26.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yusia13).
Sezóna slovenských čerešní je v plnom prúde, vďaka čomu ich alarmujúce ceny začali našťastie klesať. Pri vychutnávaní týchto chutných plodov je dobré pripomenúť, že z ich stopiek sa dá pripraviť zdraviu prospešný nálev. Ako ho pripraviť a pri akých ochoreniach by sa mal používať?

Foto: shutterstock/Yusia13
Prečo jesť čerešne?
Čerešne sú nielen chutné, ale predovšetkým veľmi zdravé ovocie, preto sa oplatí siahnuť po nich najmä počas vrcholiacej sezóny, teda koncom júna a začiatkom júla.
- Čerešne sú okrem iného veľmi dobrým zdrojom vitamínov skupiny B, vitamínu C, betakaroténu, železa, draslíka, vápnika, jogy a horčíka.
- Tmavočervené čerešne obsahujú najviac antioxidantov, t. j. látok, ktoré sa podieľajú na procesoch súvisiacich so spomaľovaním starnutia a znižovaním rizika vzniku rakoviny.
- Flavonoidná rastlinná zlúčenina kvercetín obsiahnutá v čerešniach sa okrem iného vyznačuje protizápalovými vlastnosťami a pomáha regulovať hladinu cholesterolu. Čerešne sú tiež veľmi dobrým zdrojom vlákniny, ktorá podporuje tráviaci systém a zabraňuje zápche.
- Čerešne obsahujú melatonín, preto by sa toto ovocie malo odporúčať ľuďom, ktorí majú problémy so zaspávaním a chcú si zabezpečiť kvalitný spánok.
Hoci sú čerešne veľmi sladké ovocie, majú nízky glykemický index a málo kalórií. V 100 g tohto ovocia je približne 60 kcal.
Vlastnosti čerešňových stopiek
Nálev z čerešňových stopiek je medzi nadšencami ľudovej medicíny veľmi obľúbený a pripisuje sa mu množstvo zdraviu prospešných vlastností.
- Mnohé zdroje uvádzajú, že nálev z čerešňových stopiek pomáha zbaviť sa takzvanej brušnej pneumatiky, ale treba poznamenať, že v lekárskej literatúre doteraz neexistujú žiadne štúdie, ktoré by takýto účinok uvedených stopiek naznačovali.
- Na druhej strane sú stopky týchto plodov veľmi dobrým zdrojom okrem iného mangánu, draslíka, medi, vitamínov A, B2, C a antioxidantov.
- V ľudovom liečiteľstve sa hovorí, že nálev zo stopiek čerešní zmierňuje menštruačné bolesti.
- Nálev má tiež močopudné, protizápalové, sedatívne a detoxikačné účinky.
- Okrem toho sa nálev používa pri ťažkostiach spojených s opuchmi a cholangitídou.
Nálev z čerešňových stopiek – ako ho pripraviť?
Na prípravu nálevu stačí približne 30 g sušených čerešňových stopiek.
- Stopky nakrájajte na menšie kúsky, vložte ich do hrnca a zalejte litrom vody.
- Varte približne 15 minút a nechajte ich niekoľko minút vylúhovať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ako pôsobia čerešne na organizmus? Seniori by ich mali jesť
Môžete piť kávu v horúcich dňoch? Tu sú pravidlá, ktoré musíte mať na pamäti.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.