Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Recepty, Tipy,

Recept na chutný domáci tvaroh. Ku kupovanému sa už nevrátite

25.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rimma Bondarenko). Niektorí ho milujú, iní sa mu vyhýbajú. Pre mnohých je to klasika raňajok, spôsob ľahkého obeda alebo zdravej večere. Tvaroh – jednoduchý,...

25.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Rimma Bondarenko).

Niektorí ho milujú, iní sa mu vyhýbajú. Pre mnohých je to klasika raňajok, spôsob ľahkého obeda alebo zdravej večere. Tvaroh – jednoduchý, ale veľmi výživný. Vedeli ste však, že si ho môžete vyrobiť sami doma, bez akýchkoľvek konzervačných látok, presne takej chuti a konzistencie, akú máte najradšej? Tu je recept, vďaka ktorému sa už nikdy nebudete chcieť vrátiť k hotovým výrobkom z regálu v obchode.

Domáca verzia neobsahuje zahusťovadlá a iné prísady, ktoré často končia v priemyselných výrobkoch.
Foto: shutterstock/Rimma Bondarenko

Prečo vyrábať tvaroh doma?

Pretože máte úplnú kontrolu nad tým, čo jete. Domáca verzia neobsahuje zahusťovadlá a iné prísady, ktoré často končia v priemyselných výrobkoch. Tvaroh si tiež môžete prispôsobiť svojim preferenciám – viac alebo menej kyslý, s hustejšou smotanou alebo ľahká verzia s jogurtom.

Čo budete potrebovať?

Zoznam zložiek je krátky a konkrétny:

  • 2 litre mlieka – najlepšie čerstvého, nepasterizovaného alebo pasterizovaného pri nízkej teplote. UHT mlieko, žiaľ, nie je vhodné
  • 2-3 polievkové lyžice kyslej smotany alebo prírodného jogurtu – ako bakteriálny štartér
  • 1/2 tablety syridla (dá sa kúpiť v lekárni alebo na internete) alebo citrónovej šťavy – podľa toho, akým spôsobom sa chcete vydať
  • štipka soli – nepovinné
  • gáza, sitko a hrniec

Krok za krokom – ako vyrobiť domáci tvaroh?

Ako vyrobiť domáci tvaroh?
Foto: shutterstock/Juver
  1. Ohrejte mlieko. Nalejte mlieko do hrnca a pomaly ho zohrievajte na teplotu približne 30 – 32 °C. Je to dôležité – príliš vysoká teplota baktérie zabije, príliš nízka proces spomalí. Kuchynský teplomer vám uľahčí prácu, ale nie je povinný – mlieko by malo byť teplé, ale nie horúce.
  2. Pridajte baktérie. Prilejte smotanu alebo jogurt a jemne premiešajte. Odstavte hrniec na teplé miesto na niekoľko hodín (najlepšie 6-8) – môže byť zabalený v uteráku. Počas tejto doby mlieko skvasí a mierne zhustne.
  3. Pridajte syridlo alebo citrónovú šťavu. Ak používate syridlo, rozpustite ho vopred v troche vody a pridajte do mlieka. Ak sa rozhodnete pre citrónovú šťavu – postačia 1-2 polievkové lyžice. Po pridaní nemiešajte príliš intenzívne, stačí jemné premiešanie raz alebo dvakrát.
  4. Počkajte na srvátku. Približne po niekoľkých minútach sa mlieko začne zrážať. Mala by sa vytvoriť rôsolovitá hmota – to je znamenie, že všetko ide podľa plánu.
  5. Nakrájajte. Pomocou noža alebo lyžice nakrájajte zmes na mriežky, jemne premiešajte. Nechajte odstáť ďalších 30 minút – tvaroh sa oddelí od srvátky.
  6. Nechajte odkvapkať. Sitko vysteľte gázou, všetko zlejte a nechajte odkvapkať. Ak chcete krémovejší tvaroh, nechajte ho odkvapkať kratší čas (10 – 15 minút). Ak dávate prednosť suchšiemu, nechajte ho odtekať dlhšie.
  7. Pridajte smotanu. Nakoniec preložte hrudky do misky a prilejte čerstvú 12-18% smotanu. Môžete použiť aj prírodný jogurt alebo kefír – podľa toho, aký efekt chcete dosiahnuť.

