19.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/VaskePro).
Každý záhradkár sníva o veľkých, šťavnatých a sladkých paradajkách. Čo robiť, aby mali chuť talianskych plodov? Nemusíte používať žiadne zázračné hnojivá. Stačí, ak budete správne vykonávať jednu procedúru a získate paradajky s intenzívnou sladkosťou. Po zbere z kríka im nebudete môcť odolať.

Foto: shutterstock/VaskePro
Výber správnej odrody paradajok nezaručuje sladké plody. Intenzívna sladkosť závisí predovšetkým od toho, ako sa budete o rastliny starať. Veľký význam má polievanie. Niektorí si možno zakryjú hlavu, ale pred zberom úrody je vhodné túto činnosť trochu obmedziť. Pozrite si jednoduché triky, ako dosiahnuť najlepšie úrody v okolí.
Ako polievať paradajky, aby mali sladké plody?
Paradajky budú mať sladké plody, ak 4 – 5 dní pred zberom obmedzíte ich polievanie. Za žiadnych okolností neprestávajte s polievaním – znižovanie prívodu vody musí byť postupné. Ako to teda správne urobiť?
Počas posledných dní pred zberom každý deň znižujte množstvo vody. Nechajte pôdu mierne vyschnúť. Vďaka tomu sa rastlina nebude sústrediť na čerpanie vody do plodov, ale na produkciu cukrov.
Zhrnutie: Nedostatok vody prispeje k zvýšeniu obsahu rozpustných tuhých látok, cukrov, kyselín, vitamínu C a aminokyselín. Okrem toho bude aróma úrody oveľa intenzívnejšia.
Nielen polievanie. Čo je ešte dôležité pri pestovaní sladkých paradajok?
Milovníci sladkých paradajok by mali vysadiť odrodu Pineapple. Odroda Green Zebra má zase sladkú príchuť, ale je kyslejšia. Ak chcete jemné a aromatické plody, odporúčame žlté a oranžové odrody.
Na sladkosť paradajok má okrem obmedzenia polievania v záverečnej fáze vplyv aj slnečné žiarenie. Rastliny by mali rásť na mieste, kde majú prístup k svetlu aspoň šesť hodín. Vtedy budú efektívne produkovať cukry.
Ďalším dôležitým aspektom je hnojenie. V záverečnej fáze rastu rastlín musíte obmedziť prísun dusíka a namiesto toho zvoliť hnojivá bohaté na fosfor a draslík. Prvý z týchto minerálov posilňuje koreňový systém a urýchľuje proces dozrievania, druhý zodpovedá za transport cukrov do plodov.
Nezabudnite tiež odstraňovať bočné výhonky paradajok. Vtedy sa nesústredia na produkciu zelených častí, ale na plody, ktoré budú šťavnaté a sladké.
Na chuť úrody má vplyv aj mulčovanie slamou, kôrou alebo trávou. Vďaka týmto materiálom si pôda zachováva primeranú vlhkosť a odparovanie je obmedzené. V dôsledku toho rastliny nie sú vystavené stresu a môžu pokojne dozrievať.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Pestovanie paradajok? Nezabudnite na jedno a budú rásť ako bláznivé
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.