12.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Yevhen Prozhyrko).
Banány patria medzi najobľúbenejšie ovocie aj na Slovensku – sú praktické, chutné a plné výživných látok. Napriek tomu majú jednu veľkú nevýhodu: veľmi rýchlo dozrievajú a následne černajú. Hoci sú v tejto fáze sladké, nie každému vyhovuje ich mäkká konzistencia či vzhľad. Našťastie existuje niekoľko jednoduchých spôsobov, ako tomuto procesu predísť.

Foto: shutterstock.com/Yevhen Prozhyrko
Ako zabrániť tomu, aby banány sčerneli? Jednoduchý trik s fóliou a dôležité pravidlo skladovania
Za rýchle dozrievanie banánov môže etylén – plyn, ktorý si plody prirodzene vylučujú. Najviac sa ho uvoľňuje v mieste, kde je banán prichytený ku trsu.
Práve preto odborníci odporúčajú obaliť túto časť fóliou – potravinovou alebo alobalom. Ak to spravíte s každým banánom samostatne, spomalíte zrenie a predĺžite ich čerstvosť.
Okrem toho by ste mali banány držať ďalej od iného ovocia, ktoré takisto produkuje etylén – napríklad jabĺk alebo hrušiek. Ak sú uložené spolu, urýchľujú si dozrievanie navzájom, čo vedie k rýchlemu kazeniu.

Foto: shutterstock.com/Bonita R. Cheshier
Ako skladovať banány doma? Dôležitá je teplota, svetlo a správne miesto
Banány neznášajú teplo a priame slnečné svetlo. Ak ich máte na parapete alebo v blízkosti radiátora, ich trvanlivosť sa podstatne skracuje. Vyhnite sa tiež ukladaniu do misy s iným ovocím a dajte pozor na mechanické poškodenia – aj malý otlak môže spôsobiť rýchlejšie černanie v danej oblasti.
Ak sú už banány dozreté, pokojne ich vložte do chladničky. Nízka teplota síce zmení farbu šupky, ale dužina zostane chutná a svieža. U zelených banánov to však nerobte – chlad im bráni správne dozrieť.

Foto: shutterstock.com/Gv Image-1
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je možné zemiaky zmraziť? Len málo ľudí pozná skutočnú odpoveď
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.