08.06.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: Pixabay/derheiko).
Chrumkavá kôrka, šťavnaté vnútro a výbuch chuti v každom súste – tak má vyzerať dokonalý steak. No stačí jeden nesprávny pohyb a namiesto lahôdky skončíš s tvrdým, suchým mäsom, ktoré ti ostane medzi zubami. Profesionálni kuchári varujú: viac ako polovica ľudí robí zásadnú chybu ešte skôr, než sa mäso dostane na panvicu. Ak chceš pripraviť steak ako z luxusnej reštaurácie, čítaj ďalej – odhalíme všetky tajomstvá úspechu!

Foto: Pixabay/derheiko
Na toto si daj pozor už pri nákupe mäsa
Základ dobrého steaku je kvalitné mäso – bez kompromisov. Pri výbere hľadaj kúsky s mramorovaním – jemné tukové žilky, ktoré pri pečení dodajú chuť aj šťavnatosť. Čím viac tukových prúžkov, tým lepšie.
Farba by mala byť tmavočervená, nie bledá. A pozor na vôňu – mäso nesmie zapáchať. Steak by mal mať hrúbku minimálne 2,5 až 3 cm – tenké plátky sa ľahko presmažia.
Najlepšie kúsky na steak:
- Antrykot (ribeye) – mastnejší, neskutočne šťavnatý
- Rostbef (sirloin) – chudší, ale výrazný
- Polievková sviečková (filet mignon) – jemná, menej tukov, ideálna pre začiatočníkov
5 stupňov prepečenia – vieš, čo vlastne chceš?
Predtým než mäso vôbec hodíš na panvicu, rozhodni sa: ako prepečený steak vlastne chceš? Kuchári rozlišujú týchto 5 stupňov:
- Rare (krvavý): 1–2 min z každej strany, zvonka pečený, vnútri surový
- Medium rare (stredne krvavý): 2–3 min z každej strany, ružový a šťavnatý
- Medium (stredne prepečený): 4 min z každej strany, ružový stred, pevnejší
- Medium well: 5 min z každej strany, bez krvi, ale stále šťavnatý
- Well done: 6–7 min z každej strany, celý hnedý, suchší
TIP: Ak si nie si istý, začni s medium rare – väčšina steakových gurmánov tvrdí, že je to ideálna rovnováha medzi šťavnatosťou a chuťou.
Najväčšia chyba: toto nikdy nerob pred vyprážaním!
Možno si to už aj ty niekedy urobil – pichol do mäsa vidličkou, aby sa lepšie prepeklo. A tu je problém! Nikdy neprepichuj steak pred ani počas pečenia. Všetka šťava z neho vytečie a ostane ti len gumový kus mäsa.
Rovnako dôležité je nechať steak po usmažení „odpočívať“ aspoň 5 minút. Zabaľ ho do alobalu a nechaj šťavy uzavrieť sa vo vnútri. Vďaka tomu bude mäso mäkšie a chutnejšie.
Ako správne smažiť steak? Toto je zlaté pravidlo
- Vyber mäso z chladničky aspoň 30 minút pred pečením. Studený steak sa nikdy neprepečie rovnomerne.
- Panvica musí byť poriadne rozpálená. Až potom na ňu polož steak.
- Neprekladaj ho stále. Stačí raz obrátiť.
- Dochucuj až na konci – ideálne hrubozrnnou soľou a čiernym korením.
Chceš autentickú reštauračnú chuť? Použi maslo, rozmarín a cesnak počas poslednej minúty a steak ním potieraj.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ktorú blúzku si oblečieš? Tvoja voľba odhalí tvoju najväčšiu chybu
Rodený melancholik. Astrológovia to hovoria priamo: toto znamenie má pesimizmus v krvi
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.