8.6.2025 Redakcia Vášeň v tebe (Foto: shutterstock/Yancho Zapryanov).
Papriková nátierka na sendviče chutí ako leto – je aromatická, jemná, mierne pikantná, ale aj krémová a výborne sa kombinuje s chlebom, zeleninou alebo aj mäsom. Využite sezónu čerstvej zeleniny a pripravte si niekoľko pohárov na zimu, aby ste si mohli vždy pripomenúť horúce slnko na oblohe.

Foto: shutterstock/Yancho Zapryanov
Papriková nátierka na sendviče – univerzálna nátierka na všetko
Papriková nátierka na sendviče je chutný a ľahký doplnok k chlebu. Vyrába sa z pečených paprík, cesnaku, cukety, oleja a korenia, ktoré dodajú občerstveniu jedinečnú chuť. Pasta je zdrojom vitamínu C a antioxidantov, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungovanie organizmu.
Môže sa konzumovať na celozrnnom chlebe, s krekrami, ryžovými oplátkami alebo ako dip na čerstvú zeleninu. Výborná je aj ako nátierka na tortilly, náplň do sendvičov alebo ako príloha k šalátom, údeninám či mäsu. Výborne chutí zmiešaná s cestovinami. Je zdravá, chutná a ľahko sa pripravuje.
Papriková nátierka na sendviče – recept
Ingrediencie:
- 3 červené papriky
- malá cuketa
- cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- chilli papričky
- 4 PL olivového oleja
- 2 PL paradajkového pretlaku
- 2 PL bieleho octu
- štipka soli
- štipka čierneho korenia
Okrem toho:
- olej na pokvapkanie zeleniny
Postup:
- Cibuľu nakrájame na štvrtiny, papriku na polovice a cuketu na plátky. Cesnak rozrežeme na polovicu aj so šupkou.
- Všetku zeleninu potom položíme na vymastený plech. Pokvapkáme olivovým olejom a pečieme 30 minút pri teplote 200 °C.
- Zeleninu vyberieme a na 10 minút ju prikryjeme vlhkou utierkou, potom papriky ošúpeme.
- Chilli papričky nakrájame nadrobno a rozmixujeme spolu s octom, paradajkovým pretlakom a aj olivovým olejom. Pridáme cesnak vytlačený zo šupky.
- Všetky prísady vložíme do hrnca alebo panvice. Premiešame a privedieme do varu.
- Paprikovú sendvičovú pastu stiahneme z ohňa a necháme vychladnúť. Preložíme ju do pohárov a uložíme do chladničky.
Po uvarení môžete horúcu nátierku naliať do pohárov a otočiť ich hore dnom. Tým sa stanú vzduchotesnými a môžete ich dlhšie skladovať na chladnom a tmavom mieste.
Redakcia Vášeň v tebe.
Súvisiace články:
Toto je pravdepodobne najlepšia mäsová nátierka na chlieb. Recept je triviálny
Univerzálna a zdravá nátierka na chlieb. Pripravíte ju za štvrť hodiny
Ďakujeme, že ste si prečítali náš článok. Odporúčame vám sledovať nás v službe Google News.