15.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Nadzeya Pakhomava).
Jahody z vlastnej záhrady sú skutočnou lahôdkou s jedinečnou chuťou a vôňou. Bohužiaľ, nie každá úroda je šťavnatá a intenzívne sladká. Závisí to okrem iného od odrody, zavlažovania alebo slnečného žiarenia. Sladkosť jahôd závisí aj od hnojenia. Na tento účel nemusíte hneď siahať po prípravkoch z obchodu, pretože prírodné riešenie nájdete u seba doma.

Foto: shutterstock.com/Nadzeya Pakhomava
V lete nič nechutí tak dobre ako sladké jahody. Aby ste mali istotu, že také budú aj z vašej úrody, je dobré vedieť, čím ich hnojiť. Na tento účel nemusíte siahať po chemických riešeniach, pretože uspokojivé výsledky prinesú aj ekologické metódy. Jedna z nich má osobitný vplyv na sladkosť jahôd. Musíte ju použiť 2 – 3 týždne pred zberom.
Čo ovplyvňuje sladkosť jahôd? Kľúčové faktory
Sladkosť jahôd je základom úspešnej úrody. Závisí od mnohých faktorov, medzi ktoré patria biologické aj environmentálne faktory. Kľúčová je okrem iného odroda, pretože sa líšia obsahom cukrov. Zvyčajne sú dezertné odrody sladšie ako priemyselné alebo spracovateľské.
Okrem toho je dôležité aj počasie. Jahody potrebujú veľa slnečného svetla, aby mohli produkovať cukry. Z toho vyplýva jednoduché pravidlo – čím viac slnka, tým väčšia sladkosť jahôd. Dôležitá je aj hydratácia, ktorá by mala byť umiernená a pravidelná. Príliš veľké množstvo vody bohužiaľ vedie k zriedeniu cukrov, čím jahody stratia svoju chuť.
Na ich sladkosť má vplyv aj zloženie pôdy. Rastlina totiž potrebuje vyvážený pomer živín a pH pôdy, aby mohla produkovať chutné a sladké plody. Preto by pôda mala byť bohatá na minerály ako draslík, fosfor alebo vápnik. Napríklad nedostatok draslíka má za následok menšie, menej aromatické a kyslé plody. Preto je dobré vedieť, čím pôdu hnojiť, aby úroda jahôd bola šťavnatá a sladká.
Čo robiť, aby boli jahody sladké? Riešením je prírodný zdroj draslíka
Ak chcete podporiť pestovanie jahôd, aby boli plody šťavnaté a sladké, je dobré ich pred zberom podporiť prírodnou dávkou draslíka. Ukázalo sa, že ho možno ľahko dodať pomocou dreveného popola. Stačí ho nazbierať z krbu alebo pece a získať domáci spôsob, ako dosiahnuť sladké jahody. Je to totiž zdroj ľahko vstrebateľného draslíka, ktorý ovplyvňuje konečnú chuť plodov.
Tento prvok pôsobí na proces zrenia, zvyšuje koncentráciu cukrov v ovocí a reguluje vodnú bilanciu rastlín. Je to 100 % organické riešenie, ktoré neobsahuje dusík, čím je dobrým doplnkom aj v posledných fázach pestovania, t. j. tesne pred zrením ovocia. Môžete ho použiť aj 2 týždne pred plánovanou úrodou.
Na tento účel musíte zbierať popol z čistého, nehobľovaného dreva, bez akýchkoľvek farieb alebo lakov. Stačí tento drevený popol rozsypať pod jahody, t. j. jeho tenkú vrstvu rozložiť okolo každého kríka a jemne zamiešať do pôdy pomocou motyky alebo hrablí. Pre posilnenie účinku môžete rastliny poliať vodou, aby sa uľahčilo prenikanie draslíka do koreňov. Takýto postup s použitím dreveného popola by sa mal vykonávať len raz za sezónu plodenia, aby sa nezvýšilo pH pôdy, čo by rozhodne neprospelo jahodám.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Čím zalievať jahody, aby lepšie kvitli? Toto je spoľahlivý spôsob môjho starého otca
Jahody rastú ako bláznivé. Pripravte si tekuté hnojivo a pravidelne zalievajte
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.