11.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pavlina Klosova).
V slovenských záhradách je veľa rastlín, ktoré skrývajú skutočné bohatstvo živín a o ktorých sa hovorí príliš málo. Jednou z nich je kamčatská čučoriedka, známa aj ako super ovocie. Zistite, prečo sa ju oplatí zaradiť do svojho jedálnička a ako na to.

Foto: shutterstock/Pavlina Klosova
Kamčatské čučoriedky sú jedným z najviac podceňovaných druhov ovocia na Slovensku. Dozrievajú veľmi skoro a sú schopné prežiť až 35 rokov. Rastlina je odolná voči mrazu a je nenáročná na starostlivosť v takmer každej pôde. Je vhodným kandidátom pre domácu záhradu, pretože produkuje plody, ktoré sú skutočným pokladom cenných surovín. Veď nie nadarmo sa kamčatské čučoriedky nazývajú elixírom dlhovekosti.
Kamčatské čučoriedky – ovocie večnej múdrosti a zdravia
Čučoriedky sú cenným zdrojom vlákniny, vitamínov, minerálov a silných antioxidantov. Kamčatské čučoriedky nie sú iné. Rastlina pochádza zo severovýchodnej Ázie, ale vďaka svojej odolnosti voči chladu a premenlivým poveternostným podmienkam sa dobre ujala aj u nás.

Foto: shutterstock/Krasula
- Kamčatské čučoriedky majú oválny tvar a tmavomodrú šupku.
- Vyznačuje sa sladkokyslou príchuťou, ktorú možno prirovnať ku kombinácii lesných plodov, černíc a čučoriedok.
Zloženie tohto ovocia je však v tomto prípade kľúčové, pretože nie nadarmo sa mu prisudzuje titul „super ovocie“ a elixír dlhovekosti. Zloženie je skutočne pôsobivé a plné cenných živín.
- Kamčatské bobule sú vynikajúcim zdrojom vitamínov A, C, E a vitamínov skupiny B, ako aj mnohých minerálov vrátane draslíka, horčíka, vápnika a železa.
- Zo zdravotného hľadiska je cenná aj vláknina, ako aj polyfenoly a antokyány, ktoré sú silnými antioxidantmi.
Prečo jesť kamčatské čučoriedky? Úžasné vlastnosti „super ovocia“
Kamčatské čučoriedky svojím zložením s vysokou nutričnou hodnotou dokážu podporiť organizmus na mnohých úrovniach.
- Predovšetkým vďaka vysokému obsahu vitamínu C a bioaktívnych látok podporujú imunitný systém a pomáhajú aj počas rekonvalescencie po chorobe. Majú protizápalový účinok, zmierňuje zápaly v tele vrátane chronických zápalov.
- Vďaka silným antioxidantom neutralizujú voľné radikály, ktoré sú zodpovedné za starnutie organizmu a vznik chronických ochorení.
- Okrem toho pomáhajú pri tvorbe kolagénu a podporuje zdravie očí a pokožky.
- Kamčatské čučoriedky sa odporúčajú ľuďom s vysokou hladinou cholesterolu, pretože znižujú hladinu „zlého“ LDL cholesterolu, zlepšujú pružnosť ciev a chránia celý kardiovaskulárny systém.
- Ovocie sa môže osvedčiť ako spojenec pri cukrovke, pretože znižuje hladinu glukózy v krvi.
- Vďaka vysokému obsahu vlákniny zlepšuje peristaltiku čriev, zabraňuje zápche a zlepšuje metabolizmus.
Ako jesť kamčatské čučoriedky? Slováci po tomto ovocí siahajú príliš zriedkavo
Kamčatská čučoriedka sú dlhoveká rastlina, ktorej pestovanie nie je zložité. Často ju možno nájsť v záhradách, ale Slováci po nej stále nesiahajú dostatočne často. Je to preto, že stále dominuje obľúbená čučoriedka, ktorá je oveľa známejšia a ľahko dostupná. Stojí však za to dať kamčatskej čučoriedke šancu, pretože sa ľahko pestuje a nesie v sebe veľa dobrého.

Foto: shutterstock/zi3000
- Ovocie sa môže jesť surové ako desiata alebo sa môže pridať do jogurtu či ovsenej kaše.
- Sú tiež skvelé ako jedna zo zložiek smoothies a koktailov.
- Z týchto plodov sa oplatí pripraviť konzervy, pretože džemy, šťavy a marmelády potešia svojou chuťou.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ktorý chlieb pre seniorov? Pšenica nie je veľmi dobrou voľbou, ale existujú tri alternatívy
Ranný nápoj, ktorý naštartuje vaše spaľovanie: Športovci prezrádzajú tajomstvá
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.