25.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/rom_olik).
Letné dezerty sú niečo, na čo asi čakáme celý rok. Čokoládové torty sú vynikajúce, koláče a cheesecaky tiež, ale koláče s ovocím, pružné ako špongia a sladké ako lenivosť v pondelok, sú skutočnými vládcami tohto sveta. Stále ich však robíme s jahodami, malinami a slivkami. Je čas na ľahkú zmenu – koláč s ríbezľami a posýpkou tak maslovou, že vám vyrazí dych.

Foto: shutterstock/rom_olik
Tento koláč s ríbezľami je skutočné letné comfort food. Obklopí vás svojou chuťou ako mäkká deka alebo náruč milovanej babičky, ktorá nám robila lievance a buchty s tvarohom. Je nadýchaný, vláčny a vďaka posýpke s vanilkovým akcentom má aj úžasnú maslovú chuť. Navyše intenzívna kyslastá chuť ríbezlí je dokonale vyvážená sladkými prísadami, takže je ťažké zastaviť sa pri jednom kúsku.
Recept na koláč s ríbezľami a posýpkou
Do koláča môžete použiť červené aj čierne ríbezle alebo zmiešať oba druhy. Nič vám nebráni použiť aj iné bobuľové ovocie.
Ingrediencie na cesto:
- 250 g pšeničnej múky
- 200 g mäkkého masla
- 150 g práškového cukru
- 1,5 čajovej lyžičky prášku do pečiva
- 4 vajcia
- 400 g červených alebo čiernych ríbezlí
Ingrediencie na posýpku:
- 100 g pšeničnej múky
- 80 g cukru
- 50 g masla
- 2 lyžičky vanilkového cukru alebo čerstvej vanilky
- štipka soli
Príprava:
Začíname prípravou posýpky.
- Studené maslo nakrájame na kúsky a vložíme do misy. Pridáme múku, oba cukry a soľ.
- Miešame, kým nevzniknú hrudky, alebo ingrediencie rozotrieme prstami.
- Misu s posýpkou odložíme do chladničky, kým pripravujeme cesto.
Teraz pripravíme koláč.
- Opláchneme ovocie pod tečúcou vodou a necháme odkvapkať. Odstránime stopky.
- Zmäknuté maslo vymiešame s práškovým cukrom na svetlú nadýchanú hmotu. Potom postupne pridávame vajcia, po každom pridaní miešame, kým sa zložky spojí.
- V samostatnej miske zmiešame múku s práškom do pečiva. Pridáme ju do maslo-vaječnej zmesi, ale neprestávame miešať zložky.
- Keď sa všetko dôkladne spojí a nebudú viditeľné žiadne hrudky, môžeme cesto preliať do pekáča (s priemerom 26 cm) vyloženej papierom na pečenie.
- Na povrch položíme ríbezle a ovocie hojne posypeme drobenkou.
- Koláč s ríbezľami pečieme približne 60 minút pri teplote 180 stupňov. Najlepšie chutí, keď je ešte mierne teplý.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Rýchle cesto na víkend. Chutí ako babkin koláč z detských čias
Koláč, ktorý urobíte so zavretými očami. Letná klasika na sladko
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.