12.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Angelika Heine).
Pór je základom zeleninového vývaru, ale aj skvelou náhradou cibule. Ako vplýva konzumácia póru na vaše zdravie? Ukazuje sa, že mnohí ľudia by po ňom mali siahnuť pravidelne, aby si zlepšili vzhľad a pohodu. Je to skutočná pokladnica vitamínov a minerálov. Zistite, ako využiť pór v kuchyni.

Foto: shutterstock/Angelika Heine
Pór, podobne ako cibuľa a cesnak, obsahuje alicín, ktorý je zodpovedný za dráždivú pachuť a vôňu. Hoci to nie každý vie, vlastnosti póru možno prirovnať k vlastnostiam vyššie uvedených druhov zeleniny. Pomôže nielen pri prechladnutí, ale podporí aj preventívnu liečbu mnohých vážnejších ochorení. Teraz, keď je v obchodoch so zeleninou mladý, čerstvý pór, stojí za to využiť jeho výhody.
Pór – pokladnica zdravia
- Zelenina má nielen nízky obsah kalórií, ale aj nízky glykemický index.
- Z výživových hodnôt póru si osobitnú pozornosť zaslúži vláknina, ktorá sa stará o črevnú mikroflóru, a antioxidanty s antioxidačnými vlastnosťami.
- Zelenina neobsahuje žiadny tuk, ale poskytuje bielkoviny, vitamín C, betakarotén, kyselinu listovú a cenné minerálne látky (draslík, vápnik, fosfor, zlúčeniny síry).

Foto: shutterstock/greatstockimages
Vďaka svojej výživovej hodnote sú vlastnosti póru prospešné aj pre zdravie.
- Zelenina je známa pre svoje antibakteriálne a protizápalové účinky, ale aj pre podporu kardiovaskulárneho systému. Znižuje krvný tlak a stará sa o správny lipidový profil organizmu.
- Antioxidanty chránia pred oxidačným stresom, čím znižujú riziko mnohých civilizačných ochorení vrátane cukrovky, aterosklerózy a rakoviny.
Ako vplýva konzumácia póru na zdravie?
Prejavuje sa zavedenie tejto zeleniny do jedálnička skutočne na lepšej pohode? Určite sa jej pravidelná konzumácia odporúča tým, ktorí držia redukčnú diétu. Vláknina sa postará nielen o zlepšenie tráviacich procesov a správnu funkciu čriev, ale zabezpečí aj dlhší pocit sýtosti. Nezanedbateľný je aj jej nízky obsah kalórií – v 100 gramoch sa nachádza 29 kcal.
Ako vplýva konzumácia póru na zdravie?
- Pomáha aj všetkým s kardiovaskulárnymi a srdcovými ochoreniami. Odporúča sa na prevenciu aterosklerózy a mŕtvice, znižuje krvný tlak a pomáha udržiavať homocysteín v normálnej hladine.
- Konzumovať by ho mali aj tí, ktorí majú problémy so zápalovými ochoreniami (silné antioxidanty zmierňujú nepríjemné pocity), a v obmedzených dávkach aj tehotné ženy (vďaka obsahu kyseliny listovej).
Netreba však zabúdať, že existujú aj kontraindikácie konzumácie póru – počas tehotenstva by sa nemal konzumovať surový a vo veľkých množstvách, pretože môže spôsobiť tráviace príznaky. Tí, ktorí trpia plynatosťou, pálením záhy, vredmi a problémami s pečeňou, musia pór zo svojho jedálnička vylúčiť. Silné éterické oleje môžu spôsobiť podráždenie.
Pór v kuchyni
Pór v kuchyni sa dá využiť naozaj mnohými spôsobmi. Nezabudnite, že sa oplatí kupovať menšiu zeleninu, pretože je menej vláknitá. Neumytý a nekrájaný ho môžete uložiť do chladničky, kde ho môžete skladovať až dva týždne.
Ako používate pór v kuchyni? Hoci sa zvyčajne pridáva do zeleninového vývaru, ktorý je základom mnohých polievok alebo omáčok, oplatí sa ho použiť aj ako hlavnú zložku krému.
- Skvele sa hodí aj do zapekaných pokrmov.
- Okrem toho ako náhrada cibule bude senzačným doplnkom do rizota, nákypov alebo slaných koláčov, napríklad so slaninou.
- Surový pór je vhodný ako chrumkavá súčasť šalátov a vyprážaný zvýrazní chuť cestovín.
Pór je v kuchyni užitočný aj ako prírodný liek proti prechladnutiu. Vďaka svojim antibakteriálnym vlastnostiam je pór skvelý na kašeľ, preto je dobré pripraviť z neho aj sirup.
- Bielu časť zeleniny treba nastrúhať, zaliať vodou a pridať štyri čajové lyžičky medu.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je to jedno z najzdravších druhov ovocia. Rastie na Slovensku a my ho stále nejeme
Každý si myslí, že sú zdravé, zatiaľ čo pravda je úplne iná. Je lepšie ich obmedziť
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.