Objavte v sebe ženskú vášeň
- svoju hybnú silu.

Logo

„Bez vášne nemáte energiu.
Bez energie nemáte nič.“

Warren Buffet

Tipy, Zdravie,

Tieto druhy zeleniny podporujú zdravie pečene a čriev. Dietológovia majú jasno

08.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/goffkein.pro). V letných mesiacoch, keď jedlo býva ťažšie stráviteľné, sú pečeň a črevá obzvlášť vystavené záťaži. Odborníci na výživu z portálu Eat this, not...

08.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/goffkein.pro).

V letných mesiacoch, keď jedlo býva ťažšie stráviteľné, sú pečeň a črevá obzvlášť vystavené záťaži. Odborníci na výživu z portálu Eat this, not that upozorňujú na tri druhy zeleniny, ktoré môžu výrazne pomôcť pri regenerácii týchto orgánov. Ide o zdravé a zároveň cenovo dostupné potraviny, ktoré sa oplatí zaradiť do každodenného jedálnička.

Tieto druhy zeleniny dokážu účinne podporiť detoxikáciu pečene a zlepšiť zdravie čriev počas letných mesiacov.
Foto: shutterstock/goffkein.pro

Cvikla – prírodná detoxikácia pre pečeň

Odborníci zdôrazňujú, že pravidelná konzumácia cvikly, najmä vo forme šťavy, môže znížiť riziko zápalov a vzniku rakovinových ochorení. Je to vďaka obsahu betalainov, najmä betanínu, ktoré majú silné antioxidačné účinky a pomáhajú neutralizovať voľné radikály poškodzujúce bunky pečene.

Látky obsiahnuté v cvikle podporujú detoxikačnú funkciu pečene tým, že aktivujú enzýmy ako glutatión-S-transferáza. Tie napomáhajú neutralizovať toxické látky a prispievajú k účinnému čisteniu organizmu. Okrem toho znižujú tvorbu zápalových cytokínov ako TNF-α a IL-6, ktoré sú spájané s chronickým zápalom a fibrózou pečene.

Ružičkový kel – podpora enzýmov čistiacich pečeň

Ďalšou odporúčanou zeleninou je ružičkový kel, ktorý vďaka obsahu glukozinolátov stimuluje činnosť pečeňových enzýmov zodpovedných za detoxikáciu. Hoci štúdie zatiaľ prebiehali hlavne na hlodavcoch a ich výsledky si vyžadujú potvrdenie u ľudí, ružičkový kel je obľúbený v zdravých polievkach či v pare pripravovaných jedlách, kde si uchováva svoje výživové hodnoty.

Špenát – ochrana pred stukovatením pečene

Do zoznamu sa radí aj špenát, ktorý vďaka vysokému obsahu antioxidantov môže pomáhať predchádzať nealkoholickej stukovateľnej chorobe pečene. Hoci sa dá konzumovať rôznymi spôsobmi, odborníci odporúčajú surový špenát, ktorý si zachováva maximum prospešných látok.

Neignorujte odborný dohľad

Článok čerpá z vedeckých štúdií, ako sú výskumy T. Clifforda publikované v Nutrients alebo práca Vulica JJ. v J Nutr Metab. Pri plánovaní zmien v stravovaní však nezabúdajte konzultovať svoj zdravotný stav s lekárom alebo výživovým poradcom. Uvedené informácie majú informatívny charakter a nenahrádzajú odbornú zdravotnú radu.

Redakcia Vášeň v tebe.

Súvisiace články:

Chráni zrak a spomaľuje starnutie. Seniori by ju mali zaradiť do jedálnička.

Ako ovplyvňuje pitie čaju nalačno organizmus? Odborníčka varuje


Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.


Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.



Odporúčame

Taliani milujú túto rastlinu. Pôsobí ako detox pre pečeň aj obličky

20.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/New Africa). Bazalka. Taliani túto rastlinu milujú a s obľubou ju pridávajú do mnohých druhov cestovín či ako prísadu…

Ako konzumácia zohriatych cestovín ovplyvňuje telo? Prekvapujúce zistenia výskumu

20.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Pixel-Shot). Britskí vedci skúmali, ako zohrievanie cestovín ovplyvňuje ich vlastnosti. Účastníci striedali čerstvo pripravené, chladené a zohriate cestoviny. Po…

Grécke ženy poznajú trik: Táto káva spaľuje tuky ako žiadna iná

20.7.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock.com/Rui Elena). Grécky trik, ktorý dobýva svet: Lyžička tahini v káve zrýchľuje metabolizmus, zasýti a pomáha chudnúť bez drastických…

Dietológovia určili, či je lepší cottage cheese alebo grécky jogurt. Jeden vyhráva v niekoľkých oblastiach

19.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/nevodka). Jeden je dobrým zdrojom probiotík a obsahuje menej laktózy, zatiaľ čo druhý má viac bielkovín, ale treba si…

Tieto palacinky pripravíte len z 2 surovín. Nie je v nich ani kvapka mlieka a sú mäkučké ako obláčik

19.07.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Caftor). Dajú sa palacinky pripraviť bez mlieka, vody a vajec? Ukazuje sa, že áno. Stačia vám len dve suroviny…

Vstupujete na článok s obsahom určeným pre osoby staršie ako 18 rokov.

Potvrdzujem že mám nad 18 rokov
Nemám nad 18 rokov