12.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Annet_ka).
Počuli ste už o ovocí, ktoré chutí ako kombinácia ananásu, banánu, hrušky a mandarínky? Cherimoya, pretože o nej hovoríme, sa považuje za jedno z najzdravších ovocí na svete. Ukrýva v sebe množstvo živín, ako aj exotickú chuť. Zistite, prečo sa oplatí zaradiť ju do svojho jedálnička.

Foto: shutterstock/Annet_ka
Cherimoya. Čo je toto za ovocie?
Toto exotické ovocie pochádza z Južnej Ameriky a je známe aj ako peruánske pudingové jablko. Má jemnú, krémovú dužinu, pripomínajúcu zmes niekoľkých populárnych druhov ovocia: ananásu, banánu, hrušky a mandarínky. Vďaka svojim jedinečným zdravotným vlastnostiam a výnimočnej chuti si cherimoya získava čoraz väčšiu popularitu po celom svete. Toto ovocie sa vyznačuje zelenou, šupinatou šupkou a intenzívnou arómou. Konzumuje sa surové, najlepšie po odrezaní a odstránení čiernych jadierok, ktoré sú nejedlé.
Prečo sa považuje za najzdravšie ovocie na svete?
Cherimoya je skutočným pokladom nutričných hodnôt. Obsahuje množstvo vitamínov, ako sú vitamín C, B6 a E, a minerály, ako je draslík, horčík a železo, a je tiež bohatá na tiamín, ktorý sa podieľa na metabolizme tukov a sacharidov. Vďaka tomu jej konzumácia posilňuje imunitný systém, zlepšuje funkciu srdca, posilňuje rast vlasov a má pozitívny vplyv na pleť, pretože podporuje tvorbu kolagénu.
Okrem toho je cherimoya bohatá na vlákninu, ktorá pomáha regulovať trávenie a udržiavať zdravú telesnú hmotnosť. Vďaka nízkemu glykemickému indexu je vhodná aj pre ľudí bojujúcich s cukrovkou.

Foto: shutterstock/barmalini
Ako zaradiť cherimoyu do svojho jedálnička?
Cherimoya je skvelá ako samostatné občerstvenie, ale dá sa použiť aj v rôznych receptoch. Pridajte kúsky ovocia do smoothie, ovsených vločiek alebo ovocného šalátu, aby ste obohatili svoje jedlá o exotickú chuť.
Môžete si tiež pripraviť zdravý dezert, pretože cherimoya sa dobre hodí k prírodnému jogurtu, medu a orechom. Jej krémová dužina môže byť tiež základom zmrzliny alebo sorbetov, ktoré oslovia deti aj dospelých. Nezabudnite skladovať cherimoyu pri izbovej teplote, ale spotrebujte ju do niekoľkých dní, pretože zrelé ovocie sa rýchlo kazí.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zdravé a výživné lievance zmiznú z tanierov za pár minút. Ideálne na raňajky alebo večeru
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.