25.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/OlgaBombologna).
Malinový torta je skvelou voľbou pre ľudí, ktorí nemajú radi ťažké, veľmi sladké koláče. Je ideálnou kombináciou ľahkosti a sviežosti, ktorú dodávajú kyslé ovocie. Hodí sa na každú príležitosť – od rodinných stretnutí po letné narodeninové oslavy. Vyzerá efektne a nie je náročná na prípravu.

Foto: shutterstock/OlgaBombologna
Malinová torta – ľahká ako páperie
Malinová torta je vynikajúcou voľbou, ak hľadáte ľahký, elegantný a aj ovocný dezert. Jej príprava nevyžaduje žiadne mimoriadne zručnosti. Je to ideálna na leto – osviežujúca, jemná a aj hasiaca smäd. Maliny mu dodávajú charakteristickú kyslosť, ktorá skvele vyvažuje sladkosť krému.
Torta vyzerá efektívne a pritom nie je príliš sladká ani ťažká. Je ideálna na oslavy, narodeniny, rodinné stretnutia alebo jednoducho ako ovocná lahôdka uprostred týždňa. Vďaka ľahkej štruktúre sa doslova rozplýva na jazyku.
Malinový torta – recept
Ingrediencie:
- 6 vajec
- 150 g jemného cukru
- 120 g hladkej múky
- 3 lyžice zemiakovej múky
- 2 lyžice slnečnicového oleja
- štipka soli
- 500 ml (+4 lyžice) 30 % smotany
- 250 g mascarpone
- práškový cukor (podľa chuti)
- malinová želé
- 200 ml vody
- 500 g čerstvých malín
- 300 g bielej čokolády
- 200 g masla
- 50 g mandľových lupienkov
Postup:
- Oddeľte bielka od žĺtkov. Bielka vyšľahajte do tuhého snehu (mixérom na vysokých otáčkach) s pridaním štipky soli.
- Do snehu pridávajte cukor po častiach, bez prerušenia šľahania. Keď sa cukor rozpustí, postupne pridávajte po jednom žĺtku.
- Nakoniec do vaječnej zmesi vlejte olej pomaly olej. Vypnite mixér.
- Do zmesi preosejte obe múky. Jemne premiešajte stierkou – len kým sa prísady nespoja.
- Dno tortovej formy s priemerom 24-26 cm vyložte papierom na pečenie. Cesto vložte do tortovej formy a vložte do rúry vyhriatej na 170 °C. Pečte asi 40 minút – do tzv. suchého špáradla.
- Upečené cesto odrežte nožom od okrajov formy a nechajte vychladnúť.
- Vychladnuté cesto rozkrojte na 3 pláty.
- Rozpustite malinovú želé v 200 ml horúcej vody. Nechajte vychladnúť (želé nesmie byť horúce, ale musí zostať tekuté).
- Vymiešajte dobre vychladenú smotanu. Oslaďte podľa chuti. Spojte s mascarpone a potom zmiešajte s vychladnutou želé.
- Najkrajšie maliny odložte na ozdobu. Zvyšok jemne nasekajte alebo rozdrvte vidličkou.
- Polovicu rozdrvených malín rozotrite na prvú vrstvu torty. Naneste polovicu krému.
- Prikryte druhou vrstvou a zopakujte všetky kroky. Na vrch položte tretiu vrstvu. Tortu vložte na niekoľko hodín do chladničky.
- Bielu čokoládu roztopte v 4 lyžiciach smotany. Vychladnutú čokoládu zmiešajte s vyšľahaným maslom a rozmixujte na krém.
- Tortu ním potom potrite, posypte mandľovými lupienkami a ozdobte malinami. Na ozdobenie môžete použiť aj šľahačku.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Chcete prekvapiť hostí? Ponúknite im domáce zmrzliny!
Recept na ľadovú kávu ako z najlepšej kaviarne. Jedna prísada ju urobí dokonalou.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.