pokladom výživových hodnôt, zatiaľ čo iným by sme sa mali vyhýbať. Pri kúpe cestovín venujte pozornosť ich farbe. Práve farba rozhoduje o kvalite. Žiaľ, na stoloch väčšiny Slovákov vládne farba cestovín, ktorá je pre zdravie najmenej priaznivá. Zistite, o aký druh ide.

Foto: shutterstock/Dagmara Ponikiewska
Z cestovín môžete pripraviť chutný a sýty pokrm na večeru. Výborne chutia s mäsom alebo morskými plodmi, zaliate paradajkovou alebo smotanovou omáčkou. Používajú sa aj do mnohých polievok. Oplatí sa nakupovať uvedomelo a cestoviny si starostlivo vyberať, pričom treba dbať na ich farbu a zloženie.
Tieto cestoviny sú najhoršie. Stačí sa na to pozrieť
- Slováci najčastejšie kupujú biele cestoviny, ktoré sa vyrábajú z pšeničnej múky z rafinovaných obilnín, čím sa čiastočne strácajú cenné zložky, t. j. vláknina, vitamíny skupiny B a minerálne látky.
Práve proces rafinácie zbavuje výrobok mnohých hodnôt, ktoré majú veľký význam pre náš metabolizmus.
- Najhoršíe sú tie, ktoré majú bledožltú farbu. Môžeme si byť istí, že vznikli počas rýchleho priemyselného sušenia pri vysokých teplotách.
- Hoci poskytujú energiu, sú chudobné na výživové hodnoty, a preto neposkytujú pocit sýtosti na dlhší čas. Po ich konzumácii sa cítime ospalo a máme chuť si medzi jedlami niečo zobnúť, čo vedie k priberaniu na váhe.
Ktoré cestoviny sú najzdravšie? Existuje niekoľko návrhov
Odporúča sa kupovať cestoviny vyrobené z tvrdej pšenice, ktorá má svetlú krémovú farbu s nádychom do šeda a drsnú štruktúru.
- Jej proces sušenia je pomalý, takže si zachováva nielen farbu, ale aj výživovú hodnotu. Počas varenia sa nelepia a dobre absorbujú omáčku.
Na druhej strane najlepšou voľbou sú celozrnné, pohánkové alebo špaldové cestoviny.
- Sú vyrobené z celých zŕn, a preto si zachovávajú už spomínanú vlákninu, vitamíny skupiny B a minerálne látky.
Odporúča sa tiež konzumovať ryžové alebo sójové cestoviny, pretože tieto dva druhy obsahujú veľké množstvo vlákniny, a preto poskytujú pocit sýtosti.
- Okrem toho majú nízky glykemický index a v porovnaní s inými výrobkami sú nízkokalorické.
- Budú tiež dobrou voľbou pre ľudí na bezlepkovej diéte alebo s citlivým tráviacim systémom.
Odborníci na výživu tiež odporúčajú venovať pozornosť nutričným hodnotám uvedeným na obale. Tie sa potom môžu vzťahovať na výrobok pred varením alebo po varení. Nezabudnite, že počas varenia naberajú cestoviny vodu a ich hmotnosť sa môže dokonca aj zdvojnásobiť.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je to najhoršia a veľmi nezdravá káva. Slováci si na ňu zvykli a pijú ju neustále.
Sú vajcia na raňajky dobrý nápad? Dietológ vyvracia mýtus o jedle
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.