08.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Africa Studio).
Zabudni na uhlie a dym z ohniska – dokonalé pečené zemiaky, ktoré chrumkajú, si vieš pripraviť priamo v rúre! Vďaka špeciálnej posýpke s múkou a soľou sa vytvorí zlatistá, chrumkavá šupka a vo vnútri ťa čaká jemný, maslový stred. Toto musíte vyskúšať!

Foto: shutterstock/Africa Studio
Prečo sa oplatí jesť zemiaky častejšie?
Zemiaky majú zlú povesť, ale neprávom. V 100 gramoch je len okolo 80 kcal, no zato plno vitamínov a minerálov. Obsahujú:
- vitamíny B1, B3, B5 a B6
- vitamín C
- draslík, horčík, fosfor, železo, meď, zinok a mangán
- veľa vlákniny, ktorá pomáha tráveniu
Zemiaky teda nie sú len „príloha k mäsku“, ale plnohodnotná výživná potravina, ktorú si môžeš dať aj ako hlavný chod – a teraz ti ukážeme tú najchrumkavejšiu verziu.
Trik, ktorý poznajú len food blogeri: múka a hrubozrnná soľ
Americká foodblogerka Sylvia Fountaine z blogu Feasting at Home prezradila jednoduché tajomstvo: múka dodá zemiakom chrumkavosť a morská alebo košér soľ zvýrazní ich prirodzenú chuť.
A čo je najlepšie – nemusíš ich ani lúpať! Práve šupka v kombinácii s touto posýpkou vytvára ten ikonický efekt „z pahreby“.
Recept: Pečené zemiaky ako z ohniska
Budeš potrebovať:
- 1 kg zemiakov (ideálne stredne veľké)
- 2 lyžice hladkej pšeničnej múky
- 1 lyžicu hrubozrnnej soli (morská alebo košér)
Postup:
- Dobre zemiaky umy, ale nešúp ich.
- V miske zmiešaj múku a soľ.
- Každý zemiak dôkladne obaľ v suchej zmesi.
- Ulož ich na plech vystlaný papierom na pečenie.
- Peč ich v rúre vyhriatej na 200 °C približne 60 minút.
- Po 30 minútach ich otoč, aby boli rovnomerne prepečené.
A to je všetko! Zemiaky budú zvonku chrumkať a zvnútra sa rozplývať na jazyku. Podávaj ich s maslom, čerstvými bylinkami alebo ako prílohu k mäsu či šalátu.
Tipy pre ešte väčší gurmánsky zážitok
- Pridaj k zmesi rozmarín alebo tymian pre vôňu.
- Namiesto múky môžeš použiť kukuričný škrob pre extra chrumkavosť.
- Po upečení ich môžeš postriekať citrónovou šťavou alebo domácim cesnakovým olejom.
- A ak máš rád pikantné – pridaj do zmesi aj štipku červenej papriky alebo chilli.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ktorú blúzku si oblečieš? Tvoja voľba odhalí tvoju najväčšiu chybu
Rodený melancholik. Astrológovia to hovoria priamo: toto znamenie má pesimizmus v krvi
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.