9.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Panumas Yanuthai).
Káva je už roky jedným z najobľúbenejších spôsobov, ako začať deň. Oceňujeme ju pre jej povzbudzujúci účinok, výraznú chuť a vôňu, ako aj pre jej mnohé zdravotné výhody. To, čo pridávame do šálky malej čiernej, však výrazne ovplyvňuje jej účinok na organizmus. Za zváženie stojí najmä muškátový oriešok ako pravidelný prídavok do našej kávy.

Foto: shutterstock/Panumas Yanuthai
Ranný rituál v podobe kávy
Ranná káva je pre mnohých rituálom, ktorý nielen povzbudzuje, ale mnohým aj zlepšuje náladu.
- Kofeín v nej obsiahnutý stimuluje nervový systém, zlepšuje koncentráciu a uľahčuje učenie.
- Výskum poukazuje aj na širšie zdravotné výhody miernej konzumácie kávy, ako je zníženie rizika cukrovky, zlepšenie okysličovania buniek prostredníctvom lepšieho krvného obehu a pôsobenie proti depresii.
Tajomstvo spočíva v jej zložkách, ako sú antioxidanty, ktoré chránia pred poškodením buniek a procesom starnutia.
Do klasickej čiernej kávy sa často pridávajú prísady ako cukor, mlieko alebo smotana. V posledných rokoch sa čoraz obľúbenejším stáva aj korenie vrátane škorice, kardamónu a tiež chilli.
Patrí sem aj muškátový oriešok – semienko muškátového orecha, stromu pochádzajúceho z Ostrovov korenia (Grenada), ktorý sa vyznačuje intenzívnou vôňou a korenistou chuťou.
Múškátový oriešok – zlepšuje metabolizmus a podporuje chudnutie
- Muškátový oriešok je bohatý na vitamíny, minerály a vlákninu. Vďaka tomu podporuje zdravé chudnutie.
- Okrem iného obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín A a C, ako aj zložky ako draslík, železo, horčík a zinok.
- Pravidelné užívanie tohto korenia môže mať pozitívny vplyv na tráviaci systém, zrýchľuje metabolizmus a chráni žalúdok pred vredmi.
- Pripisuje sa mu aj znižovanie hladiny cholesterolu a zabraňuje zhlukovaniu krvných doštičiek, čo znižuje riziko vzniku krvných zrazenín.
- Korenie tiež posilňuje nervový systém a zlepšuje náladu a podľa niektorých zdrojov môže zvyšovať libido tým, že zlepšuje prekrvenie panvovej oblasti.
Aby ste čo najlepšie využili jeho vlastnosti, je najlepšie ho pomlieť tesne pred pridaním do nápoja, pretože prášková forma pomerne rýchlo stráca svoju intenzívnu arómu.
Pridávanie muškátového orieška do kávy si nevyžaduje zložité postupy. Na obohatenie chuti a vône nápoja stačí štipka čerstvo nastrúhaného korenia. Káva tak získa nielen osobitý charakter, ale aj zdraviu prospešné bioaktívne zložky.
Treba však dbať na opatrnosť

Foto: shutterstock/Jamaan
- U ľudí, ktorí sú alergickí na peľ zelených rastlín, sa po jeho konzumácii môže vyskytnúť alergia a nadmerné dávky korenia môžu byť dokonca nebezpečné.
- Ako upozorňujú odborníci, myristicín, ktorý obsahuje, pri konzumácii veľkého množstva spôsobuje halucinácie, dezorientáciu a dokonca zástavu srdca.
Pri bežnom kulinárskom použití je však muškátový oriešok úplne bezpečný.
Muškátový oriešok má svoje miesto nielen v káve, ale aj v mnohých jedlách, od mäsových pokrmov a paštét až po zeleninu, vajcia alebo perníky. Dodáva hĺbku chuti varenému vínu, pivu a vaječnému koňaku. Je cenený ako prísada do zmesí korenia, ako je garam masala, a dopĺňa aj exotické chute ázijskej kuchyne.
Hoci je ťažké nahradiť univerzálne prísady, ako je cukor alebo mlieko, muškátový oriešok je zaujímavou alternatívou na zlepšenie chuti a zdravotných prínosov kávy.
Pred zmenou stravy sa poraďte so svojím lekárom.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Prebudí vás ako bežná káva a neobsahuje kofeín. Zlepšuje koncentráciu a nevyplavuje horčík
Pite namiesto zeleného čaju. Pokiaľ ide o cukor a krvný tlak
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.