8.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/NoirChocolate).
Chlieb je neoddeliteľnou súčasťou každodenného jedálnička väčšiny Slovákov – často tvorí základ raňajok a večere a niekedy aj prílohu. Z tohto dôvodu sú jeho kvalita a výživová hodnota dôležité najmä pre seniorov, ktorých strava by mala čo najviac podporovať ich zdravie. Ktorý chlieb by ste si teda mali vybrať, aby ste svojmu telu dodali cenné živiny?

Foto: shutterstock/NoirChocolate
Tmavý alebo svetlý chlieb? Záleží na druhu múky
Najčastejšie používaná pšeničná múka, hoci sa s ňou ľahko pracuje a je obľúbená, nie je vždy najlepšou voľbou. Vyznačuje sa vysokým obsahom lepku, vďaka ktorému je chlieb ľahký a pružný, ale obsahuje aj pomerne málo živín. Pre seniorov – najmä tých, ktorí majú oslabený tráviaci systém alebo citlivosť na lepok – sa oplatí zvážiť zdravšie alternatívy.
Za hodnotnejší sa považuje celozrnný chlieb z ražnej, ovsenej alebo pohánkovej múky. Tieto múky obsahujú viac vitamínov, minerálov a vlákniny, a preto majú priaznivý vplyv na trávenie, hladinu cukru v krvi a celkovú kondíciu organizmu.

Foto: shutterstock/Elena Zajchikova
Celozrnný chlieb pre seniorov – prečo ho zaradiť do svojho jedálnička?
Celozrnný chlieb sa vyrába z celozrnnej múky, ktorá obsahuje otruby a semená – tie sú zdrojom najcennejších živín. Patria k nim vitamíny skupiny B, zinok, mangán a veľké množstvo vlákniny, ktorá podporuje peristaltiku čriev a pomáha regulovať hladinu cholesterolu.
Celozrnný chlieb však môže byť kvôli vysokému obsahu vlákniny a ťažšej štruktúre ťažšie stráviteľný. Z tohto dôvodu sa neodporúča ľuďom s gastrointestinálnymi ťažkosťami, ako sú vredová choroba, reflux, pálenie záhy alebo chronické tráviace ťažkosti.
Ľahšia alternatíva – zmiešané chleby s funkčnými prísadami
Pre tých, ktorí neznášajú dobre celozrnný chlieb, môžu byť dobrým kompromisom zmiešané chleby – zvyčajne pšenično-ražné. Spájajú sa v ňom výživové hodnoty celozrnnej múky s ľahkosťou pšeničnej múky, vďaka čomu ho lepšie znášajú ľudia s citlivým tráviacim systémom.

Foto: shutterstock/Elena Schweitzer
- slnečnicové semienka, tekvicové semienka, ľanové alebo sezamové semienka – poskytujúce okrem iného vitamíny skupiny B, vitamín A a horčík,
- bodliak bodkovaný – známy svojimi priaznivými účinkami na pečeň,
- rasca – podporujúca trávenie a zmierňujúca plynatosť.
Tieto prísady nielen zlepšujú chuť chleba, ale aj podporujú telo v jeho každodennom fungovaní, čo je dôležité najmä pre seniorov.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.