26.6. 2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Moving Moment).
Zemiakové placky máme všetci radi chrumkavé. No čo ak by boli zároveň jemné a nadýchané ako obláčik? Môj dedko pozná trik, ktorý z obyčajných placiek spraví malý kulinársky zázrak – stačí do cesta pridať čerstvé droždie.

Foto: shutterstock/Moving Moment
Prečo pridať droždie do zemiakových placiek?
Droždie v ceste nezačína len kvasiť – ono doslova „dýcha“. Z cukrov v zemiakoch vytvára bublinky oxidu uhličitého, ktoré zmes krásne prevzdušnia. Výsledkom sú nadýchané, kypré placky, ktoré sa nelepia, nelámu a chutia o triedu lepšie.
Bonus navyše? Vďaka droždiu získajú jemnú orieškovú vôňu a ľahko opečený podtón, ktorý sa skvele hodí aj k omáčkam.
Dedkov recept na nadýchané zemiakové placky
Ingrediencie:
- 1,5 kg zemiakov
- 400 ml mlieka
- 1 cibuľa
- 20 g čerstvého droždia
- 4 PL pšeničnej múky
- 1 PL masla
- trocha cukru na kvások
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- olej na vyprážanie
Postup:
- Pripravte kvások: zmiešajte droždie s 1 PL múky, 1 PL mlieka a štipkou cukru. Nechajte odstáť 15 minút na teplom mieste.
- Zemiaky nastrúhajte najemno, vložte do misky a zalejte horúcim mliekom – vďaka tomu nezhnednú.
- Cibuľu nakrájajte a osmažte na masle, potom ju pridajte k zemiakom.
- Vmiešajte vykysnutý kvások, vajcia, múku, soľ a korenie. Zmes má byť hustá, ale nie tuhá.
- Na panvici rozpáľte olej a smažte placky z oboch strán dozlatista.
- Nechajte chvíľu odkvapkať na papierovej utierke a podávajte.
Tip: Trik funguje aj pri kaši
Dedko tento trik používa aj do zemiakového pyré – pár kvapiek kvásku s droždím premieša do horúcej kaše a výsledok? Ľahká ako pena, no stále plná chuti.
S čím podávať zemiakové placky?
- kyslá smotana alebo grécky jogurt
- tvaroh s pažítkou
- hubová, chrenová alebo kôprová omáčka
- k maďarskému gulášu alebo pečenému mäsu
- alternatíva ku klasickým prílohám – k bravčovým rezňom, dusenému mäsu, aj k rybe
Redakcia Vášeň v tebe
Súvisiace články:
Zabudnite na strúhanku. Obaľte bravčové rezne v tomto a budete si olizovať prsty
Predtým, než dám zemiaky do rúry, urobím jednu vec. Šupka je potom krásne chrumkavá.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.