09.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot).
Každý má svoj spôsob, ako pripraviť dokonalú zemiakovú kašu. Niekto pridáva maslo, iný smotanu. No v tejto rodine sa už roky používa trik, ktorý prekvapí – výsledkom je nadýchaná kaša ako obláčik. A ten trik? Prášok do pečiva.

Foto: shutterstock/Pixel-Shot
Pýcha kuchyne: kaša ako z reštaurácie
Zemiaky sú neoddeliteľnou súčasťou slovenskej kuchyne – ako varené, pečené, vo forme hranolčekov či kaše. Aby kaša bola jemná a krémová, je dôležité vybrať správny typ zemiakov – múčnaté odrody typu B alebo C, ktoré sú bohaté na škrob. Práve tie sú ideálnym základom pre dokonalú konzistenciu.
Prášok do pečiva – prekvapivý pomocník
Kto by si pomyslel, že klasický prášok do pečiva, ktorý používame najmä pri pečení koláčov, dokáže zázraky aj v slaných jedlách? Stačí štipka prášku do pečiva, ktorá pri reakcii s kyselinou vytvára malé vzduchové bublinky. Tie dajú kaši jemnosť a „nadýchanosť“, ktorú by ste od obyčajných zemiakov nečakali.
Podobný trik využívajú aj kuchári z reštaurácie Delish.
„Prášok do pečiva vytvára množstvo drobných vzduchových vrecúšok, ktoré zaručujú mimoriadne jemné pyré“
– vysvetľujú na stránke mirror.co.uk.
Ako pripraviť zemiakovú kašu ako z reštaurácie?
- Zemiaky ošúpte a väčšie hľuzy prekrojte na polovice či štvrtiny.
- Dajte ich do hrnca, zalejte vodou, osoľte a varte bez pokrievky asi 30 minút – kým nezmäknú.
- Sceďte ich a prepasírujte alebo rozmixujte na hladkú kašu.
- Pridajte štipku prášku do pečiva a premiešajte, kým nevznikne nadýchaná hmota.
- Dochuťte čerstvými bylinkami – petržlenom, pažítkou či kôprom – a podávajte ešte teplé.
Takúto kašu si zamiluje každý – ľahučká, jemná a výnimočne chutná. Dobrú chuť!
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Zemiaky, ktoré chutia ako z ohňa: Tento trik musíte vyskúšať!
Ktorú blúzku si oblečieš? Tvoja voľba odhalí tvoju najväčšiu chybu
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.