20.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Oksana Mizina).
Chcete sa preniesť do slnečného Provence? Pripravte si tento jednoduchý pokrm, ktorý nielenže chutí šialene, ale je aj mimoriadne zdravý. Ratatouille možno prirovnať k dusenej zelenine. Pokrm je aromatický, plný chuti a na stole vyzerá skvele. Pripravte si ho na ľahkú večeru alebo ho podávajte hosťom na večierku.

Foto: shutterstock/Oksana Mizina
Ratatouille vyzerá pôsobivo a jeho chuť plne vystihuje charakter kuchyne južného Francúzska, konkrétne Nice. Ideálne na lenivú večeru alebo špeciálne jedlo bez mäsa. Toto jedlo dokazuje, že zdravý porkm môže byť aj mimoriadne chutný. Tajomstvom je čerstvá zelenina, ako napríklad baklažán a cuketa, správne korenie a lahodná paradajková omáčka. Jedlo si vyžaduje trochu odhodlania a trpezlivosti, ale výsledok určite stojí za to. Pokrm je výbornou voľbou pre vegetariánov.
Ratatouille recept
Budete potrebovať:
- 1 malý baklažán,
- 2 malé cukety (najlepšie 1 žltú a 1 zelenú),
- 3-4 paradajky,
- 3 PL olivového oleja,
- 1 strúčik cesnaku,
- trochu tymiánu,
- trochu sušenej petržlenovej vňate.
Suroviny na omáčku:
- 1 plechovka lúpaných paradajok,
- 50 ml vody,
- 1 mrkva,
- červená paprika,
- 1 šalotka,
- 2 strúčiky cesnaku,
- pol lyžičky sladkej papriky,
- pol lyžičky údenej papriky,
- 1 lyžička provensálskych bylín,
- pol lyžičky cukru,
- 1 lyžička paradajkového pretlaku,
- 1 lyžica balzamikového octu,
- olej,
- A ako bonus 100 g strúhaného parmezánu.
Ako pripraviť ratatouille?
Šalotku ošúpte a nakrájajte nadrobno, to isté urobte so strúčikmi cesnaku. Mrkvu ošúpeme a nastrúhame. Z červenej papriky odstráňte stred a nakrájajte ju na kocky. Na panvici rozohrejte trochu olivového oleja. Pridajte nakrájanú šalotku a cesnak a chvíľu restujte, kým nezosklovatie. Pridajte mrkvu a papriku a restujte ešte 5 minút. Potom pridajte paradajky z konzervy, vodu, paradajkový pretlak, balzamikový ocot, korenie a cukor. Všetko dusíme na miernom ohni asi 15 minút, kým omáčka nezhustne. Dochuťte soľou a korením. Baklažán, cuketu a paradajky nakrájajte na tenké plátky (najlepšie podobnej hrúbky, asi 3 mm). Ak má baklažán veľa šťavy, môžete ho jemne osoliť a nechať niekoľko minút odkvapkať.

Foto: shutterstock/norikko
Pripravte si aj omáčku na natieranie. V miske zmiešajte olivový olej s prelisovaným cesnakom, tymianom a petržlenovou vňaťou. Do zapekacej misy rovnomerne rozotrite vrstvu horúcej zeleninovej omáčky. Navrch preložte plátky baklažánu, cukety a paradajok – buď vytvorte kruh a vyplňte stred, alebo v rovných líniách (v závislosti od tvaru misky). Všetko potrite zmesou. Pokrm zakryte alobalom a vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Pečte 40-50 minút, potom odstráňte alobal a pečte ďalších 15-20 minút, kým zelenina nezhnedne. Hotové jedlo posypte čerstvo nastrúhaným parmezánom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Polievka z pečených paprík. S týmito prísadami bude taká chutná, že jej nikto neodolá.
Zabudnite na suché dusené mäso. Stačí jedna jednoduchá vec, aby sa vám rozplývalo v ústach
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.