Chutné variácie

Domáci tvaroh chutí skvele s klasikou – pažítkou, reďkovkami, soľou a korením. Nebojte sa však experimentovať.

Vyskúšajte sladkú verziu s medom a orechmi, pridajte obľúbené bylinky alebo ho zmiešajte s pestom – medze sa mu nekladú. Je to skvelý a zdravý základ, ktorý si získa akúkoľvek chuť.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Jedávate tvaroh? Pridajte tento doplnok a váš mozog a črevá vám poďakujú

Lahodné tvarohové lievance pripravíte za 10 minút. Zo stola zmiznú ešte rýchlejšie


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Proste si uvarte čaj. To odľahčí žily a pomôže regulovať cukor

25.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Ukkoslintu). Čaj so škoricou alebo zázvorom? Je to známa kombinácia, ktorá je známa nielen svojimi zahrievacími, ale aj zdravotnými…

Skvelé pre ľudí so šedinami. Spomaľuje starnutie mozgu

25.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/BearFotos). Máte často pocit, že s pribúdajúcim vekom vás pamäť čoraz viac trápi a zdá sa vám, že vaša…

Kyprý koláč s ríbezľami a maslovou omrvinkou. Ohromne chutný.

25.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rom_olik). Letné dezerty sú niečo, na čo asi čakáme celý rok. Čokoládové torty sú vynikajúce, koláče a cheesecaky tiež,…

Ako zakryť odrasty? Jednoduchá kamufláž, keď si nemôžete dovoliť kaderníka

25.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: freepik/freepik). Farbenie vlasov môže zmeniť váš vzhľad, dodať vám sebavedomie, zakryť šediny alebo jednoducho vylepšiť váš štýl. Avšak aj…

Tento dezert chutí každému. Je ľahký ako páperie a nie je príliš sladký.

25.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/OlgaBombologna). Malinový torta je skvelou voľbou pre ľudí, ktorí nemajú radi ťažké, veľmi sladké koláče. Je ideálnou kombináciou ľahkosti…

Auto Trendy

Farba auta prezrádza IQ majiteľa: Holandskí vedci odhalili prekvapivé súvislosti

25.06.2025 Redakcia Auto trendy - Pre mnohých ľudí je farba auta len módou alebo obyčajnou preferenciou. Holandskí vedci však dokázali, že farba vozidla môže prezradiť veľa nielen o vkuse majiteľa.…

Základná údržba auta: Čo zvládnete doma a čo nie

25.06.2025 Redakcia Auto trendy - Moderné autá sú vysokotechnologické stroje plné elektroniky a zložitých systémov. Zatiaľ čo niektoré základné úkony zvládnete aj doma v garáži, iné môžu skončiť drahými škodami.…

Dacia Duster prichádza do Austrálie pod značkou Renault za 17-tisíc eur

25.06.2025 Redakcia Auto trendy - Tretia generácia SUV Dacia Duster sa po dlhom čakaní dostáva do Austrálie. Bude sa predávať pod značkou Renault s očakávanou cenou okolo 17-tisíc eur.

3000 km dojazd a nabíjanie za 5 minút vďaka sulfidovej technológii

25.06.2025 Redakcia Auto trendy - Batérie s pevným elektrolytom zostávajú veľkým sľubom elektromobility, ktorý by mohol priniesť s dnešnou technológiou nepredstaviteľnú hustotu energie a rýchlosť nabíjania pri mimoriadne bezpečnom a…

Audi plánuje výstavbu továrne v USA kvôli Trumpovým clám

25.06.2025 Redakcia Auto trendy - Nemecká luxusná značka Audi vážne uvažuje o výstavbe továrne v Spojených štátoch, aby sa vyhla vysokým clám prezidenta Donalda Trumpa. Rozhodnutie by malo padnúť do…

Skryté perly Balkánu: Destinácie, ktoré ešte neobjavili davy turistov

25.06.2025, Redakcia Auto trendy Balkán skrýva nespočetné poklady, ktoré ešte neobjavili masy turistov. Zatiaľ čo všetci cestujú do Chorvátska a Grécka, existujú destinácie ponúkajúce rovnakú krásu za zlomok ceny a…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov