26.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Marcus Z-pics).
Začala sa sezóna čučoriedok. Stojí za to využiť tieto sladkokyslé plody, ktoré v kuchyni voňajú lesom. Sú ideálne na pečenie. Tentoraz vám prinášame recept na jednoduchý čučoriedkový koláč, ktorý pripravíte doslova za 10 minút – bez miesenia, bez šľahania, len pomocou lyžice.

Foto: shutterstock/Marcus Z-pics
Víkend sa rýchlo blíži. Preto sa oplatí naplánovať si dezert k nedeľnej popoludňajšej káve už teraz. Vaši hostia budú nadšení z nadýchaného, vlhkého koláča s bobuľovým ovocím a drobenkou. Zaujímavé je, že pečivo krásne vykysne, aj keď nepoužívate droždie. Pozrite si jednoduchý recept.
Nadýchaný čučoriedkový koláč – na čo by ste mali pri jeho príprave myslieť?
V tomto recepte na nadýchaný čučoriedkový koláč by sa všetko malo robiť rýchlo, rovnako ako pri príprave muffinov. Ingrediencie teda miešajte len dovtedy, kým sa nespoja. Použite lyžicu alebo vidličku, pričom mixér nie je potrebný.
Ďalším dôležitým pravidlom je vybrať výrobky z chladničky vopred. Stačí hodina pred prípravou dezertu. Vajcia a smotana musia mať izbovú teplotu. Ak to tak nie je, vznikne vám koláčik.
Nakoniec tá najpríjemnejšia časť – naaranžovanie čučoriedok na koláč a posypanie drobenkou. Celé to poprášte práškovým cukrom.
Recept na nadýchaný čučoriedkový koláč
Suroviny na cesto:
- 4 vajcia
- 3 šálky celozrnnej múky
- 1 šálka cukru
- 3/4 šálky mlieka
- 3/4 šálky oleja
- 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky sódy bikarbóny
Prísady na drobenku:
- 3 polievkové lyžice celozrnnej múky
- 2 polievkové lyžice studeného masla
- 1 polievková lyžica cukru
Okrem toho:
- 500 g čučoriedok
Príprava:
- Najskôr pripravíme drobenku. Z múky, masla a cukru vypracujeme hladké cesto. Potom ho zabalíme do fólie a vložíme do chladničky.
- V ďalšom kroku pripravíme cesto. Na tento účel najprv nasypeme do misy suché prísady, t. j. preosiatu múku, cukor, prášok do pečiva a sódu bikarbónu.
- Premiešame ich spolu lyžicou, potom pridáme mlieko, olej a zašľaháme vajcia. Zmes opäť premiešajte, aby sa všetky produkty spojili.
- Zmes nalejeme do formy, ktorú sme predtým vystlali papierom na pečenie. Vrch zarovnáme a poukladáme naň čučoriedky. Potom ich posypeme drobenkou.
- Čučoriedkový koláč pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 180 stupňov Celzia približne 40-50 minút, kým nie je upečený.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Kyprý koláč s ríbezľami a maslovou omrvinkou. Ohromne chutný.
Rýchle cesto na víkend. Chutí ako babkin koláč z detských čias
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.