16.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe ().
Krehké cesto je skvelou a chutnou základňou mnohých pečív. Je rýchle a jednoduché na prípravu, ale len pod jednou podmienkou – musíte poznať pravidlá. Prečo je krehké cesto tvrdé? Na vine môže byť častá chyba.

História krehkého cesta siaha až do francúzskej kuchyne, kde pod názvami pâte brisée, sucrée a sablée získalo status kulinárskej klasiky. Odtiaľ sa dostalo do receptov na domáce jablkové koláče, mazurky a tarty a už roky nezmizlo z rodinných stolov. Jednoduché ingrediencie, rýchla príprava, ale výsledok niekedy sklame. Malo byť krehké a jemné, ale vyšlo tvrdé ako suchár? Prezradíme vám niekoľko trikov, ktoré vám pomôžu zvládnuť recept na jednotku. Nabudúce sa cesto nielen podarí, ale bude sa doslova rozpúšťať na jazyku.
Ako zabrániť tomu, aby krehké cesto nebolo tvrdé? Dávajte pozor na častú chybu
Krehké cesto by malo byť jemne chrumkavé. Stačí však pár drobných chýb a z rúry vyjde pečivo, ktoré neteší a nedá sa krájať. Najčastejšia chyba? Príliš dlhé miesenie.
- Keď tuk začne topiť pod vplyvom tepla rúk a múka začne absorbovať vlhkosť, aktivuje sa glutén. Ten istý, ktorý dodáva chlebu pružnosť, je v krehkom ceste ako nepozvaný hosť.
Ďalšou chybou je použitie celých vajec.
- Bielok pôsobí ako prírodné lepidlo, vďaka čomu cesto stráca krehkosť a stáva sa tvrdým.
Omnoho lepšie sa osvedčia samotné žĺtky a trocha smotany, vďaka čomu bude výsledok jemnejší.
Ako pripraviť perfektné krehké cesto? Treba k nemu pristupovať trpezlivo
Pri príprave tohto druhu cesta je dôležité predovšetkým chladná hlava, rýchle ruky a znalosť pomerov. Krátky zoznam ingrediencií môže vyvolávať dojem, že všetko pôjde hladko, ale celé kúzlo spočíva v spôsobe ich kombinovania. Hľadáte ideálny recept? Nižšie nájdete recept na klasické krehké cesto, ktoré sa hodí ako základ pre rôzne pečivo.

Foto: shutterstock/RESTOCK images
Na veľkú formu s priemerom 26–28 cm budete potrebovať:
- 200 g studeného masla
- 300 g pšeničnej múky
- 100 g práškového cukru
- lyžicu kyslej smotany
- 2 žĺtky
- štipku soli
- niekoľko kvapiek vanilkového extraktu
Spôsob prípravy:
Najskôr všetky ingrediencie vychlaďte. Maslo, žĺtky, smotanu a dokonca aj múku môžete na štvrť hodiny vložiť do chladničky. To je prvý krok k úspechu.
- Maslo zmiešajte s múkou a práškovým cukrom tak, aby zmes pripomínala konzistenciu mokrého piesku. Môžete to urobiť nožom, sekáčikom alebo všetko vložiť do kuchynského robota.
- Keď dosiahnete správnu konzistenciu, pridajte žĺtky, smotanu, vanilkový extrakt a štipku soli. Všetko krátko a dôrazne premiešajte, len aby sa ingrediencie spojili. S cestom sa nezaoberajte príliš dlho, stačí, keď vytvoríte kompaktnú guľu.
- Teraz je čas na odpočinok – guľu zabaľte do fólie a odložte do chladničky. Potrebuje minimálne hodinu, ale najlepšie je nechať ju odpočívať celú noc.
- Po vychladení cesto vyvaľkajte medzi dvoma listami papiera na pečenie. Vďaka tomu nebudete musieť posýpať múkou a vyhnete sa riziku, že bude tvrdé. Vysteľte ním formu, jemne popichajte vidličkou a znovu vložte do chladničky, tentoraz len na štvrť hodiny.
- Rúru predhrejte na 190-200 stupňov. Na cesto položte papier a položte naň niečo ťažké, napr. fazuľu alebo ryžu. Pečte 15-20. Keď sa cesto zapečie, vyberte ho, nechajte vychladnúť a je hotové.
Keď cesto vychladne, môžete popustiť uzdu fantázii. Na vrch naneste pudingovú krémovú polevu s ovocím, čokoládovú ganache, tvarohovú zmes alebo šťavnaté jablká so škoricou. Hodí sa rovnako dobre v sladkej verzii, ako aj v slanej so zeleninou, syrom alebo hubami. Je to základ, ktorý čaká na vaše nápady a nikdy nesklame.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Raňajky ako v parížskej kaviarni. Citrusová vôňa, zlatistá farba
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.