8.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Stephanie Frey).
Čo sa vyrába z kysnutého cesta? Zoznam zahŕňa napríklad rožky, chlieb, rôzne koláče a knedle, ale nielen tie. Používa sa aj ako základ pre nápadné dezerty, ktoré si získavajú srdcia domácich cukrárov. Jedným z nich je opičí chlieb. Zapôsobí svojou chuťou a prezentáciou a nie je náročný na prípravu.

Foto: shutterstock/Stephanie Frey
Hoci sa dnes opičí chlieb spája najmä s americkou kuchyňou, jeho korene siahajú až do Maďarska.
- V 19. storočí priniesli prisťahovalci do Spojených štátov recept na ,,arany galuska“ (alebo „zlaté halušky“) – dezert pozostávajúci z kúskov kysnutého cesta obalených v masle a cukre.
- V polovici 20. storočia sa recept začal vyvíjať a jeho popularita rástla vďaka publikáciám v časopisoch o varení.
- V 80. rokoch 20. storočia sa opičí chlieb stal sviatočným hitom v Bielom dome, kde ho Nancy Reaganová podávala na vianočných oslavách.
Čo tak kysnuté cesto na sladkú pochúťku? Opičí chlieb je plný chuti
Z cesta môžete vykúzliť nadýchaný trhaný koláč plný karamelovej polevy. Opičí chlieb je dokonalým príkladom toho, ako využiť klasické prísady neobvyklým spôsobom. Vďaka kysnutej štruktúre je mäkký a ľahký, zatiaľ čo vrstva masla, škorice a cukru vytvára na povrchu lahodnú lepkavú kôrku.
Suroviny na cesto (komínová forma alebo forma na koláč s priemerom cca 24 cm):
- 500 g celozrnnej múky
- 7 g sušeného droždia (alebo 25 g čerstvého)
- 200 ml teplého mlieka
- 2 vajcia
- 60 g cukru
- 80 g masla (rozpusteného)
- štipka soli
Prísady na polevu:
- 100 g trstinového cukru
- 2 čajové lyžičky škorice
- 100 g masla (rozpusteného)
Recept na opičí chlieb so škoricou. Dokonalé pečenie na odtrhnutie
Tento dezert výborne chutí, má krásnu vôňu a vyzerá veľmi pôsobivo. Malé guľôčky z kysnutého cesta sa obalia v masle a cukre so škoricou a potom sa navrstvia do formy. Po upečení sa celá vytvorí chrumkavá, karamelová kôrka. Je to pečená dobrota, ktorá prevonia celý dom.
Spôsob prípravy:
- Vo veľkej miske zmiešame múku, cukor, droždie a soľ. Pridáme teplé mlieko, vajcia a rozpustené maslo.
- Vymiesime pružné, mierne lepivé cesto – môžeme použiť mixér s hákom na kysnuté cesto alebo to urobiť ručne.
- Keď je hladké, prikryte ho utierkou a nechajte 1-1,5 hodiny kysnúť na teplom mieste.
- Medzitým si pripravíme polevu. V jednej miske zmiešame trstinový cukor a škoricu a do druhej si pripravíme roztopené maslo.
- Keď cesto zdvojnásobí svoj objem, rozdelíme ho na malé kúsky (veľké asi ako vlašský orech) a vytvarujte guľky.
- Každú z nich namočíme do masla, obalíme v cukre a škorici a uložíme vo vrstvách do vymastenej formy na pečenie.
- Keď sú všetky guľôčky na svojom mieste, plech zakryjeme a necháme ešte 30 minút podkysnúť.
- Medzitým predhrejeme rúru na 180 °C. Opičí chlieb pečieme 30-35 minút, kým celý nezhnedne a jeho vrch nie je karamelizovaný a chrumkavý.
- Po vybratí počkáme 10 minút, potom plech obrátime hore dnom a opatrne chlieb vyberieme.
Podávajte ho teplý alebo pri izbovej teplote, pričom kúsky pečiva oddeľujte prstami. Môžete ho tiež poliať polevou z práškového cukru a mlieka alebo ho jesť klasicky.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Je hitom teplých víkendov. Tvarohový cheesecake s mangom pripravíte za pár minút
Jednoduchý koláč na každú príležitosť. Je zamatový, veľmi ovocný a nadýchaný ako obláčik.
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.